Теплий літній вечір… На пагорбі дерево, у якому заховалися дві чорні ворони. Перемикаючи телеканали в пошуках цікавого контенту, вони натрапляють на оголошення події, здатної змінити їхнє життя — Четвертої національної (не)конференції EdCamp Ukraine 2018 для освітян з усієї України, що мала відбутися в Харкові 2 та 3 липня. Ворони замислилися: «Як туди потрапити?» Адже одна з головних умов участі у заході — бути «білою». Як гадаєте, чи зуміли вони потрапити на EdCamp Ukraine та розкрити крила своїм «внутрішнім» білим воронам?

Відповідь — так. І не тільки потрапили на захід та долучилися до спільноти відповідального учительства, а й стали агентами змін і провідниками нової української школи. І для цього зовсім не потрібно було одягатися в біле, адже справжньою білою вороною можна стати, дотримуючись трьох цінностей.

Про них чорні ворони дізналися від своїх «білих» колег. Перша цінність — синергія, що проповідує внесок кожної ворони до якоїсь справи, не думаючи лише про винагороди. Друга — щастя. Щастя робить складну справу простою, а важку — легкою. Третя цінність — зростання. Неперервне навчання є невіддільною частиною життя кожної ворони. Без нього вона повільно скочується до беззмістовного життя.

«Це ж треба! Ми стали білими!», — вигукнули ворони й полетіли разом із більш як тисячею інших «білих» ворон від освіти з усієї України на EdCamp Ukraine 2018.

Ця історія покладена в основу сюжету другої частини мультфільму про білих ворон в освіті, уперше представлену на Четвертій національній (не)конференції для шкільних педагогів EdCamp Ukraine 2018. Проте, якщо початок освітянських пригод «білих» ворон відбувся у вигляді анімації, то їх продовження — у цілком реальному житті, уже на вокзалі станції «Харків-Пасажирський»… Але спочатку варто коротко розповісти, чому ж Харків 2 липня привернув увагу такої кількості освітян.

«Учитель — це не просто професія, це покликання. І наше з вами покликання — допомогти дитині відкрити її покликання.
Комфортна зона знаннєвої школи, де вчитель має чіткий план, готові робочі зошити, і де все є готовим, це вже минуло… І на цьому важкому шляху нам потрібно пам’ятати принаймні три важливі речі. По-перше, ніколи не втрачаймо віру. Перед нами має бути мета, до якої складний тернистий шлях, але віра
є запорукою та основою того, що ми цієї мети досягнемо. Друге — ніколи не здавайтеся і не бійтеся. Будуть ті, хто хочуть підставити «підніжку», будуть ті, хто просто не розуміють… Ми вже бачимо свідчення того, що ідеї, які допомагають розкритись кожній людині, завжди будуть виправдані часом. І третя річ стосується педагогіки партнерства Нової української школи. Тільки партнерством ми всі сильні. Покажіть, що таке справжнє партнерство. Я точно знаю, що Нова українська школа відбудеться в Україні, але обов’язково завдяки нашому з вами партнерству!»

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич

«Give-get»

Перший EdCamp у форматі  (не)конференції був проведений у Філадельфії (США) 2010 року. Тоді, за статистикою, близько 90% американських учителів та учительок були незадоволені системою їхнього професійного самовдосконалення.

Особливістю цього заходу було те, що частину програми (не)конференції формували безпосередньо самі учасники та учасниці в перший день відкриття, і вона не була відома заздалегідь. До того ж, одним із принципів проведення EdCamp’у став «Give-Get»: «Дай, якщо можеш, візьми, якщо хочеш». Позитивним було й те, що відкритий обмін педагогічним досвідом здійснювали у форматі так званого «ефекту довгого хвоста», коли під час будь-якої лекції, майстер-класу, обговорення чи тренінгу відбувалося живе спілкування спікера з аудиторією, а педагоги об’єднувалися для розв’язання спільних завдань.  Тому й не дивно, що такий формат проведення EdCamp’у згодом став популярним у 33 країнах світу. Україна також підхопила цей міжнародний рух і стала третьою в Європі та дев’ятою у світі країною, яка долучилася до світової спільноти EdCamp.

