«Насамперед наші психологи співпрацюють із дітьми шкільного та дошкільного віку. Таким чином на базі навчальних закладів східних та центральних областей України наразі існують спеціальні реабілітаційні програми з адаптації та реінтеграції дітей у соціальне життя. Протягом півроку таку допомогу отримали понад 11 тисяч дітей», – зазначив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіацентрі міністр освіти і науки України Сергій Квіт. Мета цієї програми, за словами викладача кафедри психології Національного університету «Києво-Могилянська академія», експерта Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Сергія Богданова якнайшвидше відновити дітей від наслідків травматичного стресу.

За даними Дитячого фонду ЮНІСЕФ, 20  % дітей зі сходу та центру України стали свідками вибухів, 20 % бачили вбивства, а кожна десята дитина бачила тіла вбитих військових. Відтак, як зазначив психолог Сергій Богданов, передусім робота психологів полягала в терміновому зниженні інтенсивності реакції після травматичного стресу, уповільненні показників гіперактивності дітей і налаштуванні режиму соціальної адаптації. «Вже за два заняття у групах із дітьми нам вдалося удвічі понизити наслідки травматичного стресу. За підсумками півроку програми з 20 % гіперактивних дітей нам вдалося зменшити цей показник до 10 %. Також станом на початок програми 70 % дітей мали бажання реабілітації та соціальної активності в суспільстві. Після програми цей показник зріс до 85 %», – такі результати програми навів Сергій Богданов.

Для реалізації програми «Підвищення психосоціальної відповіді дітей та сімей у східних та центральних областях України» спеціальну підтримку пройшли 400 психологів. «Ми спробували уперше у форматі ігор побудувати спілкування з дітьми дошкільного віку. У формі дискусій та обговорень – для дітей шкільного та старшого шкільного віку. Таким чином психологи навчилися у неформальній обстановці розпізнавати потреби дітей та вміти вчасно на них реагувати», – пояснила голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс. За її словами наразі таку допомогу можна отримати в п’яти областях України: Донецька, Луганська, Харківська, Запорізька та Дніпропетровська.

Як повідомив директор Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Віталій Панок, за час проведення АТО до науково-методичного центру звернулись більше 23 тисяч сімей і дітей, які постраждали під час подій на Євромайдані та у зоні АТО. «Я з певністю можу сказати, що наразі в складний для України час психосоціальна служба є мало не найбільш затребуваною допомогою», – розповів Віталій Панок. Відтак експерт запропонував у найближчий час розширювати програму з 5-ти регіонів на всю Україну. Проводити спеціальні психологічні тренінги з вчителями шкіл і батьками постраждалих дітей. А також видати методичні рекомендації для психологів-фахівців у формі книжок чи брошур.

Наразі на базі Національного університету «Києво-Могилянська академія» створюється кафедра психології. «Насамперед ми плануємо створити базу навчання саме практичних психологів, а не теоретичних, які після навчання змогли б одразу співпрацювати та реально допомагати постраждалим сім’ям», – зазначив президент Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Андрій Мелешевич. А от у майбутньому експерти планують створити додаткову програму з реабілітації військових. «На жаль, вітчизняні психологи не мають досвіду роботи з поствоєнними травмами. Таким чином наразі ми інтенсивно готуємо фахівців, аби по закінченні військових дій оперативно та кваліфіковано надати допомогу українським військовим», – зазначив Андрій Мелешевич.