У вступному слові ректор університету Віктор Огнев’юк зазначив: «Досвід європейських держав дуже важливий для України на шляху вступу до Європейського Союзу. Україна на мислить себе без ЄС. І цей рух до Європи має відбуватися завдяки обміну досвідом. Нам важливо сьогодні почути наших друзів».

За словами Херардо Анхеля Бугайо Оттоне, Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Іспанії в Україні, майбутнє Європи неможливо без України. «Європа – це чудовий проект, проект включення вільних людей у спільну справу, тому в ньому мають брати участь усі бажаючі. Україна потрібна ЄС, вона допоможе подолати деякі перепони і допоможе європейському світу стати краще», – зазначив він. Також пан Посол наголосив, що сприятиме налагодженню співпраці України з країнами ЄС. В свою чергу Віктор Огнев’юк повідомив, що на сьогодні досягнуто домовленості з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Іспанії в Україні щодо активізації програм студентської мобільності в нашими між країнами.

У своєму виступі Іон Стевіле, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні наголосив, що «Молдова також зробила свій цивілізаційний вибір в напрямку до ЄС і наші народи мають рухатися разом до поставлених цілей».

Лігіта Давидова, Перший Секретар Посольства Латвійської Республіки в Україні, зазначала, що на шляху євроінтеграції Україні варто керуватися принципами відкритості та прозорості; вміти говорити про свої проблеми без прикрас, не боячись правди, та вчитися  будувати конструктивний діалог з європейськими партнерами.

Після закінчення  вітальних промов та концертної частини, розпочалася робота у тематичних групах з Луцією Ржегоржіковою та Юргісом Вілчінскасом, які люб’язно погодилися розповісти студентам-гріченківцям про особливості та актуальні напрямки розвитку чеської культури та особливості діяльності Представництва Європейського Союзу в Україні.

Додамо, що рішення щодо відзначення Дня Європи 9 травня було прийнято країнами-членами на Саміті Ради ЄС в Мілані у 1985 році. Починаючи з 1997 року до святкувань долучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. В Україні цей день святкують у третю суботу травня з 2003 року, коли відповідний наказ був підписаний Президентом України Леонідом Кучмою.