У заході взяли участь заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей, директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко, директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна, доктор педагогічних наук, завідувач відділу початкової освіти Національної академії педагогічних наук України Анжеліка Цимбалару, методисти початкової школи, вчителі та науковці.

Павло Хобзей зазначив, що початкова школа відіграє провідну роль у сфері загальної середньої освіти, адже саме з неї зароджується подальший розвиток і формування дитини.

Водночас, за словами заступника міністра, існує питання довіри суспільства до школи та вчителів. І завдання початкової школи – відновити цю довіру. «Початкова школа важлива для країни, щоб повернути довіру суспільства до освіти. Для цього треба мати такий зміст навчальних програм, що базуватиметься на чіткому та цікавому викладанні матеріалу в класі», – наголосив Павло Хобзей.

Окрім того, ще одним важливим кроком у розвитку початкової освіти є залучення батьків до навчального процесу дитини. «Це має бути спільний процес виховання дитини у школі та вдома, і наше завдання – побудувати цей процес», – зазначив заступник міністра.

Директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна розповіла про зміни, що відбуваються в початковій школі, зокрема, в програмах. Наприклад, в програмі «Довкілля»  прописана концепція сталого розвитку суспільства і формування світогляду дитини у ранньому віці. «Попри всі зміни, нам треба пам’ятати, що дитина знаходиться в центрі уваги», – додала директор Інституту модернізації змісту освіти.

Наталія Вяткіна також навела приклад із досвіду фінських початкових шкіл, де початкові навчальні заклади знаходяться поблизу учительських інститутів або приєднані до них, що сприяє кращому підвищенню кваліфікації вчителів. На її думку, саме в початковій школі вчитель відіграє найважливішу роль.

Під час круглого столу завідувач відділу початкової освіти НАПН України Анжеліка Цимбалару презентувала проект Концепції початкової освіти. За словами завідувача відділу, цей документ – результат спільної роботи Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України та Міністерства освіти і науки.

Анжеліка Цимбалару повідомила, що розпочинається третій етап роботи над проектом. На її думку, це найважливіший етап, адже сьогодні напрацювання проекту виносяться на широкий загал для обговорення педагогічної громадськості. Завідувач відділу початкової освіти НАПН України зазначила, що автори концепції дуже покладаються на методистів обласних інститутів підвищення кваліфікації вчителів, оскільки саме методисти знають основні проблеми початкової школи, а також усією душею вболівають за початкову освіту, вчителів та дітей.

Анжеліка Цимбалару зауважила, що в процесі підготовки документа було враховано зарубіжний досвід: вивчались аналогічні документи Сполученого Королівства Великої Британії, Республіки Польща, Болгарської Республіки, Республіки Білорусь. «Цей системний документ окреслює основні проблеми початкової освіти, а також конкретні шляхи їх вирішення через визначення цілей, конкретних задач та завдань, кожне з яких орієнтоване на очікуваний результат», – підсумувала Анжеліка Цимбалару.