Нетрадиційний урок з української літератури проходить у формі ділової гри «У редакції газети». Під час уроку учні об’єднуються в групи-відділи, кожен із яких працюватиме над певною рубрикою. На дошці є макет газети. Упродовж часу, відведеного на роботу, відділи мають опрацювати завдання та презентувати його, оформивши рубрику газети. Учитель виконує роль редактора, який оцінює роботу відділів, коригує матеріали рубрик та дає дозвіл на їх «друк». У кінці уроку учні отримують продукт діяльності — газету з рубриками. Розроблений урок побудований на засадах інтерактивного навчання, що сприяє творчому розвитку та пізнавальній активності школярів.

Мета: продовжити аналіз повісті О. Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили», характеристики щедрого на добро головного героя твору як особистості; розвивати вміння учнів формулювати основну думку твору, висловлювати своє ставлення до зображуваного; розвивати логічне мислення, пам’ять, увагу, кмітливість; формувати й розширити світогляд учнів; виховувати почуття пошани до української літератури, мистецтва слова, повагу до творчості О. Гавроша; прищеплювати доброту, чуйність, мужність, відповідальність за доручену справу.

Тип уроку: комбінований.

Форма-проведення: урок-ділова гра «У редакції газети».

Обладнання: комп’ютер, підключений до мережі Інтернет, шаблон газети «Наші герої», назви відділів, завдання відділам, гирі для жеребкування, проектор, мультимедійна презентація.

Перебіг уроку

І. Організаційний момент

Емоційне налаштування на урок

Учитель. Своїм потиском руки я передаю імпульс гарного настрою. Ваше завдання: отримавши імпульс, передати його іншому.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Робота в парах

Літературний диктант з помилками «Упіймай помилку»

Знайти та виправити помилки у цих твердженнях.

  1. На столичному вокзалі Івана Силу зустрів доктор Брякус.

(На столичному вокзалі Івана Силу зустрів вуйко Микульцьо).

  1. Іван Сила спершу влаштувався нічним охоронцем у школу.

(Іван Сила спершу влаштувався на залізничний вокзал вантажником).

  1. Іванові Силі спочатку довелося вступити в поєдинок з Магдебурою.

(Іванові Силі спочатку довелося вступити в поєдинок з Велетом).

  1. Людину, яка запропонувала Іванові Силі тренувати його, звали Микульцьо.

(Людину, яка запропонувала Іванові Силі тренувати його, звали доктор Брякус).

  1. Агента, якому доручили розвідати про доктора Брякуса, звали Чікса.

(Агента, якому доручили розвідати про доктора Брякуса, звали Фікса).

  1. Іван Сила на чемпіонаті Республіки переміг Велета.

(Іван Сила на чемпіонаті Республіки переміг Магдебуру).

  1. Найулюбленіша страва Івана Сили — борщ.

(Найулюбленіша страва Івана Сили — галушки зі шкварками).

  1. Доктором Брякус не захотів далі тренувати Івана Силу й виїхав за кордон.

(Доктор Брякус загинув в автомобільній аварії).

  1. Агент Фікса заплатив за Івана Силу заставу в розмірі 50 тисяч.

(Мадам Бухенбах заплатила за Івана Силу заставу в розмірі 50 тисяч).

  1. Мадам Бухенбах запропонувала Іванові Силі працювати в неї особистим охоронцем.

(Мадам Бухенбах запропонувала Іванові Силі попрацювати рік у цирку, таким чином відшкодовуючи їй 50 тисяч).

  1. Іван Сила освідчився в коханні та запропонував одружитися Ренаті.

(Іван Сила освідчився в коханні та запропонував одружитися Мілці).

  1. Мадам Бухенбах вирішила подарувати нареченим коня.

(Мадам Бухенбах вирішила подарувати нареченим свого автомобіля).

ІII. Мотивація навчальної діяльності учнів. Оголошення теми та мети уроку

Учитель. Гортаючи сторінки повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили», ми не можемо не захоплюватися мужністю, винахідливістю, порядністю головного героя — легендарного силача із Закарпаття. Він патріот рідного краю, який довів це своєю синівською вірністю, вчинками та справами. Сьогодні на уроці ми познайомимося з нашим героєм ближче, перетворивши клас на видавництво «Сім з плюсом». Кожен із вас буде причетний до виходу нового номеру газети «Наші герої». Усі шпальти сьогодні буде присвячено зірці цирку «Бухенбах», сучасному супергерою — Івану Силі. У нашому видавництві працює 7 відділів: «Історики», «Журналісти», «Психологи», «Клуб мандрівників», «Зв’язки з громадськістю», «Фольклористи», «Зворотний зв’язок». Кожен із відділів відповідає за певну рубрику. Після відведеного часу шеф-редактори мають захистити свою
рубрику.

