У конференції взяли участь Тьєрі Девар, офіцер з міжнародного співробітництва директорату з питань досліджень та інновацій Європейської комісії, Діана Сенчишин, керівник команди з підтримки політики, аналізу та моніторингу національних дослідницьких стратегій директорату з питань досліджень та інновацій Європейської комісії, Ганна Новосад, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН України, Стелла Шаповал, національний координатор НКП Програми «Горизонт 2020» в Україні, заступник начальника управління – начальник відділу міжнародного науково-технічного співробітництва МОН України, Єгор Дубинський, Національний координатор НКП Програми «Горизонт 2020» від НАН України, Лідія Романчук, директор Центру міжнародних проектів АН Молдови, керівники національних контактних пунктів «Горизонт 2020» в Україні.

Конференцію відкрив і модерував проректор із міжнародних зв’язків КНУ імені Тараса Шевченка Петро Бех. Проректор із наукової роботи Віктор Мартинюк привітав учасників конференції та наголосив на тому, що рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» – важлива ініціатива сьогодення, спрямована на вирішення  суспільних та глобальних проблем, важливих, зокрема, і для України. Віктор Мартинюк також передав слова вітання від ректора КНУ академіка Леоніда Губерського.

Стелла Шаповал представила стан впровадження Програми «Горизонт 2020» в Україні і зауважила, що згідно з наказом МОНУ від 13 березня 2015 р. створено мережу українських НКП на базі університетів та інститутів НАН України – 38 НКП і 12 регіональних КП. Також вона наголосила, що станом на вересень 2015 року було подано 55 заявок за участі України на загальну суму 6 388 823 євро.

Тьєрі Девар представив нову робочу програму з досліджень та інновацій на 2016 – 2017 рр. на суму € 77 мільярдів – як найбільшу і всеосяжну програму в своєму роді у світі. Водночас він проаналізував уроки 1-го етапу реалізації Програми. Серед уроків наголосив на необхідності чіткого опису теми; нових правилах для двоступеневих заявок, що забезпечить більш високу частоту успіху на другій стадії (тобто динамічного порогу з урахуванням наявного бюджету); посиленій інтеграції соціальних і гуманітарних наук у різних аспектах тощо.

Друга частина конференції була присвячена обговоренню досвіду діяльності Національних контактних пунктів в Україні за напрямами Програми ЄС «Горизонт 2020».

Презентації ключових виступів у рамках Міжнародної конференції будуть розміщені на сайті НКП при КНУ імені Тараса Шевченка.