Вчені вважають початком осені — перший приморозок на ґрунті, а кінцем осені — замерзання ставків. Вони поділяють осінь на два періоди: ранню осінь — до кінця жовтня й пізню — до початку зими.

Рання осінь (вересень-початок жовтня) — це тепла ясна погода. Повітря прогрівається, воно сухе, чисте й прозоре. В другій половині вересня майже щоразу бувають приморозки на поверхні ґрунту. Ночі найчастіше холодні.

В осінньому лісі слідом за першими приморозками починається посилений листопад. Це — дуже важливе пристосування рослин до зими, що є не тільки холодною, але й сухою порою року. Якщо б наші листяні дерева залишалися на зиму в своєму вбранні, вони б гинули від нестачі вологи, оскільки насичення листя припинялося б, а випаровування — продовжувалося. Вода, температура якої стає нижчою, не може надійти через коріння до всієї рослини. Тоді дерево або кущ, захищаючись від випаровування, починає поступово скидати його з себе. Тому навіть від найменшого подиху вітру або кількох крапель дощу листочки зриваються і, повільно кружляючи в повітрі, падають вниз.