Адреналін асоціюється з чимось екстремально‒небезпечним. Однак у звичайному житті цей гормон грає часом навіть більш важливу роль, ніж в екстрених ситуаціях. У невеликих дозах гормон присутній в організмі постійно. За його вироблення відповідають наднирники — один з органів ендокринної системи. Кожен день, приблизно о сьомій ранку, вони викидають
у кров нову порцію адреналіну. Він мобілізує захисні функції організму та підтримує його в стані неспання, що допомагає нам упоратися зі стресом, викликаним неприємностями на роботі, складними ситуаціями або фізичною травмою тощо. 
Але адреналін це не єдиний гормон, який виділяється ендокринною системою. Саме цій темі присвячено урок у 8-му класі.

Мета: ознайомити учнів із принципами здійснення гуморальної регуляції функцій організму людини, узагальнити знання про структуру ендокринної системи, пригадати її функції та значення, поглибити знання учнів про принципи роботи ендокринної системи, сформувати поняття про ендокринологію як перспективну галузь медицини; розвивати критичне мислення, уяву; формувати вміння визначати, осмислювати і вирішувати проблему та вміння робити висновки про значення гуморальної регуляції для організму людини; виховувати розуміння необхідності пізнавати організм людини для збереження власного здоров’я та формувати комунікативні компетентності учнів.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Терміни та поняття: ендокринні та мезокринні залози, ендокринна система, гуморальна регуляція.

Матеріали й обладнання: підручники, робочі зошити, таблиці «Залози внутрішньої та змішаної секреції», смайлики, кольорові позначки, вирізки з особливостями залоз різних видів, стікери рожевого та зеленого кольорів, мультимедійна презентація до уроку.

Хід уроку

І. Організаційний етап

Створення позитивної психологічної атмосфери на уроці

Учитель. Доброго дня, шановні восьмикласники! Сьогоднішній урок є дещо незвичним як для вас, так і для мене. Я бачу, що ви перебуваєте

в очікуванні нашого знайомства. У вас на партах є такі доброзичливі смайлики, вони символізують мій настрій, яким я хочу поділитися з вами. Адже гарний настрій — це запорука успіху нашої з вами роботи. Зверніть увагу на екран, де зображено формулу сьогоднішнього уроку, яка складається з таких складових, як:

У — удача, С — співпраця, П — партнерство, І — ініціативність, Х — харизматичність (впевненість у собі). А разом це — УСПІХ!

На уроці ми працюватимемо наполегливо, творчо, продуктивно, а отже — успішно. Давайте пригадаємо, що ми є рідними синами і доньками нашої калинової України і скажемо:

  • Я прийшов на урок для чого? (Учитися.)
  • Треба бути яким? (Спокійним.)
  • Поряд зі мною хто? (Мої друзі.)
  • Вони мене що роблять? (Поважають)
  • Мені від того як? (Приємно.)
  • Я готовий до чого? (До успішної роботи.)

Заплющте очі… Уявіть літній спекотний день. Ви приходите на берег озера і занурюєтесь у прохолодну воду. Ви відчуваєте легкість. Тож нехай так комфортно Вам буде і сьогодні на уроці. Розплющте очі. Відчуйте гармонію. Наш організм також гармонія природи, яку забезпечує гомеостаз та регуляція функцій організму людини.

ІІ. Актуалізація чуттєвого досвіду та опорних знань учнів

Бесіда

Учитель. Діти, пригадайте, що таке гомеостаз? Які є види регуляції функцій в організмі людини? Що таке гуморальна регуляція?

Прийом «Кольоровий диктант»

Учитель. На дошці прикріплені назви трьох видів регуляції, я зачитую твердження, якщо воно стосується нервової регуляції — приклеюється оранжева кольорова позначка під написом регуляції, гуморальної — зелена, імунної — жовта, також, окрім кольору, підказками вам будуть ключові слова на позначках.

Твердження

  • Основою цього типу регуляції є рефлекс. (Нервова.)
  • В основі цього типу регуляції лежить робота ендокринних залоз. (Гуморальна.)
  • Тип регуляції, який забезпечує захист організму людини. (Імунна.)
  • В основі цього типу регуляції організму лежить поширення нервових імпульсів. (Нервова.)
  • В основі цього типу регуляції організму лежить поширення гормонів через рідини внутрішнього середовища. (Гуморальна.)
  • Вплив антитіл на антигени є типовим прикладом цього типу регуляції. (Імунна.)

Учні ще раз зачитують ключові слова, які вони прикріпили до кожного виду регуляції.

ІІІ. Мотивація навчально‒пізнавальної діяльності учнів

Учитель. Вам відомий цей кіногерой (мал.1)? Хто це? Що відчуває Кевін? Які процеси відбуваються в його організмі? З якою системою органів пов’язані його відчуття?

Учитель. Протягом нашого уроку ми будемо досліджувати стан цього хлопчика, розглядати принципи дії та значення ендокринної системи. Яка ж тема уроку?

