Початкова освіта № 9

Дослідницька діяльність учителя. Роль РНМЦ в реалізації освітніх проектів й дослідно-експериментальної роботи педагогів

Ефективним шляхом перевірки результативності запровадження інновацій у системі освіти є експеримент, тому дослідницька діяльність учителя є важливою складовою інноваційної діяльності навчальних закладів.

У статті Олени СухаревськОЇ, методиста з початкової освіти НМЦ Дарницького району міста Києва, висвітлюється питання важливості реалізації освітніх проектів педагогів та організційно-методичної підтримки методистів науково-методичного центру в організації  дослідно-експериментальної роботи вчителів.

Планування виховної роботи в ГПД. Методичні рекомендації щодо організації діяльності учнів на групі продовженого дня

Продовжений день як форма громадського виховання молодших школярів є дієвим засобом організації вільного часу, виявлення та розвитку творчих здібностей дітей. Велика роль у цьому відводиться вихователеві групи продовженого дня, бо саме з ним діти перебувають більшу частину часу.

Про документацію у ГПД, режим роботи, детальне планування на ІІ семестр йдеться в статті Оксана Герасимова, вчитель початкових класівгімназії № 315, м. Київ.

Цікаві пізнавальні завдання для проведення каліграфічних хвилинок

Систематична робота по формуванню каліграфічного почерку учня – одне з головних завдань початкової школи. Вчені стверджують, що навчати дитину каліграфічного письма можна починати з п’яти років. Робота з краснопису починається з перших днів навчання дитини. Каліграфічно правильне письмо сприяє естетичному, емоційному вихованню школярів, вихованню охайності, зосередженого старанного відношення до виконання будь-якої роботи. Метою хвилинок каліграфії на уроках математики є формування правильного, чіткого й досить швидкого письма цифр. Про те, як зробити хвилинки каліграфії цікавими й пізнавальними, йдеться у статті Ірини ДзівалківськОЇ, учитель початкових класів ліцей «Інтелект» м. Києва.

Початкова освіта № 10

Проект, проектна діяльність, проектна технологія, проектування … Усі вчителі – професіонали знайомі з цими поняттями, икористовують метод проектів у своїй педагогічній практиці. Що таке проект? Які бувають проекти? Які є особливості застосування методу проектів на різних уроках? Які етапи роботи над проектом?  Про це у статті  Л. Максимчук, учителя початкових класів ліцею «Інтелект» міста Києва, «Метод проектів. Проектна діяльність — це  шлях перетворення школи навчання у школу життя»

Про специфіку створення проектного освітнього середовища, основні завдання навчання молодших школярів за методом проектів у матеріалі «Проектне освітнє середовище. Створення сприятливих умов для розвитку творчої особистості учня початкової школи в процесі проектної діяльності» вчителя початкових класів гімназії № 267 м. Києва Т. Кутурженко.

Розвиваємо латеральне мислення учнів. Методичні рекомендації та дидактичний матеріал для використання на уроках методики Едварда де Боно «Шість капелюхів мислення»

Усі успішні країни світу в галузі освіти намагаються створювати ефективні платформи для спілкування та обміну досвідом педагогів з різних питань навчання та виховання учнів. Участь у конкурсі «Учитель року 2017», який проводиться з метою  підтримки творчої праці вчителів, підвищення їх професійної компетентності, популяризації педагогічних здобутків. На шпальтах нашої газети ми презентуємо досвід застосування на уроках методики «Шість капелюхів мислення» Едварда де Боно Анна Ляшенко, вчитель початкових класів СНВК «Деснянка», м. Київ

газета «Початкова освіта»