Щороку (не)конференція об’єднує сотні освітян з усієї країни, щоб познайомитися з міжнародними освітніми експертами, поспілкуватися з колегами, обмінятися практичним досвідом,
і, як результат, удосконалити не тільки власну професійну майстерність, а й змінити національний освітній простір.
Тож і не дивно, що з кожним роком на EdCamp Ukraine злітається все більше й більше «білих ворон». До речі, символ (не)конференції — «біла ворона» — з’явився невипадково. Так рух EdCamp Ukraine називає українських проактивних педагогів, які своєю відкритістю до нового досвіду та прагненням до змін в освіті та суспільстві вирізняються у своїх спільнотах.
Тож повернемося до пригод наших героїв — освітян — «білих» ворон, які відвідали в Харкові вже четвертий за рахунком EdCamp Ukraine 2018.

#EdCampUkraine #усепобілому

Прибувши до Харкова та зійшовши з поїзда, «білі» ворони біля виходу з вокзалу в натовпі людей, які або подорожували, або ж від’їжджали з міста, відразу примітили «своїх». Ні, вони не вирізнялися за окулярами чи розумними поглядами, чи книгами в руках (хоча це теж невіддільна складова образу вчителя).

Декілька «білих» ворон стояли в черзі, щоб зробити селфі на тлі білборду з написом «Харків вітає подію року для вчительства!» та розмістити ці фото у своєму акаунті у Фейсбук із хештегами #EdCampUkraine і #усепобілому. За цієї умови учасники EdCamp гарантовано під час реєстрації на захід могли отримати подарунок-сюрприз.

До слова, саме за офіційними хештегами (не)конференції — #EdCampUkraine та #усепобілому ті освітяни, які не потрапили на EdCamp Ukraine цьогоріч, могли стежити в соцмережах за розвитком подій заходу та відчути приналежність до єдиної спільноти. Адже вчителі та вчительки радо ділилися в соціальних мережах публікаціями своїх коментарів, фото та відео з епіцентру події.
Дочекавшись своєї черги та сфотографувавшись на тлі білборду, «білі ворони» сіли
в таксі та рушили до місця події — Харківського єврейського культурного центру «Бейт Дан», на території якого два дні поспіль і відбувався головний «зліт» тисячі вчителів та вчительок.
Реєстрація на EdCamp Ukraine 2018 розпочалася о 7:30 ранку. Попри те, що місто лише прокидалося, на території «Бейт Дану» вже було як у вулику: на вулиці та в приміщенні зібралося чимало освітян. Наші «ворони» теж не «пасли задніх» — швидко зареєструвалися та почали вивчати програму події.  До речі, цьогоріч освітяни мали можливість формувати свій індивідуальний маршрут події за допомогою спеціального застосунку attentify. Так, за допомогою смартфону чи планшету, швидко та зручно учасники могли переглянути онлайн усю програму й анонси сесій, рейтингувати їх, познайомитися з експертним і партнерським колом та спілкуватися з ними онлайн, переглядати прямі трансляції заходу та отримувати важливі сповіщення.

Коли наші «ворони» склали свій дводенний маршрут, у них залишилося трохи часу до початку урочистого відкриття (не)конференції, щоб познайомитися з колегами з інших міст та спікерами. А познайомитися було з ким, адже на EdCamp Ukraine 2018 з’їхалися близько 1000 учасників і учасниць, 150 експертів з усього світу: США, Німеччини, Канади, Грузії, Білорусі, Бельгії, Естонії, Ізраїлю, Фінляндії, Пакистану, Великої Британії, Словенії, Угорщини, Нідерландів та практично з усіх регіонів України.

До того ж, протягом двох днів у вчителів була можливість відвідати 18 інтерактивних зон від партнерів події: Програми розвитку ООН, Amnesty International, Лінгвіст, Інвентор, Розумники, Prana, КРОНА, Ukraїнер, Kogu Me Lugu, Happy Ukraine, EdPro, Lego Foundation, Освіторія. Наші «білі ворони» вже зранку встигли отримати нові контакти, знання, літературу, креативні ідеї та натхнення для подальшого самовдосконалення. Але найважливіше їх чекало ще попереду — зустріч та інсайти від організаторів та головних гостей (не)конференції.

«Я дивлюся у ваші очі, на посмішки, на ваше бажання опановувати нові знання, і насправді, надихаюся цим. Тому що ми звикли це бачити в дітей, що вони допитливі, шукають відповіді, перебувають постійно в русі та мають драйв. І EdCamp Ukraine — це саме місце для вчительського драйву, здорового та яскравого. Це місце партнерів, друзів, які можуть обмінюватися думками, які вже не бояться нічого. І це добре, що наші вчителі нічого не бояться. І що можна бути учнем, який нічого не боїться».

