Студенти зустріли високих гостей хлібом-сіллю. Національний колорит і святкову атмосферу забезпечив народний ансамбль танцю «Промінь», який виконав композицію «Привітання».

Коротку екскурсію університетом провів ректор МДУ, Почесний консул Республіки Кіпр у Маріуполі, професор Костянтин Балабанов. Обов’язкові пункти – алея почесних професорів, бібліотека елліністичних студій імені Константіноса Левендіса, Інститут українсько-грецької дружби та елліністичний досліджень, кафедра італійської мови, літератури та культури, Італійський культурний центр.

Головною метою візиту італійської делегації до Маріупольського держуніверситету була участь в урочистому засіданні членів вченої ради, викладачів і студентів з нагоди присвоєння Коррадо Калабро звання Почесного професора МДУ. Рішенням вченої ради пан Калабро був удостоєний цього звання «за високі досягнення у галузі літератури, культури, гуманітарних і соціальних наук, а також за значний особистий внесок у зміцнення дружби і співробітництва між Італійською Республікою та Україною».

На початку засідання прозвучали гімни України та Італії, після чого з вітальним словом виступив ректор Костянтин Балабанов, який і провів урочисту церемонію вручення мантії та диплому Почесного професора під звуки «Гаудеамуса» у виконанні зведеного хору МДУ.

Також на урочистих зборах Костянтин Балабанов вручив найвищу нагороду університету – медаль «За заслуги перед МДУ» – дружині Посла Італії в Україні Нансі Мілезіс Романо, директору Італійського інституту культури в Україні, Почесному професору МДУ Нікола Франко Баллоні і помічнику Посла Італії в Україні Семену Кумуржи. Візит завершився святковим концертом за участі творчих колективів університету.

На прес-конференції Коррадо Калабро відзначив високий рівень володіння італійською мовою, який продемонстрували студенти МДУ, а також  висловив повагу ректору МДУ Костянтину Балабанову за те, що він не лише підтримує стабільну роботу університету, а й продовжує розвивати міжнародні відносини, налагоджувати культурний і духовний обмін між народами України та Італії: «Я знав, що в Маріуполі працює один із небагатьох вишів України, де велику увагу приділяють вивченню італійської мови та культури, але те, що я побачив, перевершило всі мої сподівання. Ті результати, які досяг університет у співпраці з Італійською Республікою, є насправді неймовірними».

Дружина Посла Італійської Республіки в Україні Нансі Мілезіс Романо запевнила, що Посольство і надалі сприятиме налагодженню зв’язків між італійськими та українськими університетами, а Нікола Франко Баллоні зробив цікаве оголошення: на знак культурного єднання України та Італії найближчим часом у центрі Києва відбудеться відкриття пам’ятника Данте Аліг’єрі, на що Апеннінський півострів відповість встановленням пам’ятника Тарасу Шевченку в Римі.