Років 30 тому в арсеналі молодих батьків для догляду за дитиною були тільки присипки, розчин марганцю, дитяче мило та кип’ячена вода.

А твердження, що дитину на першому році життя треба купати без мила, вже давно кануло в минуле. В радянські часи це було правильним, бо «Дитяче мило» містило луг і не підходило для щоденного миття найніжнішої шкіри немовляти.

З легкої руки виробників “дитячий набір для ванної” тепер зовсім інший. Сучасні малюки мають свої піну для ванн, лосьйони та шампуні.

Нині педіатри вважають, що купання із застосуванням сучасних засобів для дітей – це і корисно, і правильно, а догляд за волоссям малюка є запорукою здоров’я та краси. Адже шкіра і волосся дитини мають особливості і дуже відрізняються від наших з вами. Наприклад, шкіра (у тому числі і на голові) значно тонша, ніж у дорослих і містить дуже мало природного жиру. Вона ще тільки «навчається» розпізнавати мікробів і боротися з ними, підтримувати водний баланс тощо.

Мильні бульбашки із консервантів, барвників та емульгаторів

Із сучасними дитячими шампунями миття голови перетворилося на сеанс масажу, що зміцнює (як запевняють виробники) волосяні цибулини й пробуджує «сплячі», стимулює їх ріст, живить волосся та шкіру голови.

Важко перекричати шум рекламних постів з приводу користі дитячих засобів гігієни, тому ми просто звернемо увагу на їх безпечність.

Так, у дитячому шампуні «Дракоша» (від російського концерну «Калина») розмістилася хімічна міні-лабораторія. Щоправда, тут немає всім відомого ворогу № 1- лаурилсульфату натрію (SLS), проте, є його «менший брат» – дещо м’якший за дією лауретсульфат магнію (Magnesium Laureth Sulfate). До речі, при довгому контакті зі шкірою ця речовина в чистому вигляді розчиняє клітинні мембрани. Також яскрава упаковка з привітним мультяшним героєм містить і консерванти, наприклад, метилазотіазолінон, речовину, що швидко проникає в шкіру і має естрогенну дію, небезпечну при ракових захворюваннях.

Відомий бренд «Маленька фея» пропонує для вашого малюка «Шампунь + гель для душу. 2 в 1 для делікатного догляду за волоссям та шкірою з сюрпризом!». Для вас же несподіванкою виявиться наявність у продукції консерванту 2-бром-2, речовини, що має імунотоксичні властивості та подразнює шкіру.

Навіть у популярному в 90-х болгарському «Кря-кря» від «Алан-Мак» не все так чудово з вмістом. У яскравому тюбику з червоною кришечкою і зображенням веселого каченяти на вашого малюка чекають агресивні канцерогени 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL, дешевий емульгатор PEG-8 і токсичний інгредієнт COCAMIDE DEA.

Виробники дитячого шампуню «Чистюлька» («Кримська роза», Україна) щодо складу своєї продукції зазначили: «емульгатор, ароматизатор, консервант». Але за цими словами можуть приховуватися близько 200 шкідливих хімічних речовин, що можуть спричинити головний біль, запаморочення, висипання, пігментацію, кашель, блювоту, запалення шкіри тощо.

На жаль, шампунь від американського виробника Johnson’s Baby дитячим назвати важко через склад: PEG-80, PEG-150 – емульгатори, Polysorbate 20 – токсична речовина, що викликає подразнення шкіри та легень, Sodium benzoate. До речі, в 2007 році вчені довели, що наявність останнього інгредієнту в продукції викликає підвищену збудливість нервової системи у дітей.

Секрети шампуню «від якого не плачуть», або що таке «органік» по-українськи

Досить популярним нині стає рух «Organic» (Органік). Дійсно, що поганого може бути в якісному 100 % натуральному дитячому засобі? Проте в Україні це поняття зафіксовано в нормативних актах лише в декларативній формі, а отже, виробники на власний розсуд можуть визначати «натуральність» складу своєї продукції. Є, щоправда, імпортна продукція, але де гарантії, що ми віддаємо здебільшого немаленькі суми саме за те, на що сподіваємось?

Фахівці стверджують: дитячий шампунь має бути без аромату та яскравого кольору. Проте виробники думають дещо інакше. За відгуками батьків, досить різкий і сильний запах, як для дитячого, має німецький шампунь Bubchen Календула та Schauma kids.

Багато прихильників засобів дитячої гігієни відповідна індустрія отримала завдяки позначці «без сліз» на своїй продукції. Так, у складі шампунів, від яких не плачуть, є спеціальні гіпоалергенні добавки, змішані в певній послідовності і концентрації. Зазвичай виробник оригінального шампуню тримає справжню формулу в найсуворішій таємниці. Якщо на упаковці не зазначено «без сліз», то неодмінно має бути вказано «природний рівень pH», що, по суті, є синонімами. Але тут варто бути пильними: деякі фірми додають у такі шампуні спеціальні анестетики, що штучно знижують чутливість очей до подразнення. Про ступінь безпеки цих речовин учені поки що сперечаються…