Організатори реєстрували всіх охочих взяти участь у встановленні рекорду вишиванок Запорізького національного університету в одному місці та в один час. За його результатами налічили 175 осіб. Цікавинкою культурної програми став патріотичний флешмоб молоді. А заключним акордом – урочиста хода із українськими стягами представників університету центральною алеєю, яку саме до свята відкрили в затишному і сучасному студмістечку щойно після реконструкції.

Ведучі заходу нагадали всім присутнім, що в далекому 1930 році перші студенти, викладачі та керівництво нашого ВНЗ (тоді ще – Запорізького державного педагогічного інституту) так само зібралися разом на початку навчального року з побажаннями вишу розвитку та процвітання. За свою 85-річну історію Запорізький національний університет перетворився на провідний регіональний виш європейського зразка. Тож зараз час не лише підбити підсумки, але й упевнено підкорювати нові висоти.

Голова Запорізької ОДА Григорій Самардак у своїй промові звернувся до першокурсників, відзначивши, наскільки важливим вважає це свято. «У ваших очах я побачив майбутнє України, любов до рідної країни та Запорізького краю. Я певен, що саме разом із вами ми зможемо відбудувати нашу державу. Я щиро бажаю вам мирного життя, мирного неба над головою та дуже сподіваюся, що після завершення університету ви знайдете гідну роботу в області й залишитесь удома, розвиватимете наш край».

Ректор ЗНУ Микола Фролов привітав учасників заходу, зокрема першокурсників, які, плануючи вступ до вищого навчального закладу, зробили вибір на користь Запорізького національного університету. Микола Олександрович зазначив, що до початку навчального року відбулися масштабні ремонтні роботи в університеті, зокрема був модернізований навчальний корпус №2. «Якщо Ви пройдетесь територією вишу, Ви на власні очі переконаєтесь, наскільки він гарний. Дуже хочеться, аби все наше місто Запоріжжя стало схожим на студмістечко, щоб воно перетворилося на доглянуту паркову зону, де затишно навчатися і працювати», – наголосив Микола Фролов. Також ректор зазначив, що Запорізький національний завжди відзначався своїм патріотизмом і проукраїнською позицією, тож і надалі всіма силами сприятиме розвитку нашої держави.

Також Микола Олександрович подякував учасникам студентського будівельного загону, які протягом усього літа допомагали ремонтувати спортивний корпус ЗНУ. Він зауважив, що це – зразкове ставлення молоді до рідного університету й закликав усіх студентів так само дбати про альма-матер.

Згодом на гостей свята чекав патріотичний флешмоб за участі представників творчих колективів Центру культури. Справжньою прикрасою молодіжного і сучасного свята були виступи мімів, ходулістів і джамперів, вражала жвава робота диджеїв, шоу мильних бульбашок. Усі охочі сфотографувалися з ректором Миколою Фроловим для подальшої участі у фотоконкурсі, оголошеному попередньо організаторами свята ЗНУ в соцмережах, де однією з номінацій було оголошено селфі з ректором.

Крім того, на святі можна було залишити свої побажання в пам’ятній книзі, виготовленій власноруч працівниками Центру культури, в якій адресували свої віншування вишу крізь роки. Їх передали до Музею ВНЗ, щоб нащадки сучасних студентів змогли прочитати слова своїх попередників, коли вишу виповниться 100 років. Також на честь Дня знань його гостей частували смачним тортом із ювілейною символікою до 85-річчя навчального закладу.

Надалі святкування перемістилися до площі перед навчальним корпусом № 1. Там відбулося урочисте відкриття центральної алеї імені В’ячеслава Толока (ректора Запорізького державного університету з 1984 по 2003 роки, академіка, видатного ученого в галузі механіки твердого тіла та прикладної математики). Ведучі заходу відзначили, що спільнота університету пишається всіма своїми викладачами, які протягом 85 років існування ЗНУ щедро ділилися своїми знаннями зі студентством, захищали рідний край у часи лихоліття, сприяли його розвитку й процвітанню. Відтак, у виші вшанували ім’я видатного науковця, назвавши на його честь центральну алею Запорізького національного університету.

Ректор Микола Фролов відзначив, що до 85-річчя університету весь його колектив отримав подарунок: реконструйовану центральну алею вишу. Саме в такий спосіб, модернізуючи його матеріально-технічну базу, відзначають знаменні дати в університеті. «Ми ще три роки тому визначили свій курс на перетворення вишу на провідний регіональний вищий навчальний заклад європейського зразка. Тоді нам мало хто вірив. Але ми змогли довести, що здатні втілити в життя такі грандіозні ідеї», – наголосив він.

Після перерізання червоної стрічки відремонтованою алеєю проїхали велосипедисти у вишиванках із українськими стягами, а за ними урочистою ходою в супроводі викладачів пройшли першокурсники і їхні старші колеги з усіх факультетів, після чого розійшлися в підготовлені аудиторії для здобуття нових знань.