Вікторія Лобач, учитель  математики Павлоградської ЗОШ I—III  ст.  № 8, Дніпропетровська обл.

    Внаслідок розвитку природничих наук, програмування предмет теорії графів набув такого широкого спектру застосування, що він потребує відповіої уваги шкільного курсу математики. Оскількі теорія графів не входить до шкільної програми з математики, то в умовах завдань не буває слова «граф». Протє завдання з теорії графів легко впізнавані – це задачі на: знайомства і обмін, вибір або відповідність, маршрути, спортивні турніри, мости, комбінаторні завдання.

Теорія графів – дисципліна математична, тому її виклад включає і необхідні строгі визначення. Отже, приступимо до організованого введення основних  понять цієї теорії.

Граф –  це сукупність кінцевого числа точок і ліній, що попарно сполучають деякі з цих точок  (є більш строге визначення, але на практиці воно не потрібне). Ці точки називаються вершинами, а лінії, що сполучають їх, називаються ребрами графа або дугами графа.

Число ребер, що виходять з вершини графа називають степінью цієї вершини. Вершина графа, що має непарну степінь, називається непарною, а що має парну степінь  парною.
Завантажити файл