У круглому столі взяли участь перший заступник міністра освіти та науки України Інна Совсун; народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич; директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна; директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук та експерти.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна повідомила, що результати загальнонаціонального опитування студентів, проведеного фондом, засвідчують, що більшість студентів якість вищої освіти в Україні оцінюють нижче середнього рівня. 87 % опитаних вважають важливою проблему її вдосконалення.

«Загалом студенти вищу освіту в Україні оцінюють нижче, ніж задовільно – у 2,8 бала за 5-бальною шкалою, хоч освіту в своєму навчальному закладі оцінюють дещо вище, ніж задовільно. Це треба сприймати як підвищення вимогливості студентів, вони самі починають вимагати якості навчання», – наголосила Ірина Бекешкіна.

Вона зазначила, що для покращання якості освіти студенти вимагають першочергового розв’язання трьох проблем: невизнання дипломів більшості вітчизняних вишів у світі (51 %), невідповідності викладання вимогам ринку (41 %) і корумпованості викладацького складу вищих навчальних закладів (39 %).

Водночас Ірина Бекешкіна констатувала, що зросла кількість тих, хто хотів би навчатися за кордоном – нині це майже 70 %, у 2011-му було 55 %. Але при цьому дуже мало тих студентів, які точно вже зараз не збираються працювати за майбутньою професією, але кожен 10-й такий є, ще більше таких – у технічних ВНЗ.

Щодо корупції, то, за її словами, порівняно з 2011 роком її поменшало – на 5-10 % по різних питаннях. Але поменшало й відомостей про корупцію: якщо в опитуванні 2011 року третина відповіла «не знаю», то зараз таких 50 %.

«Головна причина корупції в тому, що студенти вважають, що так простіше вирішувати проблеми. А по-друге – найбільше в корупції задіяні ті, в кого останні оцінки були «трійки». Це означає, що частина студентів або не може навчатися, або не хоче», – впевнена Ірина Бекешкіна.

Під час обговорення результатів дослідження Інна Совсун зазначила, що розробка нових Державних стандартів, запланованих на новий навчальний рік, – це один із важливих кроків на шляху до підвищення якості вищої освіти.

Щодо питання корупції у вищих навчальних закладах Інна Совсун повідомила, що для її подолання необхідно створити нову модель для мотивації студентів щодо навчання, а також ефективний механізм відсіву тих, які недостатньо добре навчаються. «Найефективніший спосіб боротьби з корупцією – це викоренення передумов і причин, що спонукають до неї», – наголосила вона.

За словами Інни Совсун, також повинна бути широка просвітницька кампанія, адже щоб довести факт корупції  необхідно його зафіксувати, проте студенти, які звертаються до Міністерства з цього питання, часто не бажають надавати інформацію.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич акцентувала на значенні дослідження для розуміння процесів у вищій освіті.

Голова парламентського Комітету повідомила, що нове покоління студентства більш свідомо ставиться до якості освіти, яку отримує. Водночас новий Закон «Про вищу освіту», на її думку, не почав працювати на повну силу.

За словами Лілії Гриневич, імплементація закону повільно відбувається через низку причин. Перша – це спротив академічних спільнот, що був проілюстрований виборами до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. «Обрання людей, які були люстровані, свідчить про незрілість та неготовність до змін», – зазначила народний депутат.

Друга, на думку народного депутата, це брак новітніх технологій. Зокрема, в частині корупції та антиплагіату. За її словами, вчені ради університетів не мають необхідного антиплагіатного програмного забезпечення. Третя причина полягає в тому, що через відсутність нових стандартів в освіті студенти не відчули запровадження Закону «Про вищу освіту».

Лілія Гриневич також повідомила, що 1 липня 2015 року відбудуться комітетські слухання щодо імплементації Закону «Про вищу освіту», який був прийнятий рік тому, та запросила всіх охочих взяти участь у заході.

Відповідно, директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук зазначив, що результати загальнонаціонального опитування студентів засвідчують, що вища освіта в Україні перебуває в кризовому стані. Щоб її з цього стану вивести, необхідно зробити більш жорсткою систему вступу до вишів, а також запровадити ЗНО для випускників університетів.

«Нам треба робити більш жорсткою систему вступу до вищих навчальних закладів. І друга моя пропозиція стосується завершення навчання у вищих навчальних закладах. Ми маємо почати процес запровадження зовнішнього оцінювання з усіх спеціальностей, хоч би з базових предметів – української мови, іноземної мови, – на яких базується підготовка випускника», – наголосив Лікарчук.