Всесвітня історія, 7‐й клас

Якими були основні вектори діяльності Філіппа ІV Красивого? Які причини зумовили розгортання Столітньої війни? Чому повстання французьких селян отримало назву «Жакерія»? Як змінила хід історичних подій «діва, яка прийшла з дубового лісу»?

Мета уроку:

  • сформувати знання про створення централізованої держави у Франції;
  • розвивати навички установлювати причиново- наслідкові зв’язки, розрізняти привід і причину історичних явищ; характеризувати діяльність історичних осіб та висловлювати судження щодо їхнього внеску в розвиток французької держави; розвивати пам’ять;
  • виховувати пізнавальний інтерес до історії.
  • Тип уроку: комбінований урок.
  • Обладнання: підручник, атлас, картки з текстами,візуальні джерела, мультимедійна дошка.

Очікувані результати

Учень/ учениця:

  • називає хронологічні межі діяльності Філіппа ІV Красивого у Франції, Столітньої війни;
  • показує на карті основні події Столітньої війни;
  • пояснює та застосовує поняття «Столітня війна»;
  • • описує подвиг Жанни Д’Арк

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Перевірка домашнього завдання

Робота з візуальним джерелом

Розгляньте ілюстрацію (малюнок 1), зображену на мультимедійній дошці та виконайте завдання.

— Хто зображений на малюнку?

— Розгляньте кожну частину бойового спорядження вершника й коня: який вона мала вигляд, як називається і для чого служила?

— Яка приблизно була вага спорядження? — Як вершнику вдавалося сідати на коня?  

малюнок 1

iuv-2017-001

 Фронтальне опитування

— Кому належали землі у Франції у Х—ХІ ст.?


— Хто обирав короля?


— Яким було правління Філіппа II Августа?

— Коли були скликані Генеральні штати? І які  питання на них вирішувалися?


— Хто був наступником Філіппа ІІ?


— Які були відносини між Англією та Францією у XII—XIII ст.?

 Дидактична гра «Соціальна драбина»

Розгляньте ілюстрацію (малюнок 2). Назвіть представників різних верств суспільства, зображених на ній. Визначте їхнє соціальне становище та розташуйте відповідно на соціальній драбині.

Представники яких верств суспільства могли брати участь у роботі Генеральних штатів — станово- представницького органу Франції?

малюнок 2

iuv-2017-001-2

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

План

  1. Філіпп ІV Красивий.

  2.  Столітня війна.

  3.  Жакерія. Паризьке повстання.
  4.  Жанна д’Арк.

 

1.Філіпп ІV Красивий

 Робота підручником

Прочитайте відповідний матеріал підручника й охарактеризуйте діяльність Філіппа ІV Красивого.

План

  1. Роки правління короля.
  2. Які реформи здійснив у державі.
  3. Відносини королівської влади й церкви.
  4. Розширення території Франції.
  5. Загальна оцінка діяльності Філіппа IV Красивого.

 2. Столітня війна

Розповідь учителя

Після смерті Філіппа IV його спадкоємцями стали три сини: Людовік X, Філіпп V і Карл IV. Після їхньої смерті не залишилося спадкоємців Філіппа IV Красивого чоловічої статі. Через це королем став його племінник Філіпп VI, перший із династії Валуа. Однак його права на трон поставив під сумнів король Англії Едуард III, син доньки Філіппа IV Ізабелли.

У 1337 р. розпочалася війна. Спочатку війська Англії намагалися вдертися до Франції через Фландрію. Кампанія у Фландрії тривала з 1337 до 1341 р. У цей час король Філіпп VІ виношував плани військового вторгнення в Англію. Однак 24 червня 1340 р. відбулася морська битва при Слейсі, у якій англійський флот знищив французькі морські сили. Завдяки цій перемозі англійці отримали контроль над Ла-Маншем і прилеглими морями. Одночасно французькі війська увійшли до Гасконі — англійського володіння у Франції. Едуард не мав змоги надати захисникам допомогу, але їм вдалося встояти. У самій Фландрії великих битв не відбувалося. Через постійний брак коштів Едуарду довелося змінити плани. У 1343 р. було підписане перемир’я, яке діяло протягом двох років.

У 1345 р. англійці висадилися в Нормандії. 26 липня 1346 р. англійці взяли Кан, важливу французьку фор- тецю. 24 серпня англійці розбили французів біля містечка Бланштак і вийшли до м. Крессі. 26 серпня 1346 р. біля цього міста відбулася битва, що багато в чому визначила подальший хід війни. У ній 12-тисячна армія короля Едуарда зустрілася із 30-тисячною армією Філіппа VІ. Французька армія складалася переважно з важкої кавалерії та арбалетників. Англійці виставили проти них піше військо, що складалося з пікінерів та стрільців із довгих луків. Завдяки суворій дисципліні та сміливим тактичним рішенням англійцям вдалося вщент розбити французів. У битві показав себе син англійського короля — Едуард Чорний Принц, який згодом став одним із найвизначніших воєначальників англійців.

