Інформаційними партнерами заходу були: газета «Позашкілля» видавництва «Шкільний світ», тижневик «Освіта», журнал «Рідна школа».

Мета семінару — обговорення основних питань якісного методичного забезпечення навчально-виховного процесу у ПНЗ.

Урочисте відкриття семінару відбулося за участю ректора НПУ імені М. П. Драгоманова, академіка НАПН України, члена-кореспондента  НАН України, доктора філософських наук, професора Віктора Андрущенка, який у своїй промові наголосив на тому, що «позашкільна освіта в Україні має глибинний сенс, саме тому, що зменшується дистанція між учителем і учнем, вихователем і дитиною, бо в школі ця дистанція, на мою думку, дуже велика, а сьогодні вона ще збільшується…».

Представник Верховної Ради України Євген Красняков, народний депутат ВРУ І та ІІ скликань, головний консультант Секретаріату ВРУ з питань науки і освіти, у своєму вітальному слові зосередив увагу учасників семінару на прийнятті нових законів, які стосуються системи позашкільної освіти, зокрема на збереженні у проекті нового «Закону про освіту», який буде розглянуто 30 травня 2015 року на засіданні Верховної Ради України, розвитку мережі закладів позашкільної освіти. Начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Алла Середницька закликала учасників заходу проявляти активну громадську позицію у випадках спроби місцевих органів влади до закриття позашкільних навчальних закладів, висловила також позицію Міністерства освіти і науки України на підтримку мережі ПНЗ у країні взагалі і кожного з них зокрема.

Завідувач кафедри позашкільної освіти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор Олена Биковська розповіла про необхідність активної популяризації послуг системи позашкільної освіти з метою її розвитку, зосередила увагу на необхідності широкого висвітлення проведених позашкільними навчальними закладами заходів та розміщення цієї інформації в соціальній мережі Фейсбук, презентувала сайт і сторінку «Позашкільна освіта в Україні». Вона запросила всіх присутніх брати активну участь у цьому процесі та об’єднати зусилля для якісного оновлення позашкільної освіти.

До привітального слова та нагородження сертифікатами приєднався директор Українського державного центру позашкільної освіти Геннадій Шкура, який у своєму виступі наголосив на тому, що позашкільна освіта в Україні та за її межами має помітно яскравий рівень, підкріпивши це повідомленням про помітну участь зразкових колективів позашкільних навчальних закладів у міжнародних заходах.

На пленарному засіданні учасники семінару мали змогу ознайомитися з методичним забезпеченням навчального процесу в освітніх закладах Польщі, розповсюдженням інноваційних технологій у позашкільних навчальних закладах України, проектною діяльністю в системі позашкільної освіти тощо.

Майстер-клас «Підготовка якісних навчальних програм із позашкільної освіти» провів завідувач відділу науково-методичного забезпечення Українського державного центру позашкільної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Тімур Биковський. Зокрема, він виокремив основні аспекти проблеми, які виникають під час укладання типових навчальних програм для системи позашкільної освіти.

За підсумками семінару-практикуму відбувся круглий стіл, на якому методисти ПНЗ України долучилися до обговорення тематичних доповідей, обмінялися думками щодо якісного методичного забезпечення навчально-виховного процесу в позашкільній освіті.

Наприкінці заходу всім учасникам семінару вручено сертифікати Міністерства освіти і науки України, Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, Українського державного центру позашкільної освіти.

Підготувала Олена КАЛЮЖНА

040575-p-007 040575-p-008 040575-p-010 040575-p-011 040575-p-012 040575-p-013  040575-p-014 040575-p-003 040575-p-004 040575-p-005 040575-p-006