(Учитель на цьому уроці виконує роль головного редактора, який контролює роботу всіх відділів та дає дозвіл на друк рубрик).

ІV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу

Об’єднання у відділи

Об’єднання у відділи відбувається жеребкуванням за допомогою різнокольорових гирьок: сині — Історики, червоні — Журналісти, зелені — Психологи, жовті — Клуб Мандрівників, білі — Зв’язки з громадськістю, рожеві — Фольклористи, блакитні — Зворотний зв’язок. Кожен відділ обирає шеф-редактора, який презентуватиме рубрику.

Робота у відділах

Кожен відділ отримує завдання у конвертах, які вони мають виконати протягом відведеного часу. Шеф-редактор кожного відділу має презентувати рубрику. У разі правильного та вдалого виступу редактор дає дозвіл на друк рубрики.

Відділ «Історики» (рубрика «З життя легенди»)

Цей відділ протягом часу, відведеного на роботу, працює за комп’ютером.

Дібрати матеріал про Івана Фірцака — прототипа* головного героя повісті Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили».

* Прототип — конкретна особа, факти з життя або риси характеру якої покладено в основу образу персонажа. 

Відділ «Журналісти» (рубрика «Позаочі»)

Оформити інтерв’ю з головним героєм та презентувати його. 

Відділ «Психологи» (рубрика «Про потаємне»)

Схарактеризувати головного героя. Відповіді підтвердити цитатами з твору.

Відділ «Клуб мандрівників» (рубрика «Навколо світу»)

Відділу пропонуються прапори різних країн, серед яких вони мають обрати прапори тих країн, у яких гастролював цирк «Бухенбах». Окремо на аркушах описано події, які відбулися з героєм. Потрібно співвіднести країну та подію та оформити рубрику газети.

(Німеччина, Китай, Іспанія, Греція, Англія, Франція, Австралія, Японія, США).

Події

  1. Іван Сила вперше виконав цирковий номер «Розбивання кувалдою каменюки на грудях». Через наполягання мадам Бухенбах Іванові довелося поборотися з найсильнішою людиною цієї країни Бієр-Мієром, який ще ніколи не зазнавав поразки. Бієр-Мієр переважав Івана в усьому: він м’яв його, ламав, бгав у своїх ручищах, не даючи ні хвилини передихнути. Але Силі дико щастило в останній момент вислизати з лапищ баварця. Перемога в цьому поєдинку була за Іваном Силою.
  2. Іванові Силі запропонували спробувати себе в національному виді змагань цієї країни — кориді. Для Івана вибрали найбільшого бика. Тварина добряче зачепила Іванові бік, але хлопець схопив його за роги, щосили крутнув управо. Бик завалився на бік, а в руках парубка залишилися роги.
  3. Іван Сила виступав у найбільшому цирку цієї країни, а серед глядачів була присутня дуже поважна персона, яка попросила Івана поборотися з уславленим боксером Джебсоном. Джебсон був чемпіоном цієї країни з боксу й кумиром молоді. Правил боксу Івана навчав ще доктор Брякус. Чорношкірий Джебсон був дебелим, довгоруким, його удари, мов град, сипалися на Іванову голову. Сила тільки прикривався кулачиськами. Цей бій дався верховинцю важко, але йому вдалося перемогти Джебсона.
  4. У цій країні на Івана Силу напали невідомі, які вирішили помститися верховинцю за улюбленця англійців Джебсона, що став інвалідом. Іванові проломили череп, тож операція була складною, але богатир все ж оминув найсерйознішу небезпеку. Цирк «Бухенбах» оголосив канікули. Але ніхто з циркачів не роз’їхався — не хотіли залишати Івана на самоті.
  5. Іван Сила вперше показав небезпечний номер, під час якого автомобіль, набитий усіма циркачами, переїжджав силача. У цій країні Іванові довелося боротися з Пацоку Мацурі, якого в Японії кличуть Чорною Горою. Японські корпорації готові були заплатити 150 тисяч переможцю й 50 тисяч — переможеному. І головне, що переможець цього бою мав отримати звання «Найсильніша людина світу». Чорна Гора справді виявився горою, у півтора раза більшою за Івана. У цьому бою перемогу отримав верховинець. 

