6 (2)
Колір очей залежить від рівня меланіну в райдужній оболонці. У карооких у райдужній оболонці більше меланіну (темно-коричневого пігменту), а в блакитнооких — менше, тому колаген (блакитний пігмент) просвічується крізь оболонку ока. Якщо у вас блакитні очі, це означає, що у вас спільний предок із будь-якою блакитноокою людиною на Землі. Перша блакитноока людина з’явилася близько 6—10 тис. років тому. До того часу всі люди були кароокими.

Сітківка нашого ока містить 107 млн клітин (фоторецепторів), чутливих до світла. 7 млн колбочок дають змогу людині розрізняти кольори і деталі. 100 млн паличок допомагають нам краще бачити у темряві. Зір 1 (одиниця) означає, що зір у нормі. Якщо ви можете прочитати нижній рядок таблиці з відстані 5 м, то гострота вашого зору дорівнює одиниці.

У середньому ми моргаємо 17 разів за 1 хв 14 280 разів за 14-годинний день і 5,2 млн разів у рік. Людина моргає менше, коли читає, тому наші очі так швидко стомлюються. Найбільше людина моргає, коли розмовляє.
Ми говоримо «не встигнеш і оком моргнути», тому що це найшвидший м’яз нашого тіла. Одне моргання триває у середньому 100—150 мс. Протягом секунди можна моргнути 5 разів.

Якщо б люди носили окуляри, що перевертають усе, що ми бачимо, догори ногами, то наш мозок коректував би зображення для нас. Проте, якщо кілька днів людина бачила все перевернутим, мозок лише з часом зможе перелаштувався, щоб людина бачила світ правильно.