27.04.2018 р. у м. Одеса видавництвом «Шкільний світ» проведено семінар для управлінців «Команда — мрія керівника».

Чому важливо, щоб колектив був командою? Тому що команда уможливлює розв’язання завдань, які не в змозі вирішити одна людина, а створення команди гарантує, що під час ухвалення рішення буде враховувано інтереси всіх сторін.

Загалом, командна діяльність позитивно впливає на розвиток якостей, які мають важливе значення для колегіальної співпраці. Вона спонукає до терпимості, дотримання правил, визнанню думки іншого і телерантної дискусії, подолання егоїстичних поглядів. Ці чинники виявляються за межами роботи в команді й позначені на загальному успіху організації.

Саме тому для кожного управлінця так важливо працювати над тим, щоб його колектив перетворився на згуртовану, дієву та результативну команду.

Що необхідно знати кожному керівнику про особливості командоутворення?

Які переваги та недоліки важливо враховувати під час роботи в команді?

А головне — які практичні інструменти необхідно застосовувати, щоб досягти бажаного результату?

Відповіді на ці та багато інших запитань ми отримали під час  семінару «Команда — мрія керівника», який видавництво «Шкільний світ» проводило 27 квітня 2018 р. в Одеській гімназії №5 з поглибленим вивченням англійської мови в легендарному місті Одеса для креативних та інноваційних освітян — директорів освітніх закладів, їхніх заступників, методистів.

Проводила семінар Наталія Харченко, кандидат педагогічних наук, редактор журналу «Методист», газет «Управління освітою» та «Шкільний світ».

Перша частина семінару була присвячена питанням про:

  • переваги та недоліки командної роботи;
  • чинники, які найсильніше впливають на успішність діяльності команди та чинники, що знижують ефективність командної роботи;
  • права та обов’язки членів команди;
  • ключові принципи організації командної форми роботи;
  • механізмам мотивації та демотивації співробітників.

Під час другої частини семінару учасники відпрацьовували на практиці управлінські інструменти, прийоми та методи роботи, які допоможуть перетворити колектив у команду:

  • вправи на коммунікацію всередині організації;
  • вправи на вміння співпрацювати та узгоджено діяти для ефектовної взаємодії;
  • вправи, спрямовані на напрацювання командних цінностей та визначення пріоритетів в роботі.

Девізом семінару стали слова Генрі Форда: «Зібратися разом є початок. Триматися разом є прогрес. Працювати разом є успіх».