Інчхонська декларація отримала схвалення світової освітньої спільноти, зокрема неурядових і молодіжних організацій та міністрів понад ста країн.

Декларація закликає держави забезпечити інклюзивну та якісну освіту на рівноправній основі, а також надати кожній людині можливість здобувати освіту впродовж всього життя. Декларація ляже в основу освітніх завдань у рамках Цілей сталого розвитку, які будуть затверджені ООН у вересні 2015 року.

«Ця декларація – значний крок вперед, – заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова. – Вона відображає наш твердий намір забезпечити всім дітям та молоді знання та вміння, які нададуть їм можливість жити гідно, розкрити свій потенціал, активно брати участь у житті суспільства й стати відповідальними громадянами світу. Декларація закликає держави забезпечити можливість отримувати освіту впродовж життя, щоб люди продовжували професійно рости і розвиватися. Вона стверджує ідею того, що освіта сприяє зміцненню миру і сталого розвитку».

Основою Інчхонської декларації стала програма «Освіта для всіх», заснована в Таїланді в 1990 році і закріплена в Сенегалі в 2000 році.

На сьогодні школу не відвідують 58 мільйонів дітей, більшість із них – дівчата. Крім того, 250 мільйонів дітей не можуть отримати базові навички, попри те, що половина навчалася в школі протягом щонайменше чотирьох років. Інчхонська декларація повинна остаточно виконати сміливі завдання, поставлені в рамках «Освіти для всіх» і Цілей розвитку тисячоліття.

«Якщо ми хочемо, щоб це покоління дітей змогло звести до мінімуму нерівність і несправедливість у сучасному світі, ми зобов’язані дати всім дітям реальну можливість здобути освіту. Ми всі повинні розуміти та підтримувати цю ідею», – заявив виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк.

«Ми визнаємо, що кожен учень має право на якісну та безкоштовну державну освіту», – заявила Сьюзан Хопгуд, президент «Інтернаціонал Освіти» – організації, що об’єднує понад 30 мільйонів викладачів і працівників системи освіти в усьому світі. «Щоб реалізувати цю мету в галузі освіти, необхідно, щоб в школах працювали професійні та компетентні викладачі з високим рівнем мотивації, завжди готові допомогти своїм учням. Забезпечення якісної освіти для всіх неможливе без змін у системі освіти. Щоб здійснити Рамкову програму дій у сфері освіти до 2030 року й підвищити якість освіти, необхідно зробити так, щоб система освіти заохочувала створення відкритої культури співпраці»,- зазначила вона.

Сьюзан Хопгуд наголосила, що освіта необхідна для досягнення всіх нових цілей Сталого розвитку. Вона є важливим чинником викорінення бідності, загального процвітання, широкомасштабного економічного зростання і побудови мирного та толерантного суспільства.ий

За її словами, Декларація, прийнята на форумі, відображає загальну прихильність цій ідеї і бажання втілити її в життя. Вона є свідченням того, що освіта здатна змінювати життя людей.