Порядок визначає процедуру відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг із підготовки фахівців з числа громадян України, які навчалися за державним замовленням у вищих навчальних закладах, але з деяких причин не завершили навчання за певним ступенем освіти.

Дія цього порядку поширюватиметься на осіб, які з 1 вересня 2015 року будуть повторно здобувати вищу освіту за державним замовленням у державних або комунальних вищих навчальних закладів.

Розрахунок коштів, що підлягають відшкодування особою, здійснюється за певною формулою.

У разі наявності за результатами вступних випробувань відповідно до законодавства підстав для зарахування особи для повторного здобуття вищої освіти за певним ступенем за державним замовленням керівник відповідного вищого навчального закладу видає наказ про її зарахування до числа здобувачів вищої освіти та встановлює строк відшкодування такою особою коштів не пізніше 10 робочих днів від дня початку відповідного навчального року.

Вищий навчальний заклад, до якого особу зараховано, за її бажанням може здійснити зарахування кредитів Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи, за якими вона атестована за попереднім місцем навчання, включаючи дисципліни, що вільно вибрані особою, на підставі академічної довідки, виданої в установленому порядку за попереднім місцем навчання.

Особа відшкодовує кошти через вищий навчальний заклад, до якого зарахована для повторного здобуття вищої освіти за державним замовленням, на окремо визначений спеціальний реєстраційний рахунок, відкритий органом Казначейства головному розпорядникові коштів, до сфери управління якого належить вищий навчальний заклад, для подальшого зарахування коштів до державного або відповідного місцевого бюджету.

Керівник навчального закладу, до якого особу зараховано для повторного здобуття вищої освіти за державним замовленням, може самостійно реструктуризувати відшкодування коштів та встановити строк їх відшкодування протягом поточного навчального року за вмотивованою заявою особи з урахуванням її матеріального стану. При цьому перший платіж повинен становити не менше 50 % загального розміру коштів, що підлягають відшкодуванню.

У разі відмови від добровільного відшкодування реструктуризованих платежів особа негайно відраховується з вищого навчального закладу, а питання відшкодування коштів вирішується в судовому порядку.