ШКІЛЬНА ФОРМА: ТРУДНОЩІ ВИБОРУ

Юристи стверджують, що сьогодні немає жодного нормативного акта щодо обов’язковості носіння шкільної форми. Проте це може бути передбачено в деяких навчальних закладах шкільним уставом. Так, «накрохмалені» та «відпрасовані» діти радують учителів не тільки на шкільній лінійці, а й протягом навчального року.

Нині виробники пропонують широкий асортимент шкільного одягу. Серед відомих брендів на вітчизняному ринку можемо назвати: “Велма”, “Мілана”, “Юність”, Nui Very (Україна);  Marks & Spencer (Англія)  тощо.

Проблема шкільної форми була завжди актуальною. Багато дітей її просто ненавидить, адже вона, на їхню думку, і не дуже красива, та й за комфортністю поступається улюбленим джинсам. Багато школярів проти форми не з принципових міркувань, а через те, що вона негарна, незручна, та й тканина, як правило, не дуже приємна.

Отже, ідеальна шкільна форма має бути пошита з хорошої тканини, що буде легко пратися і не втрачатиме колір. Хороша якість буде запорукою того, що і дитина буде більш-менш задоволена своєю формою та матиме пристойний вигляд протягом навчального року.

Зимовий варіант форми повинен бути досить теплим. Ми всі розуміємо, що в нашій країні є безліч шкіл, що не дуже добре опалюються, тому тепла форма не завадить.

ШКІЛЬНА ФОРМА «ПО-УКРАЇНСЬКИ»

Насамперед  шкільна форма повинна бути безпечною. Її, до речі, можна було б прирівняти до спецодягу, адже дитина повинна проводити в ній до 9 годин на добу, при цьому виконуючи різні дії. Але  в Україні немає жодного стандарту, який установлював би вимоги до шкільної форми.

Через носіння неякісних речей дитина може застудитися, отримати алергію і цілий букет інших захворювань, зокрема і серцево-судинної системи.

За результатами лабораторних випробувань шкільної форми з супермаркетів, у більшості продукції не виявилося задекларованої шерсті. Деякі вироби на 100 % складалися з поліефіру – дешевого і небезпечного для здоров’я матеріалу, про що виробники не соромилися повідомити.

Фахівці «Укрметртестстандарту» нагадують, що у складі тканини, з якої зроблена форма, частка синтетики не повинна перевищувати 67 %. Домішки штучних волокон дають змогу формі краще і довше носитись, менше м’ятися і мати нормальний вигляд після прання.

Також експерти радять приділяти максимальну увагу і підкладці в шкільному одязі. Майже всі виробники чесно «зізналися» через етикетку, що ця частина одягу зроблена зі штучних матеріалів.

Одним із «плюсів» шкільної форми є те, що через «зрівнялівку» дівчата не змагатимуться, в кого найдорожче вбрання. Але якщо в навчальному закладі не впроваджені єдині стандарти, то  у виробників є свої дизайнерські недешеві бачення щодо «білого верху, чорного низу». З огляду на різні фінансові можливості кожної сім’ї дитина може просто попросити більш стильну шкільну форму.

Отже, обираючи шкільну форму, не забувайте про тактильні можливості (етикетки часом не про все повідомляють), якість тканинного барвника можна перевірити. Якщо вдасться, треба потерти вологою серветкою по самій формі і подивитися, чи не залишився слід. До того ж ніхто не скасував закону про захист прав споживачів, згідно з яким покупець може повернути одяг протягом певного часу через невідповідну якість.