Представники Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) вже звернулися до Кабміну з вимогою внести зміни до цієї постанови і розблокувати заборону на передплату періодичних видань. Але поки нічого не змінилося, пише “Сегодня”.

«Передплата періодики робиться централізовано, і як вона здійснюється, вирішують на рівні району. Якщо ви зможете безкоштовно передавати залишки своїх газет у вигляді благодійної допомоги для нашої бібліотеки, то ми будемо вам вдячні. Періодики у нас не вистачає, хоча бажаючі почитати пресу є завжди», – розповіли  в одній зі столичних бібліотек. Ще гірше справи з бібліотеками в регіонах, які ризикують взагалі залишитися без газет і журналів.

За словами експертів, постанова зобов’язує бюджетні організації використовувати виділені кошти лише в тому році, коли вони були виділені, але не в наступному. Це стосується і передплати на періодичні видання, яка передбачає проплату коштів на наступний рік.

«Передплатна кампанія на наступний рік йде якраз з жовтня по грудень. Раніше всі тендери проводилися, починаючи з вересня, а тендер – це цілий перелік видань, від 20, 200 і 1000 – якщо це велика бібліотека. Постанова забороняє це, і бібліотека може робити передоплату тільки протягом поточного року, тобто лише з першого січня 2016- го. Що ставить під загрозу зриву передплатну кампанію-2016 для видавництв. Наприклад, минулого року, за час дії постанови, кількість підписаних видань різко зменшилася, багато бібліотек не хотіли порушувати постанову. Хтось оформляв передплату на свій страх і ризик, а хтось – під гарантійні листи, але це не вихід, оскільки немає гарантії, що бібліотекам виділять гроші саме на початку року. А в програші опиняться видавництва і організації, які здійснюють доставку видань. Ну і, звичайно, користувачі бібліотек. У нас викликає занепокоєння передплатна кампанія 2016 року. Питання внесення змін до цієї постанови Кабміну кілька місяців обговорюється на рівні Мінкультури. Наскільки мені відомо, міністерство направило в Мін’юст ці зміни, але питання до кінця не вирішене», – розповіла Наталія Похольченко, заступник директора ДП «Преса» з питань розповсюдження періодичних видань.

«Я особисто писав лист-протест і був категорично проти прийняття постанови №117. Я вважаю його абсурдним, оскільки воно руйнує систему передплати на періодичні видання. Більше того, воно позбавляє редакції газет і журналів можливості планувати свої майбутні тиражі, адже при таких розкладах просто неможливо орієнтуватися в тому, в якому обсязі і як саме працювати. Вони не отримують авансу і не зможуть розвиватися, що призведе до перекручення інформаційного поля країни. А в головному програші – звичайні українці, які залишаться без журналів і газет», – говорить «Сегодня» Олександр Афонін, президент української Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів.

За його словами, потрібно терміново вносити зміни до постанови Кабміну. «Мінкультури розробило зміни до постанови №117. І їх намагалися внести в минулому і в цьому році, але поки безрезультатно. Два тижні тому з’явилася інформація, що проект змін до цієї постанови був узгоджений в Мінфіні, і зараз він знаходиться на розгляді в Мінекономіки», – говорить Афонін. «Мета документа – дозволити бюджетним організаціям, а саме бібліотекам, школам, інститутам, лікарням, підписку на періодичні видання. На даний момент вони штучно обмежені в можливості отримувати газети і журнали своєчасно і найдешевшим шляхом – за передплатою», – резюмував Олексій Погорєлов, президент УАВПП.