Відділ «Зв’язки з громадськістю» (рубрика «Нехай говорять»)

З’ясувати, кому з героїв належать подані цитати.

  1. «Від роботи, дядьку, й коні здихають».
  2. «Ти диви, яке цабе».
  3. «Для перемоги однієї сили замало: сила повинна мати ще й розум».
  4. «Цирк — це не мистецтво. Це порожнє ремесло».
  5. «Ех, Америко! Гроші тебе псують».
  6. «Я не можу повірити своєму щастю».
  7. «Лисиця ніколи не краде курчат поблизу своєї нірки».
  8. «Дурне діло — не хитре».
  9. «Гроші хоч кого зіпсують».
  10. «Як мед, то й ложкою».
  11. «Я відкриваю імена, і це приносить мені задоволення».
  12. «Ми просто закохані в арену і оплески».

Відділ «Фольклористи» (рубрика «Народ скаже, як зав’яже»)

Серед поданих прислів’їв та приказок обрати ті, які містять поради від головного героя.

Лінь чоловіка не годує, а тільки здоров’я жує. Хто праці не боїться, того хвороба сторониться. Дожидатись долі, то не матимеш і льолі (сорочки). В здоровому тілі — здоровий дух. Брехати — не ціпом махати. Найбільше багатство — здоров’я. Бреше й оком не моргне. Сила мовчить, а слабкість кричить. Всі за одного і один за всіх. Кинуло в піт, голова, як мед, а язик — хоч вижми. В лиху годину пізнаєм вірну людину. Поки битва попереду — сміливців хоч греблю гати. Боягуз і дурень першим піднімає кулак. Боягуз на словах хоробрий. Не думай про страх, то його й не буде. Лякана ворона й куща боїться та все в ліс летить. Бережіть здоров’я — його в крамниці не купиш. У страха очі великі.

Відділ «Зворотний зв’язок» (рубрика «Лист до героя»)

Написати листа головному герою. 

Представлення результатів роботи відділів

Після представлення результатів роботи кожного відділу редактор кріпить матеріал на шаблон газети. 

Відділ «Історики» (рубрика «З життя легенди»)

  1. Іван Фірцак народився в червні 1899 року в українському селі Білки на Закарпатті. За неймовірну силу отримав прізвисько «Кротон».
  2. Чемпіон Чехословаччини з важкої атлетики та боротьби.
  3. Чемпіон Європи з культуризму.
  4. Вісімнадцять років був артистом чехословацького цирку. Побував у шістдесяти чотирьох країнах, дивуючи всіх неймовірною силою. Виграв чимало поєдинків із відомими борцями світу.
  5. З рук королеви Англії Іван Фірцак отримав шолом і пояс, оздоблені золотом та діамантами.
  6. Американська преса називала його найсильнішою людиною XX століття.
  7. Після одного з боїв переніс важку операцію, під час якої йому замінили частину черепної кістки на золоту пластину. Але Кротон і далі продовжував свої відомі виступи.
  8. На початку сорокових років повернувся на Закарпаття з дружиною Руженою Зікл, повітряною гімнасткою «Герцферт-цирку».
  9. Подружжя мало восьмеро дітей. Старший син Іван став чемпіоном України з боксу в середній вазі.
  10. Помер відомий силач у 1970 році в рідному селі Білки. У народі його прозивали Іваном Силою. 

Відділ «Журналісти» (рубрика «Позаочі»)

Орієнтовані питання й відповіді для героя

Розкажіть, як ви потрапили до столиці

— Так сталося, що я не знайшов спільної мови з одним дурнем, то й довелося його струснути злегка. Біда була в тому, що він був не просто сусідський дурень, а начальників синок. Від гріха подалі й відправив мене тато у світ. Бо родина в нас велика, а їм я за чотирьох.

Ви багато чим завдячуєте доктору Брякусу. Як на вас уплинула його смерть?

