14 грудня «Шкільний світ» на запрошення Державної інспекції навчальних

закладів України (ДІНЗ) відвідав семінар-тренінг «Діалог для забезпечення якості освіти». Тренінг був організований у рамках проекту «Зміцнення діалогу на підтримку реформ України» за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні для співробітників інспекції, які найближчим часом стануть працівниками новоствореного органу — Державної служби якості освіти.

Головна відмінність між старим і новим органом полягає у тому, що Державна служба проводитиме інституційний аудит, тобто перевірку та оцінювання, як школи забезпечують якість виконання усіх навчальних процесів. Тому одне з важливих завдань, що стоять перед новою Службою — навчити працівників ефективній комунікації з керівниками навчальних закладів та вчителями.

Навчання провели медіатори та фасилітатори діалогів Національної асоціації медіаторів України Діана Проценко, Наталія Безхлібна, Анастасія Штанєва і Наталія Мудрак. Разом з командою працівників Державної інспекції ми ознайомилися з ключовими навичками, необхідними для управління конфліктами, з техніками ефективної комунікації, підвищили професійний рівень організації та ведення колективних обговорень.

Стати медіаторами у своїх навчальних закладах та вирішувати конфлікти і суперечки повинні вміти і директори шкіл. У цьому впевнений керівник ДІНЗ Руслан Гурак: «Нам потрібно вибудувати нову модель «ідеальної» школи, зокрема, навчити школи працювати з медіацією та фасилітаторством. Адже вирішення конфліктів потрібно перенести з державного рівня на локальний. Тобто директор школи сам повинен вирішити конфлікт, який є у навчальному закладі».

Детальніше про тренінг та діяльність нової Служби якості освіти України ви дізнаєтеся у січневому номері журналу «Школа».