До недеревних ресурсів лісу належать усі ресурси, крім деревини і дров.

Це ягоди, гриби, горіхи, березовий сік, мед, різноманіття трав і плодів, які використовують у медицині і косметології. До них належить і величезний простір лісу: місце комфорту і душевної рівноваги.

Спеціалісти стверджують, що заготівля цих лісових багатств дає можливість зберегти традиційний спосіб життя населення, яке з давніх-давен мешкає в лісових місцевостях.

Ліс — це середовище, яке впливає на культуру і звичаї народів, є місцем роботи, незалежності і матеріальних статків певної частини населення. На жаль, занепадає традиційна практика заготівлі лісових продуктів як культури народів, яку передають з покоління в покоління з сивої давнини. Збір грибів і ягід — засіб відпочинку, медитації, тиха радість, рухове задоволення від спілкування з природою, зимові запаси і наповнення свого гаманця.

На сьогодні для підвищення врожаю і кількості зібраних лісових ягід штучно створюють плантації багаторічних плодово-ягідних насаджень: калини, малини, горобини чорноплідної, смородини чорної, аличі тощо.