Право на участь у цьому конкурсі він отримав як дипломант другого ступеня Всеукраїнського конкурсу “Intel-Еко Україна-2015″ – національного етапу міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів, повідомляє Моя Олександрія.
Він завоював бронзу серед двох тисяч юних винахідників з усього світу.

Проект Самуїла Кругляка має назву «Отримання електроенергії з атмосфери». Юний винахідник пропонує добувати електроенергію з повітря, точніше, з атмосфери – за допомогою штучної іонізованої хмари за рахунок сильного електричного поля, яке випромінюватиметься іонізуючою вежею. За підрахунками, один кіловат такої електроенергії коштуватиме три копійки. За словами юнака, цей винахід він побачив уві сні ще у восьмому класі. Через два роки завдяки викладачам із Малої академії наук Світлані Пісковій та Сергію Камінському цей проект вдалося втілити в життя.

“Робота Самуїла – це нове слово в енергетиці. От тільки шкода, що про хлопчика в Україні дізналися лише тоді, коли він переміг у Нью-Йорку. До цього ми зверталися за підтримкою до нашої місцевої влади, до обласної, розголошували по всій Україні про цей винахід, який може зекономити витрати та виробництво електроенергії, але ніхто на нас не звертав уваги. У Самуїла була чудова ідея, а зробити установку допомогли наукові консультанти. Ми залучили чимало фахівців, наприклад, лабораторія МАН у Києві надала базу для експериментів. Міні-модель установки, зібрана в київській лабораторії, вже працює і показує результати”, – розповіла науковий керівник секцій науково-технічної творчості та винахідництва і екологічно безпечних технологій МАНУМ Світлана Піскова. За її словами, винахід Самуїла передбачає видобування не лише електроенергії, а й води.

Також винахідник отримав можливість безкоштовно навчатися в одному з вишів США із грошовою компенсацією в 8 750 доларів щорічно. Нині Самуїл перебуває в США, на батьківщину він ще не повернувся.