Насамперед керівник краю наголосив, що освітня галузь має стати позбавленою політики. “Варто нарешті припинити прикру практику, коли директорів шкіл, вчителів втягували у виборчі процеси, партії, залучали до політики. Інтелігенція – це ті люди, яким довіряють, на кого орієнтуються, ті, хто має авторитет. Дуже поважаю освітян і завжди спирався на них. І вважаю, що вони мають опікуватися навчальним процесом, станом своїх закладів, вихованням дітей та роботою з колективом, і нічим іншим”, – зазначив Василь Іванович.
Також він обговорив із керівником Спілки ідею погоджувати керівників закладів з громадою, зокрема сільськими, селищними радами – щоб вони були підзвітні саме громаді і, маючи підтримку від колективу, були убезпечені від політичного впливу. Є задум оформити це як пропозицію для внесення у законодавство в рамках обговорення проектів нормативних документів про освіту.
Також говорили про  ЗНО (до речі, керівник освітнього департаменту ОДА Михайло Мотильчак повідомив новину, що на Закарпатті вже є учениця, яка здобула 200 балів з української – з Ужгорода), господарювання в освітніх закладах у гірських районах. Голова ОДА зазначив: наприкінці минулого року та вже й цьогоріч в капітальні роботи для облаштування закладів вкладається більше 70 мільйонів. Величезні роботи виконані з енергозаміщення саме в школах і садочках – такі роботи проводять у кожному з районів, розподіливши торік понад 14 мільйонів субвенцій, а на 2015-й рік передбачивши близько 40 на перехід із газового опалення та технології, які заощаджують енергію.
Георгій Федорович відзначив особливу активність області в цій роботі та висловив сподівання, що плани до кінця року перевести більшість закладів на альтернативне опалення будуть реалізовані. А Василь Губаль попросив освітянську профспілку підтримати звернення до Києва про виділення коштів на закупівлю шкільних автобусів, тим паче це актуально в контексті адмінреформи, що передбачає й певну оптимізацію навчальних закладів.
Щодо освіти у нас є повне порозуміння з депутатським корпусом обласної ради, радами на місцях та з колективами. Звісно, реформи даються непросто, але завдяки діалогу, відкритості вірю, що такі потрібні нам зміни будуть здійснені – заради громади, розвитку цієї сфери в краї, а головне – інтересів учнів“, – зазначив Василь Губаль.