Жаклін Вілсон відома майже всьому світові як авторка численних «дівчачих» історій, що надовго запам’ятовуються не лише яскравим образом головної героїні, а й правдивістю, глибиною, зворушливістю, добрим гумором та оптимістичним настроєм. Ці історії найчастіше оповідаються від першої особи, із погляду дитини. І читач, який немов опиняється на місці головної героїні, отримує максимальний досвід співпереживання. Авторка розробки уроку пропонує ознайомлювати учнів із цим твором після вивчення повісті А. Ліндгрен «Міо, мій Міо»

Мета: ознайомити учнів із особистістю Жаклін Вілсон, її творчістю; розвивати навички роботи з художнім текстом, творчого переказу, характеристики персонажів, образне мислення, уяву; виховувати почуття поваги та любові до людини, доброту, співпереживання.

Обладнання: портрет Жаклін Вілсон, добірка творів, текст твору «Щоденник Трейсі Бікер», квиток на подорож, уривки серіалу «Історія Трейсі Бікер» (Велика Британія, реж. Джосс Эгнью, 2002—2011), фрагмент аудіозапису «Viva La Vida» у виконанні Д. Гарретта.

Звідки я? Я родом з дитинства, як з якої-небудь країни.Антуан де Сент-Екзюпері

Перебіг уроку

І. Організаційний момент

Перевірка готовності класу, психологічне налаштування до роботи

Привітаймося одне з одним та поділімося враженнями від робочого дня.

(Учні мають продовжити фразу, звертаючись до кожного однокласника: «Привіт, (ім’я), сьогодні чудовий день, тому що…»).

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Робота з епіграфом

Перечитайте слова відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері.

  • Як ви розумієте вислів?
  • Чи, на думку Екзюпері, для дітей не важливо з якої вони країни? Чому?
  • Що об’єднує усіх дітей у світі?
  • Як ви вважаєте, чому дитинство — це країна?
  • Які спогади живуть у вашій пам’яті про цей час?
  • Доберіть кольорову палітру до слова «дитинство»?
  • Які кольори використали? Чому саме такі?
  • Якби ви могли повернутися у Країну Дитинства, що б ви змінили, а що б залишили незмінним?

Коли ми поринали у власне дитинство, добирали асоціації до цієї казкової пори. А коли ми розгадаємо загадку, то дізнаємося, який вид транспорту є скарбом, мабуть, для кожної дитини.

Зазвичай він двоколісний,

А буває — триколісний,

Вправо, вліво і вперед

Нас везе… (велосипед).

Слово вчителя

І сьогодні на уроці ми вирушимо у Країну Дитинства саме на велосипеді, завітаємо в Англію на чай до письменниці Жаклін Вілсон, яка, незважаючи на поважний вік, пам’ятає як це — бути дитиною, та заведемо дружбу зі незвичайною дівчинкою Трейсі.
А для того щоб наша мандрівка була радісною та приємною, влаштуємо справжній велосипедний марафон! Оберіть кожен двоколісний вид транспорту та зафарбуйте кольором, який вам більше імпонує чи відображає настрій на уроці. 

(Діти розмальовують під уривок аудіозапису «Viva La Vida» у виконанні Девіда Гарретта).

Проте перед кожним марафоном необхідно перевірити, чи ми готові до таких тривалих мандрів. Нам необхідно уважно прочитати вірш та визначити, про кого йдеться. Коли ми правильно виконаємо завдання, то дізнаємося, хто є найважливішою людиною в житті дівчинки Трейсі та кого вона відчайдушно намагається відшукати.

Хто нас, діток, міцно любить?

Хто нас ніжно так голубить?

Як ми хворі — цілі ночі

Не стуляє свої очі.

Хто для нас пісень співає,

Хто в негоду забавляє,

Гарні нам дає ляльки

І розказує казки?

Хто життя нам дарував,

Хто часу не шкодував,

Хто навчав нас говорити,

Хто найкращий в цілім світі? (Мама).

