«Дитина пізнає світ» — кажемо ми. Але той світ, який дитина пізнає безпосередньо, — очима, вухами, носом, шкірою, — спершу виявляється зовсім невеличким. Центр цього дитячого всесвіту — це батьківська оселя. А в сучасній оселі стільки дивовижного, незвіданого й навіть небезпечного! От хоча б наші помічники: пилосос, пральна машина, електрична пічка. Щоб жити з ними в ладу, треба до них ретельно придивитися, познайомитися, подружитися з ними.

Мета: учити дітей називати й розрізняти за певними ознаками побутових приладів; збагачувати уявлення дітей про їх призначення та роль у житті людей; дати знання про небезпеку від електроприладів, ознайомити з правилами та заборонами щодо їх застосування; закріпити в активному словнику слова — назви побутових приладів, підтримувати добрий настрій, позитивне ставлення до занять.

Попередня робота: бесіда з дітьми за тематичними картинками (побутові прилади), дидактичні ігри: «Домашні помічники», «Облаштуємо  будівлю», сюжетнорольова гра «Родина».

Обладнання: маленькі люстерка (на кожну дитину), сюжетні картинки, на яких зображені праска, пилосос, телефон, телевізор, холодильник.

Перебіг заняття

І. Підготовча частина

Гра «Дзеркало» (психогімнастика)

Вихователь. Друзі, хто розповість, навіщо нам потрібно дзеркало? А ще дзеркало нам потрібне для того, щоб ми побачили свою усмішку.

Підійдіть до дзеркала. Знайдіть у ньому свою усмішку. Розгляньте її. Скажіть на що схожа усмішка?

ІІ. Основна частина

Мотивація діяльності

Вихователь. Діти, минулого заняття ми побували в новому будинку, де мешкають Оленка та Тарасик зі своєю сім’єю, й побачили, як вони там облаштувалися, які меблі придбали. Але є ще предмети, які потрібні в кожній сучасній квартирі. Спробуйте відгадати загадки, і ви самі дізнаєтеся, які це предмети.

Де кого нагородили,

Де супутник запустили.

Фільми, казочки, новини

Він транслює щохвилини.

(Телевізор)

Походжав, походжав

В морі диво-пароплав.

Як зупиниш — горе,

Зробить дірку в морі.

(Праска)

Усе сміття попідбирає

І пилинки позбирає

Наш надійний помічник,

Працьовитий робітник.

(Пилосос)

Вихователь. Усі ці предмети потрібні нам у побуті, тобто в нашому домі. Ці прилади називають технікою, тобто — побутова техніка. Щоб техніка працювала, її треба вмикати в електромережу. Дротами біжить струм, який і вмикає побутову техніку.

Фізкультхвилинка «Електричній струм»

(Діти стають ланцюжком, по черзі сідають навпочіпки. Остання дитина — лампочка (піднімає руки догори)

А тепер подумаймо, електричний струм нам друг чи ворог?

  • Як потрібно ставитися до побутових приладів?
  • Чи можна дітям самостійно користуватися електротехнікою?

Вихователь. Діти, не можна засовувати в електричну розетку сторонні предмети, особливо металеві. Чому? Струм, як по містку, перейде на людину й може зашкодити здоров’ю.

  • Не можна торкатися руками оголених дротів. По оголеному дроту проходить струм, удар якого може бути смертельний.
  • Не можна торкатися ввімкнених приладів голими руками. Інакше можна отримати удар струмом.
  • Не можна залишати ввімкнені електроприлади без нагляду. Чому? Це може спричинити пожежу.

III. Підбиття підсумків

Діти за допомогою вихователя роблять висновок, що електричні побутові прилади є нашими помічниками, але в разі необережного поводження з ними можуть бути небезпечними для життя та здоров’я людини.

Оксана ГОНЧАРОВА, вихователька Петрівського ДНЗ № 1,

Іванівський район, Одеська обл.

газета “Дитячий садок”, №7 квітень 2018