Уповноважений Президента України із прав дитини  Микола Кулеба 

Старт онлайн-курсу та презентація книги

О 9:00 наші «ворони» вже сиділи в актовій залі Центру, де, до речі, не було де яблуку впасти. Тому частина «білих ворон» спостерігала за заходом у холі, де відбувалася пряма онлайн-трансляція. Зворушливою для всієї присутньої на заході вчительської спільноти була зустріч з організаторами заходу: Олександром Елькіним, натхненником руху EdCamp в Україні, Оленою Масалітіною, програмним директором, та Іриною Міньковською, менеджером із PR і партнерства.

Підтримати організаторів заходу та освітян приїхали міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, її заступник Павло Хобзей, Уповноважений Президента України із прав дитини Микола Кулеба, телеведуча ТСН на каналі 1+1 і кураторка премії Global Teacher Prize Ukraine Наталія Мосейчук, голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична та інші офіційні особи. А ще для наших «ворон» випала нагода познайомитися з Хадлі Ферґюсон, співзасновницею і виконавчим директором The EdCamp Foundation (США), з досвідченими педагогами-дослідниками з Фінської компанії Lumo Education Есою Сінівуорі та Каісу Хелмінен, засновником мережі демократичних шкіл, радником міністра освіти Ізраїлю Яаковом Гехтом.

«Білі ворони» уважно слухали організаторів EdCamp та експертів зі сфери освіти, які вже чимало зробили для світової системи освіти та української школи, у кожному слові гостей та спікерів шукали натхнення та ідеї, ставили запитання, отримували на них відповіді, про які потім, після закінчення (не)конференції могли розповісти своїм колегам.

Відкриття EdCamp Ukraine 2018 запам’ятається «білим воронам» ще двома важливими подіями: презентацією онлайн-курсу та книги про те, як едкемпити. Адже в Україні EdCamp став інструментом розбудови регіональних освітянських спільнот. Інноваційну модель проведення
(не)конференції, з використанням формату EdCamp, закону «про дві ноги» і з «ефектом довгого хвоста» нині використовують під час проведення звичайних серпневих конференцій, засідань методичних кабінетів і батьківських зборів.

Так, протягом 2017/2018 навчального року в Україні відбувається третя хвиля програми «EdCamp in a Box 3.0», під час якої проводять 47 регіональних (не)конференцій по всій Україні. «Білі ворони» були в захваті, почувши, що й вони можуть організувати таку (не)конференцію для свого регіону та побудувати дискусійний майданчик реформи Нової української школи. Допомогти організаторам «ЕdCamp» реалізувати цю ідею взялися дистанційна платформа Відкритого університету Майдану (ВУМ) та видавництво «Шкільний світ». До слова, Україна стала першою країною у світі, яка запропонувала освітянам масовий відкритий онлайн-курс «Як провести EdCamp для своєї громади».

Книгу ж від «Шкільного світу», автором якої є Олександр Елькін «Зростаймо разом з EdCamp’ом: як провести освітню (не)конференцію для своєї громади» на презентації усі учасники та учасниці EdCamp Ukraine 2018 уже тримали в руках та першими серед освітянської спільноти України мали можливість ознайомитися з її контентом. «Білі ворони» дізналися, що опрацьовуючи це особливе видання, вони дізнаються про сучасні методи підвищення кваліфікації шкільного вчительства: від ціннісних основ і пояснення, чому EdCamp працює, — до покрокового плану організації такої події,
з відгуками й порадами від педагогів, які вже мають досвід проведення (не)конференцій. А отже, після приїзду додому зможуть провести схожий захід у своєму регіоні.

«Наскільки нам відомо, зараз у світі відбувається близько 25 тис. EdCamp’ів. Більшість їх організаторів — це ті люди, які побували на одному EdCampі та після того започаткували інші, вже
у своїх регіонах. EdCamp — це дуже органічна й децентралізована організація. Тобто, якщо ви бажаєте організувати EdCamp, ви можете звернутися за допомогою до організації, а можете організувати його самостійно, без підтримки. Ми вважаємо, що саме простота моделі проведення EdCamp’у допомогла цій організації розвиватися. По-перше, участь у (не)конференціях безкоштовна. Більш того, це середовище різноманіття для тих учителів, що приїздять на EdCamp’и. Простота полягає ще й у тому, що вчителі самі визначають, що вони б хотіли сказати та про що вони хочуть говорити. І дуже важливо пам’ятати про те, що організатори EdCamp’у надали вам чудову можливість навчитися чогось нового. Використовуйте це на максимум!»