Повідомлення теми, формулювання разом з учнями основних завдань уроку (запис теми і завдань до робочих зошитів).

Завдання

  1. Ознайомитися з поняттям ендокринної (гуморальної) регуляції.
  2. Вивчити принципи роботи ендокринної системи.
  3. Усвідомити значення ендокринної системи для організму людини.
  4. Сприйняття та засвоєння учнями нового навчального матеріалу.

 IV.Засвоєння нових знань

Учитель. Сьогодні на уроці у нас працює система накопичення балів: 2 бали — повна, правильна відповідь — рожевий стікер, 1 бал — неповна відповідь — зелений стікер.

Поняття ендокринної (гуморальної) регуляції

Пригадайте, які хімічні сполуки здійснюють гуморальну регуляцію? Де ж утворюються гормони? (Робота з підручником (у парах): після опрацювання інформації параграфа заповнити схему «Основні типи залоз»Схема 1.)  Учні зачитують побудовані схеми. Проектування опорної схеми на екран, перевірка результатів діяльності, самоконтроль. (Звертаю увагу на ознаки кожного типу залоз.) Пояснення зі структуруванням навчальної інформації: під час розгляду таблиці звернути увагу учнів на те, які саме залози належать до ендокринної системи.

Учитель. Давайте пригадаємо ще раз чим відрізняються ендокринні, екзокринні та мезокринні залози між собою?

 Принципи роботи ендокринної системи

Розповідь з елементами бесіди, пояснення, обговорення наведених прикладів, моделювання схем, самостійна робота з додатковою інформацією, підручником.

Основні принципи діяльності ендокринної системи

1. Принцип ієрархічності (гіпоталамус — гіпофіз — ендокринні залози — рецептори клітин — мішеней).

Учитель. Пригадайте, в яких тваринних угрупованнях існувала ієрархія? Що таке ієрархія? Чи може бути ієрархія в ендокринній системі?

Подібно до того, як у тваринних угрупованнях існує певне підпорядкування (ієрархія), так і в ендокринній системі головнокомандувачем є гіпоталамус (складова проміжного мозку), якому підпорядковується гіпофіз, ендокринні залози — рецептори клітин-мішеней.

2 .Принцип зворотного зв’язку (зростання рівня глюкози — зростання виділення інсуліну).

Учитель. Що відбудеться у вашому організмі, якщо ви з’їсте плитку шоколаду на перерві? Чи може допомогти вам ендокринна система, коли ви зголоднієте після уроків?

Якщо ви на перерві з’їсте плитку шоколаду, то у складі вашої крові одразу ж зросте рівень цукру — глюкози, ваша ендокринна система одразу ж зреагує: спрацює підшлункова залоза, вона виділить гормон інсулін, який відкладе глюкозу про запас у клітинах, а склад крові знову повернеться до сталих показників. Коли після закінчення уроків ви відчуватимете голод, то підшлункова залоза виділятиме в кров гормон глюкагон, який вивільнить запаси глюкози.

3. Принцип взаємодії (гіпофіз → щитоподібна, підшлункова, надниркові, статеві залози, гормони щитоподібної залози →← статеві залози).

Учитель. Хто головний у вашій сімї ? Чи може бути головний у ендокринній системі?

4. Принцип взаємозв’язку із зовнішнім середовищем (стресові ситуації — адреналін).

Учитель. Ви отримали довгоочікуваний подарунок. Що ви відчуєте? Які зміни відбуваються в організмі? Чи це корисно для організму?

(Робота учнів з підручником: виписати основні принципи роботи ендокринної системи. Зачитування та перевірка.)

Завдання: із поданих слів, утворити схеми, які моделюють принципи ієрархічності та взаємозв’язку роботи ендокринної системи із зовнішнім середовищем (додаток 1 схема 2 ). Складання схем, які моделюють принципи взаємодії та зворотного зв’язку, завершити вдома (додаток 1, схема 3).

 Робота з додатковою інформацією (додаток 2)

Після опрацювання запропонованого тексту знайдіть відповіді на запитання:

  • Який вчений уперше ввів поняття про ендокринну секрецію?
  • Який гормон ми називаємо «гормоном щастя» і чому?
  • У яких продуктах він міститься?

Учитель. А тепер проведемо невеличке дослідження: давайте напишемо цифрив повітрі від 1 до 5. Чи була ця вправа корисною до вашого організму? Чому? А яке значення ендокринної системи для організму?

Значення ендокринної системи для організму людини.

Після перегляду запропонованого відео «Ендокринна система» (Режим доступу:http://qoo.by/37Df) учням пропонується відповісти на запитання:

  • Що таке ендокринна система?
  • Яке значення ендокринної системи?

Учитель. Не дивлячись на те, що загальна маса всіх залоз ендокринної системи близько 100 грамів, для організму вони мають величезне значення, оскільки відповідають за всі процеси життєдіяльності (додаток 2, 3 ). Узгоджена діяльність залоз ендокринної системи забезпечує функціонування всіх систем органів.