То яке слово заховалося між рядків? Так, найрідніше для кожного — мама. А якою для вас є ваша матуся? За що б ви могли сказати їй «Дякую»? Ви майстерно впоралися із завданням! Коли ми познайомимося з Трейсі Бекер, героїнею книг Жаклін Вілсон, то нарешті відкриємо таємницю, чому саме маму так довго шукає дівчинка. А поки квиток на подорож Україна — Англія — Країна  Дитинства — Україна вже у ваших руках. Вирушаймо! 

III. Формування нових знань

Літературна мандрівка на Батьківщину письменниці

Зупинка 1. «Вітаємо у Великій Британії, леді та джентльмени!»

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії — суверенна держава, розташована біля північно-західного узбережжя континентальної Європи. Територія Сполученого Королівства включає острів Велика Британія, частину острова Ірландія та численні невеликі острови. Північна Ірландія — єдина частина Сполученого Королівства, що має суходільний кордон з іншою суверенною країною — Республікою Ірландією. Усі інші кордони — водні: Сполучене Королівство оточене Атлантичним Океаном, Північним морем, Англійським каналом та Ірландським морем.

Нині монарх — Єлизавета II, яка почала правління 6 лютого 1952. Її спадкоємець — старший син, принц Чарльз.

Головною резиденцією  британських королів Букінгемський палац офіційно оголошено за три роки після його зведення — у 1837 під час вступу на престол королеви Вікторії. У Букінгемському палаці в 1841 народився британський король Едуард VII і тут же помер у 1910.

За правління Єлизавети ІІ на два теплих місяці року (серпень і вересень) вона покидає Букінгемський палац. Саме в цей час парадні покої відкривають для відвідування охочими — за цей період палац відвідують близько 30 000 гостей.

У палаці є басейн, кінотеатр і власне поштове відділення.

Пам’ятки Англії, такі як всесвітньо відома годинникова башта Біг-Бен, — візитна картка країни. Біг-Бен нині входить до списку найбільших годинників світу. Від підніжжя вежі вгору спрямована гвинтові сходи, які ведуть на майданчик із дзвоном. Потрапити ж усередину вежі не можна з міркувань безпеки, але сам лише вигляд із вулиці принесе велике задоволення.

Лондонське Око — одне з найбільших оглядових коліс у світі.

Із висоти 135 метрів відкривається вигляд практично на все місто. Оглядове колесо зроблене за проектом подружжя Девіда Маркса й Джулі Барфілд, який переміг на конкурсі проектів споруд на честь настання другого тисячоліття. Щоб втілити проект у життя, знадобилося шість років.

Після його спорудження в 1999 році й до 2006 року колесо було найвищим оглядовим колесом у світі.

Атракціон має 32 закриті кабінки, які символізують 32 передмістя Лондона. Кожна капсула може прийняти до 25 пасажирів. Один оберт займає приблизно 30 хвилин.

Зупинка 2. «На чай до письменниці Жаклін Уілсон»

Жаклін Вілсон народилася в 1945 році, у центрі графства Сомерсет, Баті. У дитинстві Вілсон була дитиною з дуже живою уявою, і дуже любила складати власні історії. Уже в шість років Жаклін знала, що буде письменницею, коли виросте. У дев’ять років вона написала своє перше оповідання.

У школі її запам’ятали як мрійливу дівчинку, яка не дружила з точними науками, і їй навіть дали прізвисько «Джекі-Мрія», яке Жаклін згодом використовувала у своїй автобіографії.

Після закінчення школи в 16 років Вілсон спробувала стати водієм автобуса, але незабаром змінила роботу, влаштувавшись у журнал для дівчаток «Jackie». Через це їй довелося переїхати до Шотландії, проте саме там вона зустріла й закохалася у свого майбутнього чоловіка, Вільяма Міллара Вілсона.

У 1965 році закохані одружилися. Через два роки у них народилася дочка Емма, яка, як і її мама, стала письменницею.

У 1991 році вийшла книжка, яка принесла їй славу — «Щоденник Трейсі Бікер», хоча ще з 60-х років Жаклін написала близько 40 книг для дітей.

