Мішель Обама, котра має двох дочок, 17 та 14 років, має власні поради з комунікації з представниками “Покоління Z”.

51-річна дружина президента США поділилася ними на презентації свого нового проекту Better Make Room, що відбулася в Білому домі. Про це пише People.

Мета нової ініціативи Мішель – заохочення підлітків до продовження освіти після закінченняшколи. Але є одна проблема: як дорослим до них достукатися?

“Правда в тім, що “Покоління Z” – так вони називаються, це діти, котрі зараз вчаться в старшій та середній школі – взаємодіють зі світом кардинально в інший спосіб, ніж попередні покоління”, – сказала Обама в своїй промові.

“А я – та, хто живе з двома представницями “Покоління Z”, і маю з цим справу особисто”, – зазначила вона.

Мамам і татам, котрі не знають, як достукатися до синів та дочок, вона підготувала кілька порад.

1. Електронна пошта своє віджила

“Не марнуйте свого часу, намагаючись зв’язатися зі своїми дітьми через електронну пошту. Цей застарілий метод так само  не годиться, як азбука Морзе”, – оголосила Обама.

Сучасні підлітки спілкуються за допомогою смс-повідомлень, Snapchat та Vine.

2. Пишіть їм коротенько та мило

“Не робіть такої помилки, не відповідайте на смс повниими реченнями з належною граматикою та пунктуацією. Коли я таке роблю, мої діти завжди думають, що я на них зла. Кажуть: “Що я зробила, мамо? Чому ти пишеш реченнями?” Вони надають перевагу коротким – я маю на увазі, дуже коротким – коротким відповідям; одне слово – а ще краще, кілька літер”, – порадила Мішель.

3. Ніколи не недооцінюйте потенціалу емодзі

Як знає з власного досвіду перша леді, нічим не можна так ефективно донести до підлітка емоції, які відчуває мама чи тато, як за допомогою символів емодзі – сердитих, веселих, сумних та інших личок.

4. Телевізор не годиться, сенсорні екрани рулять

Сучасні тінейджери вже не дивляться телевізор, вони сидять на YouTube. Причому, як підкреслила Мішель, вони не просто дивляться на екран, вони щось скачують, кепкують, створюють власний контент на основі того, що побачили.

“Тож не дивно, чому в “Покоління Z” мала тривалість концентрації уваги. Зазвичай вже за 6 секунд вони перестають нас слухати. Дивляться скляними очима, а ми говоримо і говоримо. Ми думаємо, що достукалися до них, а вони нас уже вимкнули кілька хвилин тому”, – пожалілася перша леді.

5. Вони – це покоління “зроби-сам”

На думку Мішель, сучасні старшокласники не бажають приймати нічого “відшліфованого та упакованого”, вони старанні та вигадливі, вони прагнуть зробити все самі. Коли йдеться про розмови – наприклад, про вищу освіту, підлітки хочуть власного простору для обговорення, де воно відбуватиметься за їхніми правилами.

За словами Обами, підліткам мало офіційного оголошення про те, що “школа – це круто”. Вона закликає тінейджерів використовувати Vine, Twitter, Instagram та інші соцмережі для того, щоби побачити успіхи своїх однолітків та здобувати хороший приклад.

Нагадаємо, вчені вважають, що сучасна школа мала б підлаштовуватися під біоритми дітейрізного віку. Так у тінейджерів уроки не повинні починатися раніше 10.