Павло Полянський наголосив, що діти на окупованих територіях Криму та на сході країни – це українські діти. Міністерство освіти і науки України пішло на безпрецедентні кроки лібералізації процедури отримання дітьми з Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей українських документів про освіту, бо законодавчі акти і процедури, розраховані на мирний час, у цьому випадку не працюють.

За словами заступника міністра, цього року, як і минулого, всі діти з окупованих територій, хто мав бажання, отримали свідоцтва про закінчення дев’ятого класу та атестати про закінчення 11 класів. «Кожна українська школа отримала право приймати дистанційно на екстернат дітей. Це проходило у формах коротких співбесід. І для цих дітей – це шанс здобути якісну освіту», – наголосив Павло Полянський.

Як повідомив Павло Полянський, цьогоріч випускникам із Криму було видано 285 свідоцтв про закінчення базової середньої освіти, атестатів про повну загальну середню освіту – 293. Учням із непідконтрольної українській державі території Донецької області – майже 21,5 тисячі свідоцтв і понад 16 тисяч атестатів.

Заступник міністра нагадав, що у ХХІ столітті існують різні форми освіти, зокрема дистанційна освіта, екстернат та онлайн-навчання. Павло Полянський зазначив, що онлайн-навчання – це процес, що не потребує в кінцевому результаті документу про закінчення. Відповідно, дистанційна освіта передбачає, що на її підставі людина отримає документи про її закінчення. Як результат, така освіта може використовуватися не тільки для дітей із Криму та непідконтрольних українській державі територій Донецької та Луганської областей, а й для всіх охочих. «Онлайн-освіта це не тільки те, що в тренді сьогодні. Це стає рівноправною формою здобуття освіти», – додав Павло Полянський.

Під час ефіру заступник міністра також повідомив, що Міністерство освіти і науки надало методичні рекомендації щодо використання старих підручників на той час, поки не будуть завезені нові до шкіл. За словами Павла Полянського, за ініціативою батьків, МОН цього року внесло зміни для програм 4-х та 7-х класів, що становлять усього від 3 до 7 % від усієї програми цих класів.