Виховати патріота — нелегке завдання. Над цим успішно працюють педагоги ДНЗ № 6 м.Первомайська. Свідченням того, що їхні зусилля недаремні, є щасливі очі вихованців та вдячні відгуки батьків. До того ж дошкільний заклад здобув визнання — став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Освітній Оскар». Так тримати!

Той, хто забув колиску, з якої піднявся, щоб піти по землі, хто байдужий до матері, яка вигодувала та виховала його, не здатен переживати високі патріотичні почуття

В. Сухомлинський

 Серед напрямів виховання актуальності на- було громадянське виховання. Закон України «Про дошкільну освіту» спрямовує нас, педа- гогів, на виховання у дітей любові до України, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної мови, національних цінностей українського народу, а також цінностей інших націй і народів, свідомого ставлення до себе, оточення та довкілля.

Як виховати не удаваний, а глибокий, справжній патріотизм? Як достукатися до дитячих сердець і посіяти в них почуття  належності до української нації? Як закласти в них щире ба- жання жити і діяти для людей, для рідного краю? Як навчити дружелюбності й толерантності?

 Щоб відповісти на ці запитання, слід чітко розуміти завдання, які стоять перед сучасними педагогами:

  • сформувати у дітей позитивний образ Батьківщини, рідного краю;
  • розширити уявлення про місце кожної людини в соціальному середовищі, необхідність дотримання морально-етичних норм суспільства;
  • виховувати почуття любові та поваги до членів своєї родини, бажання піклуватися про них;
  • формувати ціннісне ставлення до культури українського народу, його історичного минулого, мови, звичаїв, традицій;
  • виховувати почуття власної гідності як представника українського народу, толерантне ставлення до представників інших національностей.

Для вирішення цих завдань у ДНЗ № 6 створено цілісну систему всебічного розвитку особистості майбутнього громадянина — патріота України, матеріальну та навчальну базу (добір і розробка ігор, конспектів занять, наочності, обладнання тощо). В кожній групі для роботи з дітьми є відповідне розвивальне середовище, оформлені куточки державної та народної символіки, зібра- ні добірки віршів, прислів’їв про Україну, рідну природу, поповнено відеотеку навчальними фільмами.

Система патріотичного виховання, за якою працює ДНЗ, передбачає три напрями:

 робота з дітьми;

 взаємодія з батьками;

 підвищення рівня фахової майстерності педагогів.

Стежинками історії

Виховання патріотизму у дошкільному віці Василь Сухомлинський радив починати з ознайомлення дітей з історією і сучасним життям рідної країни, її національними героями, видатними особистостями. Така робота формує у малят почуття гордості за свій народ. Для цього у ДНЗ № 6 проводять пізнавальні бесіди на теми «Рідне місто», «Моя Україна», «Славні сини і дочки України», «Хто такі козаки», переглядають тематичні слайд-шоу, проводять читання та інсценування творів художньої літератури, екскурсії вулицями рідного міста.

Систематичне відвідування місцевого краєзнавчого музею допомагає наочно ознайомити малюків із побутом українців, народними ремес- лами (гончарством, вишивкою, килимарством), історією рідного міста, з видатними людьми (художниками, письменниками, акторами, ученими, лікарями, спортсменами), які прославили Первомайщину.

Вихователі закладу  ознайомлюють  дітей з природою рідного краю та країни загалом, акцентують увагу на красі, розмаїтті, багатстві й особливостях кожної природної зони нашої держави. У дітей формується уявлення про різні типи природних ландшафтів України (гори, луки, степи, ліси, водойми тощо), її специфічний рос- линний і тваринний світ, визначні природні об’єкти (найбільші річки, озера, найвищі гори).

Сім’я — це основа держави

Marta-starovetskaya

Навчити дітей любити рідний край, поважати інших, виявляти співчуття та терпіння до оточення, цінувати родинні взаємини неможливо без активної участі сім’ї. Таким чином система патріотичного виховання в нашому закладі широко охоплює й роботу із сім’ями дошкільників.

В інформаційних куточках для батьків і сайті закладу висвітлюється інформація про народознавчі, краєзнавчі та українознавчі засади патріотичного виховання. Вкрай важливою є участь батьків у організації та проведенні календарно-обрядових свят, розваг, фізкультурних свят, виставок, конкурсів. Одним із них став конкурс «Родина року», який проводився з 2008 року та став візитівкою закладу.

Усі ці заходи налаштовують кожного члена сім’ї на позитивні емоції та гармонійні взаємини. Тож головне — зацікавити батьків, зробити їх однодумцями.

Захищати — значить любити

Нині особливо важливо  виховувати у дітей шанобливе ставлення до воїнів-захисників. Зустрічі з героями мають значний виховний вплив на дітей.

Так, у жовтні 2015 року військовослужбовці Первомайської військової частини були запрошені на музично-спортивну розвагу «Юні козачата», присвячену Дню Українського козацтва, у лютому 2016 року — на заняття в середній групі «Ти одна єдина — рідна Україна».

Вихованці закладу разом із батьками неодноразово брали участь в акціях, ініційованих волонтерською організацією м. Первомайська «Ніхто крім нас»: «Намалюй малюнок солдату», «Підтримай українську армію».

Патріот — це трудівник

Залучення дітей до трудової діяльності — важливий аспект у роботі з виховання патріотизму. Дошкільників необхідно орієнтувати на цінність творення, творчу діяльність та працю взагалі.

Долучившись до міжнародного проекту «Освіта для сталого розвитку», педагоги закладу запроваджують систематичне проведення спеціальних трудових акцій за участю дітей і батьків: висаджування квітів, кущів і дерев, прибирання території, підгодівля птахів тощо. Так, педагоги закладу разом із вихованцями стали активними учасниками обласних екологічних проектів:

  • «Приєднайся до Дня довкілля — посади калину» (2014 р.);
  • «Приєднайся до Дня довкілля — посади вишню,окрасу рідної землі» (2015 р.).

2014 році дошкільний заклад став лауреатом обласного екологічного проекту, присвя-  ченого 75-річчю Миколаївської області в номінації «Дошкільний заклад майбутнього (благоустрій та озеленення території)».

Щороку вихованці  дитсадка разом із батьками долучаються до проведен- ня акції «Допоможемо птахам», зокрема виготовляють годівнички та шпаківні. Так, турбуючись про довкілля, діти виявляють патріотичні почуття до рідного міста, природи.

Будуємо майбутне

Оскільки виховання патріотичних почуттів у дошкільників насамперед формується на основі прикладу дорослих, методична служба закладу систематично спрямовує зусилля на підвищення фахової майстерності педагогів. У цьому напрямі регулярно проводять низку заходів: педагогічні читання, семінари, ділові ігри, консультації на кшталт «Українська народна казка як засіб морального виховання», «Формування працелюбності як базової якості особистості» тощо.

Педагоги ДНЗ № 6 сподіваються, що в  процесі  систематичної навчально-виховної роботи з патріотичного виховання діти глибше усвідомлять свою причетність до життя країни і це сформує в них почуття відповідальності за своє та загальнонаціональне майбутнє. А поки педагоги роблять усе, що від них залежить, щоб сформувати нове покоління українців, а відтак — зробити свій внесок у розбудову майбутньої держави.

Олена РУБІНСЬКА, завідувач ДНЗ № 6 «Дзвіночок», м. Первомайськ, Миколаївська обл.; Неля ГУЦАЛЕНКО, вихователь-методист