Жаклін отримала титул «леді» за внесок у розвиток грамотності й любові до читання в британських дітей.

Найвідоміші твори для дітей: «Дівчата зважуються», «Вечірка з ночівлею», «Дитина-Валіза», «Зірка з ліжка та сніданку», «Четверо дітей та Ельф», «Дівчата закохані», «Моя сестра Джоді», «Історія Трейсі Бікер».

Яке враження у вас склалося про письменницю?

Як ви вважаєте, про що може писати така жінка? Хто є героями її книг?

Уявіть себе в ролі журналіста. Які запитання ви б поставили Жаклін Вілсон? Запишіть декілька варіантів. Обміняйтеся з однокласниками.

Проте, щоб прийти в гості до англійської письменниці не обов’язково щоразу вирушати у далеку Англію— достатньо мати із собою комп’ютер. У міс Вілсон є чудовий сайт, сповнений цікавих історій, ігор та конкурсів. А ще там можна написати продовження до однієї з історій, створити власну ілюстрацію до книги та навіть поспілкуватися з авторкою особисто!

Також англійська письменниця залишає для своїх читачів та презентує нові книжки на власному ютуб-каналі.

https://www.youtube.com/user/JacquelineWilsonTV

Валеохвилинка

Ми відвідали найвизначніші місця Лондона, познайомилися з найпопулярнішою письменницею Англії XXI століття і, мабуть, трохи притомилися. Та й пора відпочити й нашим «залізним коням», і нашим ніжкам. Попереду не менш захоплива мандрівка до цікавої дівчинки Трейсі. Але погляньте — один із велосипедів не може знайти дорогу додому. Допоможімо йому!

Зупинка 3. «У світ пригод Трейсі»

Слово вчителя

Після неймовірної екскурсії Великою Британією, чаювання з Жаклін Вілсон, нарешті настав час знайомства з кумедною дівчинкою — Трейсі Бікер, героїнею однойменної книги англійської письменниці. Вона трохи молодша за вас, дорогі шестикласники, проте її життя не таке легке. Понад усе їй хочеться віднайти свою сім’ю, друзів та стати потрібною цьому великому світу. Чи вдасться їй досягнути бажаного? Чи здійсняться мрії маленької розбишаки? Отож, продовжуємо мандрівку — вирушаємо в гості до Трейсі.

Обговорення

  • Чи сподобався вам твір «Щоденник Трейсі Бікер»?
  • Які почуття у вас виникли після прочитання?
  • Від імені кого написана книга? Як ви вважаєте, чому саме в такій формі?

Установіть послідовність подій у творі

Для того щоб пригадати зміст твору, виконаємо вправу.

  1. Знайомство з Кам.
  2. Дівчинка пише власну біографію.
  3. Мама повертається.
  4. Зламаний будильник Жюстіни.
  5. Таємний будиночок трьох друзів.
  6. Нові товариші — Футболіст й Александр.
  7. Похід у «Макдональдс» із новою подругою.

Перевірка: 2, 4, 1, 7, 3, 6, 5.

То хто ж головня героїня твору? Скільки їй років?

Історія дівчинки подається у формі щоденника головної героїні. Доповнімо інформацію у вигляді анкети.

Анкета Трейсі Бікер

Ім’я: Трейсі Бікер.

Вік: 10 років і 2 місяці.

День народження: 8 травня (як і в Пітера).

Колір очей: темний.

Колір волосся: темне, жорстке й стирчить у різні боки.

Щасливе число: 7 (чому мене не удочерили, коли мені було 7?).

Улюблений колір: червоний.

Найкращий друг: були друзі, але Луїза дружить із Жюстіною, і я тепер сама.

Улюблене ім’я: Каміла. Моя подруга в попередньому дитбудинку, проте її теперішні мама й тато не дозволяють нам бачитися.

Улюблений фільм: жахи.

Хочу стати… письменницею.

Найбільше я люблю…. коли приїжджає мама.

Моя сім’я: тата я ніколи не бачила, моя мама — актриса й живе в Голівуді, і обов’язково за мною повернеться (хоча мене вже двічі намагалися удочерити).

