Антикорупційний штаб Києва оприлюднив перелік будівель м. Києва, які мають відремонтувати за столичні кошти в 2015 році. Всього в цьому році за кошти киян мали відремонтувати 2525 будівель, на загальну суму 458 млн. грн.

«Цікаво те, що більшість з цих об’єктів мали відремонтувати до кінця жовтня, – повідомляє Галина ЯНЧЕНКО, засновниця Антикорупційного штабу Києва. – Фактично, за наші гроші політики хотіли зробити те, чим можна було б хизуватися з бордів, розповідаючи про свої заслуги виборцям. Насправді ж це ремонти, за які кожен киянин заплатив зі своєї кишені.»

Карта з об’єктами, що мають бути відремонтованими, доступна за посиланням http://kievshtab.org/. Всі об’єкти розбиті на 5 категорій: житлові будинки, навчальні заклади, спортивні і дитячі майданчики, соціальні установи та медичні заклади. Разом із об’єктами, що мають ремонтувати в 2015 році, на карті залишаються доступними минулорічні дані.

«Антикорупційна карта – це реальна можливість відслідковувати витрачання бюджетних коштів, оскільки частину грошей банально розкрадають. І ми вже маємо першу історію успіху в боротьбі з корупцією на ремонтах. Цього літа ми оприлюднили об’єкти, які мали ремонтувати в 2014 році, і закликали киян звертатись до нас, якщо бачать невідповідність між витраченими коштами і зробленим ремонтом. До нас одразу звернулись мешканці ОСББ з пров. Пожарського, яким мали утеплити будинок, але так нічого і не зробили, попри те, що кошти були заплачені. Галина Янченко направила депутатське звернення в прокуратуру і вже через три дні після відкриття кримінальної справи будинок був утеплений. Ми впевнені, що те саме можна зробити і з іншими будинками, тому закликаємо киян повідомляти нам про корупцію,» – розповідає експерт Антикорупційного штабу Марія КРИВОКОНЬ.

Варто зазначити, що в першому півріччі на об’єкти, позначені на карті, з бюджету сплачено 165 млн. гривень. Інша частина ремонтних робіт є лише запланованими або виконуються, тому остаточні витрати на них поки невідомі.

Згідно з даними, розміщеними на карті, більшість робіт, на які виділяються кошти з бюджету, зосереджені на ремонтуванні екстер’єру (ремонт фасадів, покрівлі, заміна вікон тощо). Значно менше ремонтувались мережі, каналізація, місця загального користування і внутрішні приміщення. Гроші здебільшого витрачаються на оновлення житлових будинків (1144 об’єкти) і навчальних закладів (734). Менше витрат – на спортивні майданчики (396), медичні (137) та соціальні (113) установи. Примітно, що в порівнянні з 2014 роком на карті з’явилась нова категорія об’єктів – дитячі та спортивні майданчики – адже згідно з інформацією КМДА, наданої Штабу, в 2014 році бюджетні гроші на ці потреби не виділялись.

Карта створена для того, щоб кияни мали можливість контролювати витрати бюджетних, а насправді своїх, платників податків, коштів. Так, користувач, натиснувши на будь-який об’єкт на карті, отримує інформацію про назву об’єкта, його адресу, суму, витрачену на ремонт, перелік фактично виконаних робіт та дату завершення ремонту.

Кожен мешканець столиці, який порівняє побачену інформацію з реально проведеними роботами і знайде невідповідність, може повідомити про це в «Антикорупційний штаб Києва», тим самим долучившись до боротьби з корупцією та розкраданням бюджетних коштів у столиці. Контакти, за якими потрібно звернутися, розміщені в описі до карти.

Активісти обіцяють вивчати отримані заявки та оскаржувати порушення через інструмент депутатського звернення.