— Загибель доктора Брякуса сильно вплинула на мене. Я до всього збайдужів, втратив апетит. У такому пригніченому стані мене й було допроваджено до в’язниці за звинуваченням у смерті свого наставника. Дуже добре, що завдяки ідеї Міхи Голого написати про мене репортаж в газеті та завдяки мадам Бухенбах, мене було випущено з в’язниці під заставу.

Які почуття Вас охоплювали, коли Ви вперше опинилися в цирку в ролі глядача?

— Я з дитячим захватом дивився на те, що виробляють мої нові колеги. Дивлячись на те, як не квапиться додому публіка, я не міг повірити, що мені аплодуватимуть так само. Мене охоплювали сумніви, що я зможу якось допомогти цирку. Дивлячись на себе, мене турбувала одна думка: «Ну, який з мене вийде артист».

Чому Ви відмовлялися боротися з глядачами навіть за грошову винагороду?

— Я постійно згадував бій з Велетом, якому доводилося заробляти на хліб таким жорстоким способом. До мене дійшли чутки, що після того бою Велет серйозно травмувався й більше не виступав. Я не мав бажання травмувати глядачів, які приходили до цирку насолоджуватися виступами циркачів і не мали бажання повертатися додому травмованими.

Як Вам вдалося запевнити мадам Бухенбах в тому, що не хочете боротися з глядачами?

— Після розмови з мадам Бухенбах я довго не міг заснути. І раптом згадав, як носив на собі дітлахів з нашої вулиці. Тоді на мене залазила купа малечі. Тому я вирішив запропонувати мадам Бухенбах винести на собі всіх артистів цирку. Ця ідея сподобалася не лише господарці цирку, а й усім артистам, хіба що окрім карлика Піні

— Як Ви сприйняли новину про те, що Маруся Петрикова вийшла заміж?

— Спершу в мене аж потемніло в очах, хоча я й не мав з Марусею до пуття нічого, але вона була для мене, мов ікона, котрій я щовечора молився. Мені згадалося, як я подарував їй намисто із суниць і ми його потім разом з’їли. Мені було сумно, але я передав Марусі срібний перстень, який купив після перемоги на чемпіонаті.

— Хто ж зумів заполонити Ваше серце знову?

— Ще тоді, коли я вперше з’явився в цирку, мені запала у вічі русява дівчина в блакитному трико. ЇЇ звати Мілка, тобто Мілена. Лише при згадці про наше знайомство в мене стискалося серце. А потім у лікарні, коли Мілка доглядала за мною, я зрозумів, що між нами виникає щось більше, ніж дружба. З того часу ми проводили разом багато часу: малювали й клеїли афіші, продавали квитки, влаштовували рекламні виступи перед цирком, закликаючи перехожих на вистави. І якось, сидячи в напівтемному шапіто після репетиції, я таки наважився освідчитися дівчині. І вона погодилася.

— Строк Вашого трудового контракту з цирком «Бухенбах» завершився, що плануєте робити далі.

— Ми з Мілкою вирішили одружитися й покинути цирк. Ми поїдемо до мене. У наші гори. Я так скучив за татовими галушками…..

Що б наостанок Ви порадили майбутнім поколінням, що потрібно робити для того, щоб стати таким сильним?

— Передовсім дбати про своє здоров’я, щодня займатися спортом, не піддаватися шкідливим звичкам, добре харчуватися, а ще вірити в те, що кожен із вас може стати чемпіоном Республіки. Головне — мати бажання. 

Відділ «Психологи» (рубрика «Про потаємне») (схема)

Відділ «Клуб Мандрівників» (рубрика «Навколо світу»)

Німеччина

Іван Сила вперше виконав цирковий номер «Розбивання кувалдою каменюки на грудях». Через наполягання мадам Бухенбах Іванові довелося поборотися з найсильнішою людиною цієї країни Бієр-Мієром, який ще ніколи не зазнавав поразки. Бієр-Мієр переважав Івана в усьому: він м’яв його, ламав, бгав у своїх ручищах, не даючи ні хвилини передихнути. Але Силі дико щастило в останній момент вислизати з лапищ баварця. Перемога в цьому поєдинку була за Іваном Силою. 

Іспанія

Іванові Силі запропонували спробувати себе в національному виді змагань цієї країни — кориді. Для Івана вибрали найбільшого бика. Тварина добряче зачепила Іванові бік, але хлопець схопив його за роги, щосили крутнув управо. Бик завалився на бік, а в руках парубка залишилися роги. 

