Хороша пам’ять – не дар, а робота над собою, бо мозок потребує щоденного тренування. Неможливо з першого разу запам’ятати колоду карт, але є принципи, що допоможуть підвищити продуктивність пам’яті.

Сучасні медичні дослідження показують, що для поліпшення пам’яті необхідні правильне харчування, регулярні фізичні навантаження, мінімум стресових ситуацій і пізнавальна (когнітивна) терапія. На словах усе звучить просто, проте краще запитати у практиків – тих, кого нині називають інтелектуальними атлетами.

Ідріз Зогаї, учасник міжнародних турнірів на найкращу пам’ять, стверджує, що зберегти інформацію про все можливо, просто треба зрозуміти, як саме працює мозок. У рамках проекту TED Ідріз поділився правилами, як нічого не забувати.

  1. Те, що ви намагаєтеся запам’ятати, мусить бути важливим для вас. Потрібно сфокусувати свою увагу на завданні, зрозуміти його актуальність. Це допоможе сформувати міцні й ефективні зв’язки між компонентами інформації, яку слід відкласти в пам’яті.
  2. Мозок любить розважатися. Очевидні чи абсолютно незрозумілі речі ніколи не запам’ятовуються надовго. А все тому, що в нас не виникає жодної візуальної асоціації з тим, із чим ми маємо справу щодня. Для надійного запам’ятовування треба уявляти явище, подію, предмет як зображення чи відеоряд, який відтворює хронологію або смислові зв’язки. І чим яскравіше це зображення, тим краще воно відкладеться в пам’яті.Даніель Кілов, тренер пам’яті та член товариства Mensa, що славиться найвищим рівнем IQ своїх учасників, доводить, що людина може запам’ятати й відтворти стільки інформації, скільки вона сама захоче. Обмежень не існує.Даніель як спікер TED виокремив 3 правила: уважність, творча уява й організація. Як бачимо, 2 з 3 пунктів ідентичні до тих, що запропонував Ідріз. Кілов особливо наголошує на тому, що важливо усвідомлювати, «чому ця інформація варта поширення та закарбування в пам’яті, як і де я зможу її використати?» Мотивація виступає тут двигуном прогресу.Однак найголовніше правило – щоденні тренування. Варто прислухатися до власних навичок та вмінь, робити невеликі нотатки, які б не давали підказок, але наштовхували на пошук правильних відповідей. Мозок повинен звикати до вирішення регулярних головоломок. Не варто сподіватися, що пам’ять покращиться відразу, що вистачить 1-2 тренувань. Проте, якщо прагнути до хорошого результату, він не забариться.