Дослідники показали,що для отримання експертних знань в будь-якій галузі людської діяльності, включаючи шахи, створення музики, малювання, гру на фортепіано, плавання, теніс, а також проведенні досліджень з нейропсихології та топології, потрібно приблизно десять років. Ключем тут є зважена практика: не просто робити це знову і знову, але знаходити для себе задачі, які знаходяться якраз за межами ваших поточних здібностей, намагаючись вирішувати їх, аналізуючи власну продуктивність до та після розв’язання таких задач, та виправляючи помилки. Потім повторювати. І знову повторювати.

Як сказав Ерік Реймонд (Eric Raymond), автор книги «Новий словник хакера» (The New Hacker’s Dictionary), «навчання комп’ютерним наукам не може зробити когось фаховим програмістом, так само як вивчення пензлів та фарб не робить когось фаховим художником». Але варто спробувати активувати мотивацію до навчання компютерних наук.

Номер присвячений обєктно орієнтованому підходу до програмування у візуальних середовищах. Сучасне програмування нерозривно пов’язане з візуальними середовищами. Абсолютна більшість прикладних програм — редакторів, баз даних, електронних таблиць, тестерів, веб-додатків і ігор, працюють у вікнах візуального середовища. Опитування наших колег з приводу утруднень при викладанні інформатики шкільному курсі показало, що більшість педагогів назвало саме теми, пов’язані з візуальним програмуванням. Це і стало причиною вибору теми номеру.

Популярним серед розроблювачів прикладних систем стало середовище візуального програмування Delphi або безкоштовний  його аналог Lazarus, мовою яких є об’єктно-орієнтоване розширення Паскаля. Не забудемо також Microsoft Visual Basic успадкувала дух, стиль і, частково,синтаксис свого предка — мови Бейсік,

Розробки  та матеріали до уроків програмування у різних візуальних середовищах пропонуємо на сторінках нашого номеру.

Продовжуємо друк дидактичних матеріалів з комп’ютерної графіки, розпочатий  у вкладці попереднього номеру.

І ще багато цікавого і корисного прочитаєте на сторінках нашого видання.