Англія

Іван Сила виступав у найбільшому цирку цієї країни, а серед глядачів була присутня дуже поважна персона, яка попросила Івана поборотися з уславленим боксером Джебсоном. Джебсон був чемпіоном цієї країни з боксу й кумиром молоді. Правил боксу Івана навчав ще доктор Брякус. Чорношкірий Джебсон був дебелим, довгоруким, його удари, мов град, сипалися на Іванову голову. Сила тільки прикривався кулачиськами. Цей бій дався верховинцю важко, але йому вдалося перемогти Джебсона.

Франція

У цій країні на Івана Силу напали невідомі, які вирішили помститися верховинцю за улюбленця англійців Джебсона, що став інвалідом. Іванові проломили череп, тож операція було складною, але богатир все ж оминув найсерйознішу небезпеку. Цирк «Бухенбах» оголосив канікули. Але ніхто з циркачів не роз’їхався — не хотіли залишати Івана на самоті. 

США

Іван Сила вперше показав небезпечний номер, під час якого автомобіль, набитий усіма циркачами, переїжджав силача. У цій країні Іванові довелося боротися з Пацоку Мацурі, якого в Японії кличуть Чорною Горою. Японські корпорації готові були заплатити 150 тисяч переможцю й 50 тисяч — переможеному. І головне, що переможець цього бою мав отримати звання «Найсильніша людина світу». Чорна Гора справді виявився горою, у півтора раза більшою за Івана. У цьому бою перемогу отримав верховинець.

Відділ «Зв’язки з громадськістю» (рубрика «Нехай говорять»)

  1. Міха Голий; 2. Вуйко Микульцьо; 3. Доктор Брякус; 4. Агент Фікса; 5. Іван Сила; 6. Мілка
  2. Мадам Бухенбах; 8. Міха Голий; 9. Пандорський; 10. Міха Голий; 11. Доктор Брякус; 12. Фандіґо і Рената.

 

Відділ «Фольклористи» (рубрика «Народ скаже, як зав’яже»)

Хто праці не боїться, того хвороба сторониться.

В здоровому тілі — здоровий дух.

Найбільше багатство — здоров’я.

Всі за одного і один за всіх.

В лиху годину пізнаєм вірну людину.

Не думай про страх, то його й не буде.

Бережіть здоров’я — його в крамниці не купиш.

 

Відділ «Зворотний зв’язок» (рубрика «Лист до героя»)

Зразок листа головному герою 

Вітаю, шановний добродію.

Ваша історія, так яскраво змальована письменником Олександром Гаврошем, дуже збентежила та схвилювала мене. Читаючи рядки твору, зрозуміла, якою важкою була Ваша доля. Вам, звичайному сільському парубійкові, довелося пройти через складні випробування на шляху до своєї мети. Не можу не зазначити, як приємно Ви вразили мене своїми бійцівськими якостями. Я захоплююсь Вашою порядністю, мужністю, щирістю та силою волі. Не просто стати визначною особистістю. На життєвому шляху можуть зустрічатися різні спокуси, але Вам не потрібні були принади багатіїв, Ви не стали заручником слави. Ваші чесноти — це приклад для наслідування. Для нас, підлітків XXІ століття, Ваша історія розкриває справжні цінності людського життя, вона взірець справжньої людської мужності та витривалості.

Щиро вірю, що й серед моїх однолітків знайдеться людина, яка продовжить Ваш шлях.

З повагою — Ірина Перфілова, учениця 7-го класу.

V. Підсумок уроку

Редакційний кошик

Робота у відділах. Гра «Фоторобот»

Назвати героя повісті за підказкою.