  • Які факти біографії дівчинки ми дізнаємося з перших сторінок повісті? Де її сім’я?
  • Що найбільше любить/не любить Трейсі? Про що мріє?
  • Спробуймо пригадати персонажів, які оточують героїню. Хто є друзями, кого Трейсі не любить? Чому (схема 1)?

Робота в групах

(Клас об’єднують  в  9 груп. Проводять жеребкування. Кожна група отримує ім’я свого персонажа.

Завдання: скласти розповідь від імені персонажа про знайомство та відносини із Трейсі, використати цитати з тексту).

Група 1. Елейн

Я — соціальний працівник дитбудинку. Знаю, що Трейсі важка дитина, її удочеряли двічі й в обох випадках повертали. Вона часто порушує дисципліну та б’ється з дітьми, бо прагне привернути увагу…

Група 2. Міс Беглі

Я — вчителька Трейсі. Під час уроків вона часто неуважна, коли пише, допускає орфографічні помилки, за що часто отримує зауваження…

Група 3. Луїза

Я, Луїза, колись із Трейсі були найкращими подругами, але зараз ми спілкуємося мало. Одного разу на зустріч із письменницею Трейсі одягнула мою сукню… 

Група 4. Пітер

Я — Пітер Інгем. Я теж мешканець дитячого будинку. Старші діти мене часто ображають, проте Трейсі може мене захистити. Вона смілива й сильна…

Група 5. Жюстіна

Я — Жюстіна Літтлвуд. Моя краща подруга — Луїза. А Трейсі Бікер зламала будильник у формі Міккі-Мауса, який подарував мені тато. Нізащо не буду з нею дружити…

Група 6. Александр

Ми з Трейсі познайомилися, коли я прогулював фізкультуру. Вона часто каже, що я схожий на ботаніка й дуже худющий. Проте, коли я зламав ногу, Трейсі щиро переживала за мене, навідувала в лікарні та розважала…. 

Група 7. Футболіст

Ми познайомилися, коли Трейсі прогулювала школу. Ця малявка спробувала відібрати мене м’яча та неабияк хизувалася своїми можливостями… 

Група 8. Мама

Трейсі часто пише про мене у своєму щоденнику, вона вважає, що я — актриса та знімаюсь у фільмах, живу в Голівуді… 

Група 9. Кам

Коли я прийшла до дитбудинку писати статтю про дітей, мою увагу привернула одна дівчинка. Вона так хотіла справити враження на мене, що одягнула найкращі речі усіх дівчат та зробила дуже яскравий макіяж…

Характеристика Трейсі Бікер

Здається, у цій дитині поєднуються дві різні людини: вона прагне знайти справжніх друзів та водночас частенько ображає своєю поведінкою та словами усіх навколо.

Чому, на вашу думку, саме так поводиться дівчинка? Чи хотіли б ви мати таку подругу, як Трейсі?

Що ховається за її вчинками?

Спробуємо визначити, які риси характеру притаманні Трейсі Бікер.

Потребує уваги та любові

Активна

Щира, відкрита

Вміє бути справжнім другом

Не визнає власних слабкостей

Завжди прагне видаватися сильною

Хоче мати сім’ю

Це жива, здорова, комунікабельна дівчинка років десяти, яка тривалий час провела в дитбудинку.
У неї доволі складний характер, тому їй потрібні суворі, але люблячі опікуни, готові взяти її в сім’ю на тривалий час.

Одного дня Трейсі не сподобалося оголошення, яке написала про дівчинку соціальний опікун, і вона придумала власне. Перечитайте текст.

  • Як саме характеризує себе Трейсі?
  • Як ви вважаєте, чому у неї складний характер?
  • На вашу думку, що найбільше потрібно дівчинці? 

Характеристика мами Трейсі Бікер

  • А кого найбільше чекає Трейсі? (Маму).
  • А чому вона залишила дівчинку у дитбудинку?
  • Чому в матері немає імені?
  • Пригадаймо, як дівчинка уявляє маму та що розповідає про неї усім навколо.