Завдання: прочитайте в підручнику про значення ендокринної системи і назвіть його в 4 словах. (Гомеостаз, ріст, розвиток, розмноження.)

Бесіда

Учитель. Як називається наука про будову і функції залоз внутрішньої секреції? Для чого ми знайомимось із цією наукою? Як може згодитися нам інформація про залози ендокринної системи у житті? Висловіть свої судження з приводу такого твердження: ендокринологія — це перспективна галузь медицини.

V. Осмислення об’єктивних зв’язків і вза­ємо­залежності у вивченому матеріалі

Проблемне питання

  • Чому плитка шоколаду є обов’язковим продуктом, який входить до складу «пайка» екіпажу літака?

Прийом «Біологічний потяг знань» Дайте відповіді на запитання, і за першими літерами відповідей ви дізнаєтесь назву поняття, яке є синонімом до слова «гормон».

Завдання

  • Принцип роботи ендокринної системи, суть якого зводиться до такої схеми: гіпоталамус → гіпофіз → ендокринні залози → клітини-мішені. (Ієрархічності.)
  • Парні ендокринні залози, які розташовані над нирками. (Надниркові.)
  • Рідка сполучна тканина червоного кольору, що забезпечує транспорт гормонів до клітин-мішеней. (Кров.)
  • За допомогою хімічних сполук, які переміщуються в організмі рідинами внутрішнього середовища здійснюється гуморальна… (Регуляція.)
  • Наука про будову та функції залоз внутрішньої секреції. (Ендокринологія.)
  • Непарна ендокринна залоза, яка розташована за грудиною. (Тимус.)

Ключове слово: інкрет.

Методичний прийом «Гвинт» Робота над проблемним завданням:

  • Чому білкові гормони вводять в організм, як правило, у вигляді ін’єкцій, а не у вигляді пігулок?
  • Куди повинні потрапити молекули гормону, щоб надійти до клітин?
  • За допомогою якої системи потрапляють поживні речовини у кров?
  • Оскільки гормони — це білки, що станеться з ними під час потрапляння до травного тракту?
  • Чи можна, щоб гормони потрапили у кров не через кров, а іншим шляхом?

VI. Попередній контроль засвоєння учнями нового навчального матеріалу

Робота в малих групах — 6 груп (побудова структурованих схем). На дошці прикріплені ватмани із заголовками:

  • залози зовнішньої секреції,
  • залози внутрішньої секреції,
  • залози змішаної секреції.

В учнів на партах є вирізки з особливостями цих залоз (додаток 3).

Завдання для груп:

  • групи 1 і 2 — вибирають ознаки, які стосуються залоз зовнішньої секреції;
  • групи 3 і 4 — вибирають ознаки, які стосуються залоз змішаної секреції;
  • групи 5 і 6 — вибирають ознаки, які стосуються залоз внутрішньої секреції.
  • Хто швидше впорається — відтворює схему на дошці.

Тестовий контроль знань (додаток 4 )

VIІ. Узагальнення і систематизація знань

Самостійна робота з малюнком: назвіть залози зображені на малюнку (додаток 5 ).

VІІI. Підсумки уроку, рефлексія

Бесіда за запитаннями:

  • що ви вже знали про ендокринну систему?
  • що нового ви дізнались під час вивчення сьогоднішньої теми?
  • які відчуття ви переживали під час сьогоднішнього уроку?
  • намалюйте на стікерах смайлик, що символізує ваш настрій та враження на уроці.
  • Виставлення та аргументація оцінок, подяка учням за роботу на уроці

ІХ. Домашнє завдання

  1. Прочитати відповідний параграф у підручнику, дати відповіді на запитання після параграфа.
  2. Завершити складання схем, які моделюють принципи взаємодії та зворотного зв’язку в ендокринній системі.
  3. Творче завдання (за бажанням): підготувати повідомлення на тему «Який зв’язок існує між дихальною системою та гуморальною регуляцією?».

Використані джерела

  • Соболь Валерій. Біологія: підручн. для загальноосвітніх навч. закладів 8 клас / Валерій Соболь. — Кам’янець-Подільський : Абетка, 2016. — 288 с.: іл.
  • Програма з біології для 6—9 класів загально-
    освітніх навчальних закладів, затверджена наказом Міністерства № 664 від 06.06. 2012 р. зі змінами, затвердженими наказом Міністерства № 585 від 29.05.2015 р.
  • Сучасний урок біології // Творчому учителю [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http//biovin/ at/ ua)
  • Електронний ресурс. — Режим доступу: https://ru.wikipedia.org/wiki/Серотонін
  • Електронний ресурс. — Режим доступу: fitseven.ru/zdorovie/borba‒so‒stressom/kak‒povyisit‒serotonin

Ірина Ковтуцька, учитель біології та екології

Чернятинської ЗОШ І—ІІІ ст., Вінницька обл.

газета “Біологія” №1 січень 2018