Ведмеді — лісові велетні. У них два шари шерсті: перший — короткий і щільний для утримання тепла, другий — довгий і рідкий, призначений для захисту від води. Вони вміють лазити по деревах. Незважаючи на всю свою повільність і незграбність, ведмеді мають дуже хорошу реакцію і можуть дуже швидко бігати. Впадають у зимову сплячку.

Лось — справжній лісовий велетень. Живляться вони гілками і корою молодих дерев та кущів, травою, грибами. У лося довгі сильні ноги. Роги виростають лише у самців, а у самок їх немає.

Козуля — це маленький олень, легкої й витонченої статури. Окрас влітку рудий, узимку сірий, живіт світліший.

Заєць-русак веде поодинокий спосіб життя, постійних схованок не має. Живе практично скрізь. У лісовій зоні населяє узлісся, порослі чагарником, лісові смуги, поля, в степу зустрічається усюди. Бобер — найбільший гризун водойм. Має масивне тіло. Між пальцями задніх ніг є плавальні перетинки та пазурі — великі, сплощені й скривлені. Куниця — розміром ледве більше домашньої кішки. Струнка тварина середніх розмірів, має довгий хвіст, що становить майже половину довжини її тіла. Ласка найдрібніший представник хижих ссавців. Мешкає в різних місцях, за винятком великих високостовбурних лісів, поблизу населених пунктів. Білка — звір легкий, проводить більшу частину життя високо над землею, у кронах дерев. Це тварина з витягнутим тілом і довгим пухнастим хвостом, весела і життєрадісна.

Вовк — хижак, живе по всій території України, де є їжа й глухі куточки для виводу вовченят. Вовки живуть зграями, мають складну поведінку. Лисиця також розповсюджений звір, невеликий і спритний хижак. Вона легко пристосовується до різних умов життя. Їжак — звичний мешканець лісу. Свої гнізда облаштовує в ямах, кущах, корінні дерев, занедбаних норах або печерах. У природному середовищі живуть до 5 років, всеїдні.

Гадюка зустрічається в найрізноманітніших місцях: лісах, лугах, полях, болотах, по берегах водоймищ. Ця тварина дуже обережна і не любить зайвого турбування, тому її рідко можна зустріти поблизу людського житла. Мідянка — одна з найвитонченіших, рухливих і живих змій нашої батьківщини. Зустрічають різновиди від сірого до червоно-бурого кольору у всіх проміжних відтінках. Голова покрита щитками, зверху темна.

Дикий кабан, або вепр — це велика лісова тварина, належить до родини свиней. Сторіччя тому був винищений, але завдяки охоронним заходам знову поширився областями країни.

Солов’ї, шпаки, дрозди наповнюють ліс дзвінким співом. Усі ці птахи поїдають безліч комах, які живуть на деревах і кущах.

Звичайно, крім птахів і звірів, в лісах живуть земноводні та комахи.