(За допомогою картинок діти пригадують факти про маму Трейсі.)

(1 — актриса в Голівуді, дуже красива, має біляве волосся; 2 — завжди фарбує нігті червоним лаком; 3 — має «Каддилак»; 4 — купує тільки дизайнерський одяг; 5 — користується парфумами «Пуазон»).

  •  Але чому ж тоді Тресі мріє, щоб її удочерили?
  •  Скільки опікунів булов дівчинки? (таблиця).

«Спроби Трейсі знайти родину»

ОпікунСтосунки
в сім’ї
Результати
удочеріння
Тітка Пеггі й  дядько Сід

 

Трейсі опікуни не сподобалися, вони часто давали дівчинці ляпасів, з іншими дітьми дівчинка не здружиласяОпікуни відмовилися від дівчинки
Джулі й Тед

 

Купили Трейсі велосипед, доглядали, не дозволяли їсти багато солодкого й  дивитися фільми жахів; дівчинка старалася поводитися ідеально, допомагалаНе змогли особисто пояснити дівчинці, що відмовляються від неї, бо чекають власну дитину. Прийшла Елейн і забрала Трейсі назад до дитбудинку
Кам

 

Взяла жити до себе, облаштувала дівчинці власну кімнату; хотіла, щоб Трейсі здобула освіту; купувала речі та солодощі, водила у «Мак-Дональдс», говорила, що Любить Трейсі1) Змушена відмовитися від дівчинки, бо по неї повернулася мама.

2) Стала для Трейсі мамою і найкращим другом

Мама

 

Купувала Трейсі одяг, ляльку та солодощі; узяла жити до себе; часто залишала саму, бо ходила на побачення; намагалася «позбутися» дівчинки заради чергового кавалераДівчинка покинула її — таємно втекла з дому

 

  • А з ким Трейсі завжди прагнула жити? Кого чекала найбільше?
  • Спробуймо порівняти образ мами, який живе в уяві дівчинки, й образ, якою вона виявилася в реальному житті. Що спільного, а що відмінного? Чи виправдалися очікування дівчинки про ідеальну маму? Чому так?

Обговорення

  • Кого з неназваних персонажів Трейсі просила удочерити її? (Елейн, соціального працівника). Чому?
  • Чому Камілла не боролася за дівчинку, коли по неї прийшда мама?
  •  А як Трейсі поводиться з Кам, коли збирається переїжджати до рідної матері? Як ви думаєте,
    чому?
  • А з ким жилося найкраще? Чому Тресі через деякий час не хоче жити з рідною матір’ю?
  • На вашу думку, чому мама не змогла знайти спільної мови з дитиною?
  • Що найбільше потрібно було дівчинці від мами? Чи могла вона дати це дитині?
  • Тресі втекла з дому, залишивши записку. А яке, на вашу думку, послання до мами могла б написати Трейсі? Що б могла попросити?
  • Чому Трейсі повернулася до Кам?
  • А що б написали ви своїм батькам?
  • Створіть власні послання до батьків.

Робота з текстом

Знайдіть у творі цитату зі щоденника Трейсі, де вона пише про дорослих. Зачитайте.

Дорослі рідко говорять з дітьми.

Вони повчають.

Вони довго й нудно розписують себе.

Вони розповідають про тебе.

Вони ставлять мільйон нікчемних запитань.

Вони без дозволу висловлюють власну думку.

  • Саме так, як вважає Трейсі, поводяться дорослі. Погоджуєтеся чи не погоджуєтеся з її думкою? Поясніть.
  • А як говорять із вами ваші батьки? Повчають чи стараються прислухатися до вашої думки?
  • Як би ви хотіли, що б ваші батьки з вами спілкувалися?
  • Як ви вважаєте, хороше спілкування залежить від когось одного, чи від обох сторін? Чому? Що б ви могли зробити, щоб покращити спілкування з батьками? 

Створення власного рецепту

Учитель. Уявімо, що створюємо фантастичну страву «Класні стосунки з батьками». Які інгредієнти ви б додали? Спробуймо написати власний рецепт (схема 2 ).