  1. Середнього віку кремезний смаглявий чоловік у смугастому трико з маленькими вусиками й борідкою. Цей герой роками заробляв на життя вуличними боями.
  2. Елегантно вбраний панок з відкритим поглядом, від якого приємно пахло вишуканими парфумами.
  3. Опецькуватий чоловік із круглою котячою головою, швидким поглядом і рухливими щурячими вусами.
  4. Двадцятилітній парубійко, під два метри зросту, в домотканій білій сорочині та темних штанях. Великі зеленкуваті очі під шапкою чорного волосся, зачесаного геть по-простому. Кругле обличчя з м’якими рисами виражало подив і хвилювання. Зате міцна постава та широчезні плечі вселяли повагу стороннім.
  5. Невеличкий дядько, у потертій сірій крисані, з обвислими вусами, гачкуватим носом та теплими карими очима.
  6. Підліток із тонкими блідими губами, загостреним носом, з русявим розколошканим волоссям та сірими жвавими очима, одягнений у вилинялу сорочку та обтріпані закороткі штани, на ногах — жовті лаковані черевики.
  7. Екстравагантна вродлива пані, одягне-
    на у темно-синю сукню та чорні рукавички. Страшенно не любить нерішучих чоловіків.
  8. Чоловік у чорному фраку, білих рейтузах і чоботях вище колін. У його статечній поставі, розумних чорних очах та вишуканих манерах було скільки поваги та грації, що це мимоволі заворожувало.
  9. Атлетичний смаглявий юнак зі східними рисами обличчя.
  10. Русява дівчина в блакитному трико, з великими синіми очима, обрізаними кучериками і сріблястою короною.
  11. Дебелий чорношкірий чоловік, з довгими руками й неймовірно білосніжною усмішкою.
  12. Хлопчина маленького зросту, в пістрявому довгому балахоні з мавпочкою на плечі. Він ніколи нікому не вірив. Можливо, тому, що природа з нього поглумилася.

Відповіді: 1) Велет; 2) Доктор Брякус; 3) Агент Фікса; 4) Іван Сила; 5) Вуйко Микульцьо; 6) Міха Голий; 7) Мадам Бухенбах; 8) Імпресаріо Пандорський; 9) Фандіґо; 10) Мілка; 11) Джебсон;
12) Карлик Піня.

VІ. Рефлексійно-оцінювальний етап

Нарада в редактора

Метод «Незакінчене речення»

На різнокольорових гирях написати продовження речення (додаток 1).

На сьогоднішньому уроці для мене найбільшим відкриттям було….

Інформація, отримана на уроці, дозволяє зробити висновок….

На уроці мені було….

Удома я розповім батькам (сестрі, брату) про….

Оцінювання учнями власної роботи в малій групі (додаток 2)

VІІ. Домашнє завдання

  1. Для учнів із середнім рівнем навчальних досягнень: переказувати епізод повісті, який найбільше сподобався.
  2. Для учнів із достатнім та високим рівнем навчальних досягнень: дібрати характеристику до інших героїв повісті. 

Учитель. Українці здавна славилися богатирським здоров’ям, силою та героїзмом. Україна пишається своїми легендарними богатирями та героями: Кирилом Кожум’якою, Іллею Муромцем, Добринею Нікітичем, Альошею Поповичем, Іваном Сірком, Григорієм Пинтею, Іваном Піддубним, Іваном Фірцаком, Яковом та Василем Куценками, Георгієм Поповим, Григорієм Новаком, Леопольдом Жаботинським, Анатолієм Писаренком…, а тепер — братами Кличками та багатьма іншими. Це символи української сили та борцівської вправності, приклад, гідний для наслідування.

Використані джерела

  1. Коваленко Л. В. Методи та прийоми емоційного налаштування на урок. URL: http://dorobok.edu.vn.ua/file/get/611.
  2. Низкодубова В. Й. Інтерактивні методи навчання. Вивчаємо українську мову та літературу. 2009. №1. С. 7—8.
  3. Передрій Г. Про цікаві завдання й ігрові форми роботи з української мови. Дивослово. 2005. № 1. С. 7—14.
  4. Методи та прийоми емоційного налаштування на урок. URL: http://dorobok.edu.vn.ua/article/view/643.
  5. Методичний портал. URL: http://metodportal.com/.
  6. Різні види нетрадиційних уроків. URL: http://www.info-library.com.ua/books-text-4320.html.
  7. Сапунова О. Цикл уроків з української мови та літератури для 5-6 класів. URL: http://osvita.ua/school/lessons_summary/mova/23372.
  8. Скрипник Т. І. Інтерактивні технології навчання у розвитку творчих здібностей учнів на уроках української мови та літератури. URL: http://skrypnikt.rusedu.net/post/4735/43962.

Наталя Перфілова, учителька української мови та літератури Новогнатівської ЗОШ І—ІІ ст.

 Волноваського р-ну, Донецька обл.

газета “Українська мова та література”, № 7-8 квітень 2018