Зараз назріла гостра необхідність впроваджувати механізми забезпечення конституційного права на освіту громадянам України з дотриманням гарантій доступності і безоплатності дошкільної, обов’язковості повної загальної середньої освіти, а також професійно-технічної, вищої освіти в державних та комунальних навчальних закладах, а також захисту прав освітян та студентів.

24 листопада 2014 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся круглий стіл з проблем забезпечення прав у сфері освіти для громадян-мешканців території Донбасу, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

У роботі заходу взяли участь Сергій Квіт – Міністр освіти і науки України, Ірина Геращенко – Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях, Лілія Гриневич – голова Комітету Парламенту з питань науки і освіти, Марія Іонова – народний депутат України, Роман Гринюк – ректор Донецького національного університету, представники міністерств, обласних управлінь освіти Донецької та Луганської областей та студентства, ЗМІ.

Так, обговорюючи питання людей, які не можуть виїхати з різних причин, міністр освіти Сергій Квіт зазначив, що коли переїхати на навчання в інші регіони нема можливості, а є бажання отримати дипломи або атестати українського зразка, то будуть розроблені механізми, відповідно яких студенти отримають документи українського зразка. «Очевидно, це будуть форми екстерну чи дистанційного навчання», – підкреслив Міністр освіти і науки.

Він презентував проект закону «Про забезпечення права на освіту осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення», який стосується різних категорій мешканців Донбасу, які одержують або хочуть одержувати навчальні послуги, а також викладачів, та забезпечує виконання їхніх прав, а також питань стосовно прийняття на роботу, звільнення з роботи на тимчасово окупованій території.

Зокрема, стаття 10 презентованого законопроекту вирішує на законодавчому рівні процес урегулювання звільнення тих викладачів, які не переїхали зі своїми вищими навчальними закладами в інші регіони України або міста, де в повному обсязі органи державної влади здійснюють свої повноваження.

Як повідомив Міністр освіти і науки, вільні слухачі повинні до 12 грудня визначитися та написати відповідну заяву, де вони хочуть продовжити своє навчання. «Або вони будуть навчатися у ВНЗ, де вони зараз є вільними слухачами, або вони можуть перейти на навчання у ті свої ВНЗ, що перемістилися в інші регіони країни», – пояснив міністр.

За цими студентами з наступного семестру прийде їхнє державне замовлення, а студенти, які навчалися на Донбасі за контрактом, будуть сплачувати таку ж ціну, як і раніше у ВНЗ Донбасу.

Також було зазначено, що наукові інституції також розпочали процес переведення з окупованих територій, однак переміщення установ відбувається тільки на підставі бажання їх працівників. Так, понад 30 тисяч дітей Донбасу пішли до школи в інших регіонах України, 5 538 студентів Донбасу розпочали заняття в інших університетах країни, а 14 вищих навчальних закладів перемістилися або знаходяться в стані переїзду до інших регіонів України.

Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко зазначила, що, за даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, з Донбасу за часи проведення антитерористичної операції 458 148 осіб покинули свої домівки та перемістилися до інших регіонів України, з них – 124 302 дитини, не говорячи про мешканців Криму, де 19 450 кримчан переїхало до материкової зони країни.

Народний депутат також пояснила, що ті 4 тисячі студентів, які виїхали з небезпечних регіонів й стали вільними слухачами у різних українських вищих навчальних закладах, з часом стануть повноцінними студентами – «Студенти стануть повноцінними студентами тих ВНЗ, де вони сьогодні навчаються. Тим більше, що фінансування буде спрямоване туди, де навчаються студенти з Донбасу». Також Ірина Геращенко запросила профільні міністерства долучитися до обговорення та опрацювання презентованого законопроекту.

Голова Комітету ВР з питань науки і освіти Лілія Гриневич поінформувала, що в системі загальної середньої освіти понад 55 тисяч дітей Донбасу змінили місце проживання, в системі дошкільної освіти – 9 754 дітей.

Під час обговорення питань щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері освіти та науки була висвітлена не менш нагальна проблема – надання гуманітарної допомоги переселенцям та постраждалим у зоні АТО.

Зокрема, при обговоренні питань за круглим столом, заступник Міністра Віктор Іванкевич наголосив, що «при Міністерстві соціальної політики працює комісія, яка спроможна вирішити питання щодо надання статусу вантажу з гуманітарної допомоги для переселенців протягом 7-8 діб. Що стосується надання допомоги у зоні АТО, то це справа однієї доби».

Він зазначив, що вже спрощено процедуру реєстрації сімей переселенців, у складі яких є діти та студенти. Так, повнолітні студенти, ставши на облік, можуть претендувати на отримання адресної допомоги у розмірі 442 гривень, як і працездатні особи.