Обміняймося думками.

Молодці! Я думаю, ваші батьки вами б пишалися. Бажаю кожному з вас (і Трейсі, звичайно), щоб у ваших сім’ях панували любов, взаємоповага, підтримка. А батьки були для вас найкращими друзями. Адже сім’я — це найголовніше в житті кожної людини.

ІV.Закріплення знань, умінь, навичок.

Подарунок для Трейсі Бікер

У Трейсі незабаром День народження (8 травня). Пофантазуємо, якби дівчинка запросила вас на свято, який подарунок ви би їй піднесли.

Спробуймо намалювати його, а за бажанням і підписати вітальну листівку. Поміркуйте, що б ви побажали Трейсі.

Перегляд фрагментів серіалу «Історія Трейсі Бікер» (на вибір учителя).

  • Чи сподобався вам серіал?
  • Чи такими ви уявляли собі героїв твору?
  • Порівняйте епізоди серіалу з книжкою. Що спільного й відмінного?

V.Підбиття підсумків уроку

Кросенс

А для того щоб підсумувати нашу подорож-знайомство з Трейсі, спробуймо розшифрувати кросен (додаток).

1 — Жаклін Вілсон.

2 — Відома сучасна англійська письменниця.

3 — Книжка, яка принесла славу Жаклін — «Історія Трейсі Бікер».

4 — Головна героїня — десятирічна Трейсі Бікер.

5 — Дівчинка разом з іншими дітьми живе в дитячому будинку.

6 — Кожного дня Трейсі чекає маму та мріє про той день, коли вона по неї приїде.

7 — Незважаючи на складний характер, дівчинка вміє дружити по-справжньому та знаходить справжніх товаришів — Александра й Футболіста.

8 — Одного дня Трейсі знайомиться з письменницею Кам Лоусон, яка змогла знайти ключ до маленького зраненого серця.

9 — «Історія Трейсі Бікер» — це чудова історія про життя десятилітньої дівчинки, про стосунки дітей й батьків.

Бесіда

  •  Ось і завершується наш літературний велосипедний марафон.
  • Скажіть, чи цікавою була для вас програма літературної подорожі?
  • Чи сподобалася вам подорож? Чи б хотіли мандрувати ще?
  •  Чи зацікавила вас історія Трейсі Бікер? Що найважливіше для вас у цій історії?
  • Який урок із життя дівчинки ви повезете у свої домівки?

Можливо, у вас виникли ідеї, які інгредієнти можна додати для створення гарних стосунків з батьками. Обов’язково занотуйте їх та поділіться з однокласниками.

Слово вчителя

Маленька Трейсі Бікер усе своє життя хотіла мати родину та знайти маму. Проте її рідна матір виявилася безвідповідальною та зовсім не хотіла піклуватися про дівчинку. Ми щиро радіємо Трейсі, бо вона таки знайшла людину, яка полюбила її, як рідну, і замінила маму. Сьогодні ви творили подарунки та листівки з побажаннями для нашої героїні. Вона дуже зрадіє тим чудовим словам, які ви адресували.

Я думаю, усі ми щасливі вже тим, що маємо сім’ю та рідних. А скільки дітей у нашій країні мріють мати та маму й тата. Так, подекуди стосунки з дорогими нашому серцю людьми бувають нелегкі. Кажуть: «Рідню не вибирають». Проте, хто ж, як не вони, найбільше заслуговують уваги, любові та вдячності.

А зараз пропоную кожному дістати з чарівного кошика один папірець, на якому написано побажання вам і вашим рідним.

VІ..Домашнє завдання

Придумати й опублікувати на сайті Жаклін Вілсон (https://www.jacquelinewilson.co.uk/) ідеї для нової книжки письменниці/ілюстрацію до однієї з книжок (на вибір).

Юлія Желізко, учитель зарубіжної літератури ЗОШ І—ІІІ ст., м. Тернопіль

газета “Зарубіжна літератуа”, №5 березень 2018