Традиційно на BookForum є окремий кластер «Освіта», де найкращі педагоги та управлінці обговорюють злободенні питання української освіти.

У рамках фокусної теми цьогорічного BookForum — «Відшукування причетного» — організатори заявили про намір через проведення освітніх заходів донести до мешканців міста, гостей, відвідувачів фестивалю та його заходів, що в ХХІ столітті вже немає реальних причин для того, щоб бути «непричетним».

Доступ до інформації, широкий спектр каналів комунікації, відкриті кордони, освіта он-лайн усе це чинники формування суспільства, у якому байдужість та непричетність нетрендові, несучасні, невластиві, небажані.

Відшукування причетного — це пробудження у кожному громадянинові власних внутрішніх та зовнішніх мотивів для причетності, усвідомленості, діяльності; це також побудова мережі однодумців, «нетворкінг», співпраця між різними організаціями, партнерство — усе це є запорукою розбудови та просвіти суспільства щодо суспільних процесів, змін та участі кожного у розбудові Держави.

Закостенілий патерналізм у державі: люди звикли перекладати відповідальність за своє життя, здоров’я, освіту, дітей на інших. Але, разом із тим, наша країна існує, скоріше всупереч тому, що відбувається при владі, ніж завдяки.

І все ж нас оточує велика кількість людей, які навчились брати відповідальність за себе і за свої вчинки: Революція Гідності запустила незворотній механізм громадського активізму. Реформа децентралізації сприяє активізації громадян на місцях і тягне за собою реформування сфери освіти, культури, охорони здоров’я, соціальних послуг тощо. Децентралізація включає переформатування погляду і дії не з-зовні всередину, а від конкретної точки-людини-громади на всю державу.

Цьогоріч кураторкою кластеру «Освіта» є Дарія Боровик.

Приходьте і ви, долучайтеся до виховання освіченої української нації.

Програму 26 BookForum дивіться тут.