Освітяни, прикуті до ЗМІ, пильно стежили за новинами. Сподівалися, що не втратить віри і сил на справедливу боротьбу “батько ЗНО”. І аплодують владі нетямущі батьки і майбутні студенти, які виступали проти ЗНО, не розуміючи, що відтепер доведеться не знання здобувати для вступу до вишу, а гроші шукати.

Найбільш вдала реформа в українській освіті, завдяки якій вдалося побороти корупцію у ВНЗ при вступі, втрачає своїх професіоналів, подвижників і стрімко рухається до занепаду.

Сьогодні Кабмін задовольнив заяву про відставку директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука.

Після подій 21 липня, після подій в Івано-Франківську, після звільнення мого сина я не вбачаю можливості далі працювати в команді, що є сьогодні при владі. Тому повторно подаю заяву про звільнення з посади директора УЦОЯО. Прошу мене зрозуміти правильно. Маю обов’язково наголосити й на тому, що кожен день шанси на успішне проведення ЗНО-2016 тануть, – зазначає на своїй сторінці у Фейсбук Ігор Лікарчук.  – Я не хочу бути учасником процесу знищення зовнішнього оцінювання. Але буду дуже радий, якщо це не відбудеться. Крім того, я не хочу, щоб з мене робили незамінну людину – в жодному разі. Незамінних людей нема.”

Також Ігор Лікарчук звернувся до своїх друзів, колег із проханням: “Шановні друзі. ДУЖЕ ПРОШУ кожного із вас не ставити мені питання стосовно ЗНО-2016 будь-якого змісту чи спрямованості. По-перше, у найближчий час я не планую займатися питаннями ЗНО навіть дистанційно. Тому будь-які мої відповіді можуть бути неправильними. По-друге. Я не хочу, навіть у формі коментарів, втручатися у стан підготовки та проведення ЗНО-2016. І не буду давати оцінки будь-яким ситуаціям, що виникатимуть навколо нього. Бо вважаю такі дії неетичними. По-третє. Мені психологічно складно відповідати на подібні питання”.

* * *

Шкода, що справжній професіонал, порядна і надзвичайно відповідальна людина змушена залишити справу, яка так потрібна Україні. Ми вдячні Ігореві Леонідовичу за вісім років копіткої праці, надзусилля, величезне терпіння та спробу вивести систему освіти на якісно новий рівень. Сподіваємось, що наступний керівник УЦОЯО продовжить цю чесну справу.