Використання мотивації для розвитку предметної компетентності учнів. Досвід учителя.

За словами Сухомлинського “…немає людей більш допитливих, невгамовних, більш одержимих думками про творчість, як учителі”.

Оскільки творчість – “це діяльність, результатом якої є щось якісно нове, неповторне, оригінальне і навіть суспільно-унікальне”, то кожного вчителя турбує питання: як сформувати здібність до творчої роботи, пошуку і навчання дітей і як підтримувати світоч творчості, щоб він якомога довше не згасав, і давав плоди. Полегшити учителю досягти найважливішої мети — формування компетентної особистості,  допоможе  компетентнісний підхід до навчання.

Літня біологія. Як дізнатись нове та не забути старе.

Учителі знають, що перші навчальні тижні після літніх канікул є періодом реабілітації від літньої «амнезії». Адже більшість учнів не те що не намагаються під сам канікул збагатити свої знання, вони їз задоволенням забувають про все, що вчили, звільняючи свій мозок від зайвого. Та чи дійсно, отримана протягом року на уроках інформація є зайвою? Запропонуйте учням на літо цікаві дослідницькі міні-проекти, які зможуть інтегрувати теоретичні знання з біології у життя та збережуть їх у пам’яті школярів.

Екологічні проекти сучасної школи.

Екологічні проекти є однією із найдієвіших форм сучасної екологічної роботи. Проте гарні результати проектної роботи вимагають ретельної організації, тривалої теоретичної підготовки та цікавої реалізації.

Тож не зайвим є проаналізувати успішний досвід організації екологічних проектів в сучасній українській школі.

газета «Біологія. Шкільний світ»