У круглому столі взяли участь директор проекту Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI)  Ярема Бачинський,  координатор тренінгових програм Агентства США (USAID) із міжнародного розвитку Тамара Паливода, директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, начальник відділу освіти дітей з особливими потребами департаменту загальної середньої та дошкільної Міністерства освіти і науки України Тетяна Симоненко.

Під час заходу Альянсом USETI було презентовано Дорожню карту з розвитку системи спеціальних умов для осіб з особливими потребами. Дорожня карта має стати специфікацією для подальшого розвитку тестування осіб з особливими потребами.

Як зазначила консультант USETI Христина Пенджола-Науменко, розроблені рекомендації, які зазначені в Дорожній карті, поки що є експериментальним процесом, і вони мають впроваджуватися поступово.

За її словами, на сьогодні в Україні налічується кілька сотень учнів з обмеженими можливостями середніх шкіл, які інтегровані в систему звичайних загальноосвітніх шкіл. Ці учні можуть складати стандартизовані тести разом зі своїми однолітками. Процедури тестування мають відповідати їхнім потребам, щоб учні з обмеженими можливостями повноцінно брали участь у системі освіти. «З просуванням освітніх реформ в Україні використання стандартизованих тестів на всіх рівнях освітнього процесу стає дедалі поширенішим. Представлена методологія має всі шанси стати звичайною практикою при оцінюванні якості освіти, академічних досягнень і навіть професійних навичок», – наголосила представник Альянс USETI.

На думку експерта, одним із головних чинників, що обумовлюють обмежене включення осіб з особливими потребами в звичайні освітні заклади в Україні, є нестача підготовленого персоналу. Інклюзивна освіта потребує педагогів та інших співробітників, які одержали підготовку з надання допомоги відповідно до потреб особи з обмеженими можливостями.

«Оскільки Україна працює над запровадженням європейських стандартів, система освіти має ставати більш інклюзивною. Отже, чимраз більше осіб з особливими потребами будуть включені до загальних закладів освіти. Очікується, що всі сфери освіти будуть інклюзивними», – каже консультант.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій відзначив, що УЦОЯО продовжує працювати над удосконаленням спроможності проводити тестування для осіб з особливими потребами.

Рекомендації USETI щодо подальшого розвитку спеціальних умов під час ЗНО для осіб з особливими освітніми потребами