Деревина та лісоматеріали, яку отримує людина від лісу, зазвичай хвойних і листяних порід: ялина і ялиця, сосна, модрина та тис, дуб і бук, тополя, ясен, клен та явір. Людина для своєї діяльності використовує деревину різних порід, живицю (смолу), кору, різноманітні барвники, тріски, дрова тощо.

За рахунок цих ресурсів працює три промисловості: лісова, деревообробна та паперова. Лісова відповідає за заготівлю колод, тріски, смоли та деревної зелені. Деревообробна виробляє для будівництва, транспорту, сільського господарства тощо. Паперова працює з деревиною та целюлозою, папером і картоном, виробами з них. Деревина хвойних — цінна сировина для виготовлення дошок, меблів, музичних інструментів, столярних виробів, шпал для залізниць, стовпів ліній електропередач, опор мостів. Будинки італійського міста Венеції вже сотні років стоять у воді на палях зі стійкої до гниття деревини модрини. Значну кількість деревини використовують як паливо. Спалюючи деревину ялини, отримують активоване вугілля, яке використовують для лікування різноманітних отруєнь та очищення кишківника. Деревні волокна сосни є сировиною для виготовлення високоякісних сортів паперу. Хвоя багата на вітаміни, особливо на вітамін С.

Живицю хвойних широко застосовують у медицині для лікування ран, опіків тощо. Особливу цінність має живиця ялиці, з якої добувають камфору. Вона поліпшує діяльність серцевого м›яза, входить до складу різних знеболювальних препаратів. Отримані з живиці ефірні олії застосовують у парфумерній, кондитерській та медичній промисловості. Насіння сибірської сосни містить близько 50 % поживної та смачної олії.