Співзасновниця і виконавчий директор The EdCamp Foundation (США) Хадлі Ферґюсон

Можливості від EdCamp

Надихнувшись інсайтами та отримавши цінні настанови від організаторів та гостей EdCamp Ukraine 2018, «білі ворони» твердо вирішили, що використають свій шанс перебування на (не)конференції максимально ефективно та продуктивно. Та виявилося, що однієї голови та двох ніг нашим «воронам» було замало. Адже потрапити на 21 локацію, де протягом двох днів відбувалися одночасно виступи освітніх спікерів, проводилися майстер-класи, бесіди, відкриті уроки, дискусії, було просто неможливо.

Проте завдяки різноманітності тем та форматів проведення освітньої програми, кожен учитель та учителька могли підібрати для себе щось своє, те, у чому вони відчували дефіцит знань, або ж, навпаки, готові були поділитися своїми думками та досвідом. З останніми «білі ворони» мали можливість познайомитися та поспілкуватися у форматі «speed geeking» — однохвилинної презентації спікера.  Самі ж сесії тривали 45 хвилин. В одній локації вміщувалося не більше 50 «білих ворон», отож спікер мав можливість встановити індивідуальний контакт та поспілкуватися майже з усіма слухачами сесії.
Окрім набуття нових знань, професійного самовдосконалення та встановлення корисних зв’язків, «білі ворони» на EdCamp Ukraine 2018 використали ще одну можливість — провели експрес-експертизу освітнього контенту. Кожен учитель та учителька цьогоріч мали можливість привезти із собою зразки конспектів уроків, сценаріїв свят, дидактичних матеріалів, які вони використовують у школі, та залишити їх на інтерактивному стенді «Долаємо дискримінацію». Ті, хто скористався цією можливістю, наступного дня отримали висновки антидискримінаційної експертизи з конкретними порадами, як уникати дискримінаційного контенту в навчальних матеріалах.

У перервах між сесіями «білі ворони» могли знайти за інформацією та фото в паспортах учасників, розвішених у приміщенні та на подвір’ї «Бейт Дану». До того ж, усі учасники EdCamp Ukraine 2018 мали можливість об’єднатися в неформальні команди та взяти участь у дводенному квесті від «Шкільного світу». Окрім експертних та учительських сесій, «білі ворони» мали можливість відвідати книжкову галерею, сувенірну крамницю, загадати бажання в Art-лабіринті освітянських мрій, сфотографуватися у фотозонах, відвідати екскурсію Харковом. А якщо вчителі відчували втому або потребу залишитися наодинці зі своїми геніальними думками, могли перепочити в кімнаті тиші.

«EdCamp Україна» та видавництво «Шкільний світ» — партнери. Це важливо, адже місії наших організацій схожі — ми створюємо умови для підвищення кваліфікації українського вчительства: «EdCamp Україна» — через освітні події, «Шкільний світ» — через професійні медіа. Наші команди
в синергії з’єдналися і з любов’ю до вас створили унікальний освітній продукт — це (не)книга про те, як підготувати та провести (не)конференцію».

Генеральний директор ТОВ «Видавнича група «Шкільний світ»  Марина Мосієнко

Національний рекорд

За перебігом подій зльоту «білих ворон» спостерігав не тільки єврейський центр, а й увесь Харків та країна. Адже ввечері 2 липня, у перший день (не)конференції усі учасники EdCamp Ukraine 2018 взяли участь у рекордному флеш-мобі, присвяченому безпеці школярів та старту Нової української школи. На площі Конституції зібралася найбільша кількість педагогів — 600 освітян, щоб разом показати, що спільна робота учительства — це сила, яка допоможе здійснити кроки до створення школи як простору безпечного для дитини та її розвитку.

Освітянський флешмоб було зафіксовано в Національній книзі рекордів України. Проте не це найголовніше. Повертаючись увечері до готелю, наші «білі ворони» зрозуміли, що цінностей, якими вони повинні володіти, набагато більше. Окрім синергії, щастя та зростання, EdCamp Ukraine 2018 показав, як важливо бути рішучими, невтомними, відважними, життєрадісними, простими, відповідальними, мати самодисципліну, терпіння, спокій, повагу та свободу. Попереду в них був другий день (не)конференції, сповнений таких самих яскравих вражень, нових знань, знайомств та геніальних ідей.

А потім вони повернуться додому, щоб допомогти своїм колегам розкрити вже крила їхніх внутрішніх «білих ворон» та спільно з тисячами освітян та освітянок взяти участь у розбудові спільноти відповідального вчительства та Нової української школи.

Підготувала
Анастасія БУГАЙЧУК