«Результати дослідження свідчать, що є нагальна потреба в забезпеченні комплексної державної політики з формування здорового способу життя молоді та впровадження програм психологічної підтримки дітей та підлітків в Україні», – повідомила Джованна Барберіс, представник ЮНІСЕФ в Україні.

«Проведені серед учнів опитування доводять, що важливу роль у формуванні здорового способу життя дітей і молоді відіграють батьки, вчителі та ЗМІ. Отже, актуальним є виховання усвідомленого батьківства з використанням потенціалу навчальних закладів, громадських й зокрема батьківських організацій. Підвищення відповідальності телебачення, друкованих видань та інтернет-ресурсів за формування цінностей здорового життя серед молоді має бути одним із постійних пріоритетів».

Родина та її вплив на здоров’я підлітків.Майже половина учнів шкіл безконтрольно з боку батьків витрачають свої кишенькові гроші. Третина матерів учнів загальноосвітніх навчальних закладів  не знає, чим займаються їхні діти у вільний час; 50 % учнів шкіл вказали, що батько не знає, де вони бувають після навчання. Майже кожен четвертий підліток (23 %) ніколи не грає вдома у спільні ігри з батьками. Спільне обговорення проблем і новин у щоденному спілкуванні в сім’ї зменшується з віком: серед 11- та 13-річних підлітків таких 70 %, серед 15-річних – 66 %, серед 17-річних – 62 %.

Самооцінка здоров’я українськими підлітками всіх вікових категорій є нижчою, ніж серед учнівської молоді країн Європи та Північної Америки. За індексом маси тіла 15 % хлопців та 7,5 % дівчат мають надмірну вагу або ожиріння.

Тютюн, алкоголь та інші наркотичні речовини. Третина учнівської молоді віком 11–17 років має досвід тютюнокуріння. Кожен десятий підліток вперше спробував викурити сигарету у віці 11 років або раніше. Щодня курять 7 % учнівської молоді (10 % серед хлопців і 5 % серед дівчат). Кожен другий учень ПТНЗ курить щоденно.

За останні чотири роки кількість учнів, які вживають алкогольні напої, залишається незмінною. Кожний сьомий серед 11-річних і 76 % 17-річних мають досвід споживання будь-якого алкогольного напою. Кожен десятий хлопець та 6 % дівчат спробували алкоголь ще у віці 11 років або раніше. Майже кожен четвертий підліток віком від 13 до 17 років раз на місяць вживає міцні алкогольні напої. Четверта частина підлітків хоч раз у житті були п’яними – 6 % серед 10-річних та 61 % серед 17-річних.

Кожен дев’ятий підліток вживав марихуану хоч би один раз протягом життя. Вік першого вживання марихуани найчастіше припадає на 15–16 років. Про вживання марихуани за останні 30 днів повідомили 3 % підлітків – від 0,4 % у віці 13 років до 6 % у віці 17 років. Найбільше практикували вживання марихуани за останні 30 днів учні ПТНЗ – 7 % (9 % юнаків та 5 % дівчат).

Інфекції, що передаються статевим шляхом та ВІЛ-інфекція. Через низький рівень обізнаності про ВІЛ і ризиковані поведінкові практики українські підлітки наражаються на ризик отримання інфекцій, що передаються статевим шляхом та інфікування ВІЛ.  Серед 13–17-річних підлітків кожен третій хлопець і кожна шоста дівчина мають досвід статевих стосунків. Майже кожен восьмий хлопець і кожна третя дівчина не використовували презерватив під час останнього статевого акту.

Тільки 24 % мають правильні знання про шляхи передачі ВІЛ, що є суттєво нижчим, ніж бажане цільове завдання досягти 95 % показника поінформованості серед молоді.
Найбільшу роль у поширенні інформації про ВІЛ/СНІД відіграють вчителі (64 %), інтернет (62 %), ЗМІ (62 % опитаних назвали телебачення, 34 % – газети, 29 % – журнали), медичні працівники (60 %), батьки (46 %). Дві третини (66 %) знають, куди можна звернутися, якщо є бажання пройти тестування на ВІЛ.

Образи та насильство в освітньому середовищі. Третина учнівської молоді щонайменше раз на рік брала участь у бійках. Кожна п’ята дівчина «самостверджується» за допомогою кулаків.

36 % учнів зазнали образ щонайменше 1 раз на рік та 41 % ображав інших учнів/студентів свого навчального закладу. Кожен восьмий підліток був ображений, принижений через смс, повідомлення на «стіні» в соціальній мережі, електронному листі, на сайті. Майже кожен десятий підліток був ображений через розміщення фото без його дозволу в Інтернеті в непривабливому вигляді протягом останніх двох місяців.

Низький рівень фізичної активності та пасивне проведення часу. Частота і тривалість фізичних вправ і тренувань свідчать про досить низький рівень фізичної активності учнівської молоді, що не відповідає рекомендаціям ВООЗ. Щоденними інтенсивними (тривалістю не менше ніж 1 година) фізичними вправами займаються 35 % 10-річних підлітків і 18 % 17-річних.

76 % підлітків переглядає телепередачі (відео) до трьох годин на день, однак із віком ця частка зменшується. Серед 11-12-річних кожен четвертий (24–27 %) проводить за екранами від трьох до шести годин у будній день; серед 13-річних – кожен третій (33 %), серед 14–17-річних – 37 %.

На комп’ютерні ігри підлітки витрачають менше часу, ніж на перегляд телепередач, як у будні, так і у вихідні дні. Найактивнішими комп’ютерними гравцями є 13-річні підлітки – 26 %  витрачають на день від чотирьох до шести годин.

Електронними гаджетами найбільш активно користуються 16–17-річні підлітки: близько третини в будні та 40 % – у вихідні дні витрачають на це більше чотирьох годин.

У звіті «Показники та соціальний контекст формування здоров’я підлітків» проаналізовано вплив соціального середовища на формування здоров’я учнівської молоді віком 11-17 років, зокрема батьківської сім’ї та шкільного оточення. Представлені результати дослідження формують уявлення  про оцінку здоров’я та спосіб життя української молоді, режим харчування, сприйняття власного тіла, фізичну активність, психологічний клімат та комфорт, образи та насильство, шкідливі звички, статеву культуру та поінформованість про ВІЛ/СНІД.

Соціологічне опитування 2014 року проведено у 458 навчальних закладах (опитано 11 390 респондентів), розташованих у 313 населених пунктах. Дослідження реалізоване Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за технічної підтримки Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні, в рамках міжнародного проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», здійсненного у 42 країнах Європи та Північної Америки. Опитування охопило учнів 5–11-х класів загальноосвітніх шкіл; 1-го, 2-го курсів ПТНЗ та студентів ВНЗ І–ІІ рівнів акредитації (на базі 9-річної освіти), які представляють дітей і молодь 10–17 років, що навчається.

Україна є повноправним учасником міжнародного дослідницького проекту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді» («Health Behaviour in School-aged Children» – HBSC). Вже проведено 4 опитування.

Реалізації проекту в Україні сприяли такі організації-партнери, як Міністерство охорони здоров’я України (при ньому створено робочу групу проекту), Міністерство освіти та науки України, Міністерство молоді та спорту України, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

***

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) працює над покращенням життя дітей і сімей на всій території України з 1997 року. ЮНІСЕФ є світовим лідером із захисту прав та інтересів дітей. Фонд працює у понад 190 країнах світу заради захисту й підтримки дітей з моменту їх народження і до початку дорослого життя. Програми Фонду фінансуються з добровільних внесків фізичних осіб, компаній, закладів та урядів.