Ця перемога дала англійцям можливість у 1347 р. захопити важливий порт — місто Кале. У 1348 р. почалася епідемія бубонної чуми — «чорна смерть», яка змусила ворогуючі сили припинити воєнні дії.

У 1350 р. помер король Філіпп VI. Його наступником став Іоан II. У цей час військові дії тимчасово були при- пинені. 9 вересня 1356 р. відбулася битва, що фактично завершила перший етап війни. Армія Чорного Принца, яка нараховувала 10 тис. воїнів, зустрілася під Пуатьє з 50-тисячною армією короля Іоанна.

Едуард використав особливості місцевості, звівши нанівець чисельну перевагу французів, а лучники, які показали себе ще в битві під Кресі, розстріляли важку артилерію французів: 8 тис. воїнів Іоанна за- гинули в битві, ще 5 тис. були вбиті під час відступу. Самого короля взяли в полон. На чолі Франції став його син — дофін Карл.

 3. Жакерія. Паризьке повстання

Робота з історичним джерелом

Опрацюйте текст і дайте відповіді на запитання: — Які причини повстань?
— Хто брав участь у повстаннях?
— Чим закінчилися повстання?

4. Жанна д’Арк

Випереджальне завдання

Повідомлення учня

(Учень виступає з повідомленням, присвяченим аналізу діяльності Жанни д’Арк.)

Методичний коментар. Учень виступає з повідомленням про Жанну д’Арк. Потім учні об’єднуються в пари й по черзі ставлять одне одному запитання з теми повідомлення. Завершується розгляд цього питання уроку бесідою «Чому Жанну д’Арк називають народною героїнею Франції?»

Робота з підручником

Опрацюйте відповідний матеріал підручника і дайте відповіді на запитання:

— Які останні битви завершального етапу війни?

— Як проходило звільнення Орлеана?
— Як закінчилось життя Жанни д’Арк?

IV Систематизація та узагальнення навчального матеріалу

Дидактична гра «Снігова куля»

Умови гри. Учні по черзі називають терміни, поняття, географічні назви, імена діячів, пов’язані з темою уроку. Остання буква попереднього слова є першою для наступного.

Робота з атласом

Назвіть міста, де відбулись основні битви Столітньої війни.

 Які території відійшли до Франції у ХІV—ХV ст.

V. Підбиття підсумків уроку

Запитання та завдання

— Поясніть, чим була зумовлена понад столітня тривалість війни.

— Які уроки з історії Франції винесло суспільство?

VІ. Повідомлення домашнього завдання

Опрацювати відповідний параграф підручника.

Народні повстання Воєнні дії, постійні побори, насилля, що чинилося з боку армій, викликали незадоволення простого народу. У 1358 р. спалахнуло повстання, відоме під назвою Жакерія. Жак-простак — презирливе прізвисько французького селянина у середні віки. Причинами повстання були, окрім війни, незадоволення податковим тиском, недавня епідемія чуми,а також постійні напади найманців. Поштовхом до Жакерії було чергове підвищення податків, на яке пішов дофін Карл для того, щоб викупити з англійського полону батька після битви при Пуатье. Повстання швидко поширилося центральною частиною Франції. За сучасними оцінками у повстанні взяли участь 100 тис. селян. Повсталі захоплювали замки феодалів, яких вони вважали головними винуватцями своїх бідувань, убивали дворян і просто багатіїв. Багато міст підтримало жаків. Одним із ватажків повстанців став Ґільйом Каль. Феодали швидко отямилися від початкового розпачу й зібрали армію для розправи з повстанцями, заручившись підтримкою англійців. Перед вирішальною битвою феодали обдурили ватажків повстанців і, заманивши їх у пастку, підступно вбили. Повстання було жорстоко придушене. У цей же час у Парижі спалахнуло повстання, очолюване Етьєном Марселем, купецьким старшиною. Приводом для всього стало скликання дофіном у 1356 р. Генеральних штатів із метою ствердження нових податків. У відповідь міщани висунули дофіну низку вимог, зокрема вимогу відправити у відставку державних чиновників. Вони також вимагали, щоб король у своїх діях підкорявся контролю особливої ради, обраної Генеральними штатами. Коли дофін відмовився й розпустив Генеральні штати, почалося повстання, яке теж було жорстоко придушене, а Етьєн убитий.

Ірина ЧМІЛЬ, учитель Комунальної установи «Сумська спеціалізована школа І—ІІІ ст. No 7 імені Максима Савченка»

 

Всесвітня історія № 1 (2017)