Цей посібник представляє інноваційну модель освіти, базовану на системності, комплексності та практичності в навчанні школярів із порушенням розумового розвитку і дітей із синдромом Дауна. Тут представлено практичний досвід фахівців різних спеціальностей щодо навчання та виховання особливих дітей. Посібник демонструє, що запропонована модель освіти є дієвою в українських реаліях. Головна мета напрацювань посібника – показати, що якісне навчання, яке враховує сильні сторони особливих дітей, – це шлях до їх соціалізації. «Понад 95 % дітей із синдромом Дауна, які закінчують спеціальну школу-інтернат, не отримують необхідних знань і не пристосовані до реального життя. Майбутнє таких дітей обмежене – вони проводять своє життя в стінах квартири лише з батьками або рідними, – розповів президент Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром» Сергій Кур’янов. – Цей посібник – інструмент, що допоможе організувати якісну систему освіти. Завдяки цьому наші особливі діти в майбутньому зможуть отримати професійні навички, щоб влаштуватися на роботу, жити самостійно, наскільки це для них можливо».

«Навчаємося з радістю: компенсаторне навчання дітей з порушеннями розумового розвитку» – це зібрання практичного досвіду фахівців різних спеціальностей, що має єдину мету: продемонструвати, що якісне навчання, яке враховує сильні сторони особливих дітей, – це шлях до їх соціалізації інтеграції в нашому суспільстві.

«Ми пропонуємо державі цю освітню модель, що схвалена як провідними національними та іноземними експертами, так і батьками, –  додає Аренда Василенко-ван де Рей, менеджер проекту «Перспектива 21-3», співавтор методичного посібника. – Ми готові передати наш досвід і маємо готову експертну команду для співпраці з Міністерством освіти і зацікавленими державними інституціями».

Автори посібника працюють в організації експериментального класу «Радість», що вже 5 років функціонує в київській школі-інтернат № 26. Тут діти з особливими потребами щодня набувають практичних побутових навичок, соціалізуються. У класі в першій половині дня проходять звичайні уроки, а вже після шостого – діти відвідують танці, театральні гуртки, образотворче мистецтво, лікувальну фізкультуру, займаються з психологами, дефектологами та виконують домашнє завдання.

«У клас «Радість» ми прийшли після року навчання в звичайній школі. На жаль, там вчителі зовсім не мають уявлення, як навчати особливих дітей. Я відчувала, що ми тільки заважаємо всім. – говорить Оксана Музиченко, мама 12-річного Артема з синдромом Дауна. – Зараз ми навчаємось в школі, де підхід до кожного  індивідуальний. Я надзвичайно задоволена результатами: за 4 роки син змінився – говорить дорослі, розумні речі, багато читає сам, навчається з задоволенням. Я переконалась, що ця методика дійсно унікальна, і вона працює».

ВБО «Даун Синдром» разом із проектом «Перспектива 21 – 3» презентували посібник у рамках міжнародної науково-практичної конференції «Соціалізація дітей з порушеннями розумового розвитку», що спрямована на викладачів, представників адміністрації шкіл, відділів та департаментів освіти. Окрім презентації посібника на конференції, проект «Перспектива 21-3» представив результати дослідно-експериментальної роботи про соціалізацію дітей із СД, та про безпосередній розвиток і результати роботи цього проекту.

Довідково

Всеукраїнська благодійна організація «Даун Синдром» заснована в 2003 році батьками дітей із синдромом Дауна. Місія організації – покращення якості життя та створення нового майбутнього для людей з синдромом Дауна в Україні. На сьогодні ВБО «Даун Синдром» об’єднує понад 780 сімей з усіх куточків України.

2 вересня 2010 відкрито Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна, можливостями якого вже користуються понад 800 сімей з усіх куточків України.

Проекти які реалізує відповідно до місії ВБО «Даун Синдром»:

– Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна – надає послуги раннього втручання, інформаційно-методичну підтримку інклюзивних і спеціалізованих дитячих садків, підготовку до школи, реформи у сфері дошкільної освіти.

– «Перспектива 21/3» – шкільне навчання, працевлаштування і автономне проживання для людей із синдромом Дауна;

– Українська  медична група за синдромом Дауна – навчання медиків і впровадження новітніх національних стандартів із медичного обслуговування людей із синдромом Дауна;

– «Подаруй один день з людям з синдромом Дауна» – волонтерський проект, спрямований на соціалізацію молодих людей із синдромом Дауна;

– «Атлет» – спортивно-реабілітаційний проект, спрямований на фізичний розвиток дітей із синдромом Дауна. Діють 5 груп із плавання для дітей з синдромом Дауна від 3-х років.