Лісові неприємності та негоди стаються як з природних причин, так і з вини людини. Серед природних — це небезпечні метеорологічні явища: потужні зливи, град, сильна спека, урагани, сильні заметілі, значні ожеледі, сильний мороз і крижане обмерзання. Людина є винуватцем таких лих як пожежа, полювання і вирубка лісу.

Умовно лісові негоди можна поділити на метеорологічні «літні» та «зимові». Такі, що стаються внаслідок тривалої спеки або випадіння великої кількості снігу.

Ожеледь небезпечна, коли триває кілька діб. Лісові вона завдає величезної шкоди — ламаються і гинуть дерева, звірі позбавлені їжі і не можуть пересуватися.

Завали у лісі загрожують всій лісовій екосистемі. Саме тому пошкоджені дерева необхідно прибрати якнайшвидше. У деревині, що впала, з’являться шкідники, вона всихає і зростає небезпека виникнення пожежі, можливі випадки загоряння.

Щорічно в спеку зростає небезпека пожеж. Лісові пожежі виникають найчастіше з вини людини: її діяльність у лісі або необережність (вогнища, недопалки, сірники) і рідше — внаслідок природних причин. Вогонь може швидко розростися і, підхоплений вітром, стати некерованим. Це загрожує населеним пунктам навколо, життю людей, свійським тваринам.

Залежно від багатьох факторів лісові пожежі бувають: низові, верхові, підземні та пожежі дуплистих дерев. Найчастіше стаються низові пожежі: близько 80 % усіх випадків. Вони розвиваються внаслідок згорання хвойного підліску, живого покриву (рослин та їхні залишки). Полум’я має висоту до 50 см, швидкість розповсюдження вогню — невелика.

Верхові лісові пожежі розвиваються із низових. При цьому згорає підлісок, чагарники і дерева, виділяється багато тепла. Висота полум’я становить 100 і більше метрів. Вогонь може охопити значні площі лісу і розповсюдитися на великі відстані.

Підземні (ґрунтові або торф’яні) пожежі виникають часто в кінці літа, як продовження низових або верхових. Їх дуже важко гасити через обмежену видимість та задимлення.

Також до лісових негод відносять масове розповсюдження шкідників. Це організми, які руйнують різні частини лісових дерев, чагарників і рослин. Від цього знижується або порушується ріст рослин, відбувається їхнє відмирання і пошкодження. Переважна більшість — це комахи, меншою мірою — кліщі і деякі гризуни та зайці.