З вітальним словом до учасників заходу на початку пленарного засідання звернувся проректор з наукової роботи ЗНУ Геннадій Васильчук. Побажав науковцям плідної роботи і директор Українського інституту вивчення Холокосту «Ткума» Ігор Щупак (м. Дніпропетровськ).

Під час пленарного засідання науковці Запоріжжя та Дніпропетровська виступили із доповідями, у яких розглянули питання історичного розвитку міжнаціональних взаємовідносин у європейських країнах, зокрема в Україні, Росії та Німеччині, починаючи від ХVІІІ століття і до нашого часу. При цьому дослідники наголосили на деяких складних моментах такої взаємодії, що в наш час проявляється у виникненні негативних процесів, які зумовлюють розбрат і протистояння. Задля подолання цих негативних явищ історики мають допомогти суспільству, при цьому бути вкрай відвертими і правдивими. Так, професор кафедри новітньої історії ЗНУ Федір Турченко представив шановному зібранню свою книгу «Проект “Новоросія”. 1764-2014. Ювілей на крові», яку він написав у співавторстві зі своєю донькою, професором Галиною Турченко.

Перед присутніми виступив також декан історичного факультету, професор Володимир Мільчев із доповіддю «Антиіудейська пропаганда в текстах універсалів і маніфестів гайдамацьких очільників ХVІІІ століття». Науковець окреслив моменти негативної історії українсько-єврейських відносин – під час розвитку козацького опору польській владі (Коліївщина). Документально оформлені вимоги козаків стосувалися заборони євреям купувати українські землі та селитися на них, але це не стосувалося торгівлі. Професор кафедри всесвітньої історії і міжнародних відносин ЗНУ Олександр Давлєтов розповів про зародження і розвиток руху «фьолькіше» у Німеччині, який із часом створив засади виникнення націонал-соціалізму («Антисемітський рух «фьолькіше» у Німеччині (остання третина ХІХ – початок ХХ століття) – як ідейна та організаційна предтеча націонал-соціалізму»). А директор Українського інституту вивчення Холокосту Ігор Щупак у доповіді «Квазірелігійна концепція Великої Вітчизняної війни та сучасна війна проти України» зробив спробу розвінчати міфи ХХ століття, які і сьогодні заважають людям зрозуміти одне одного.

Під час засідання також згадали видатного дослідника теми національних меншин у нашому краї, колишнього декана історичного факультету Семена Орлянського. На заході був присутній син науковця, професор кафедри політології Запорізького національного технічного університету Володимир Орлянський. Він розповів про діяльність свого батька і його внесок у розвиток академічної історії, зокрема в розділі вивчення історії українського (запорізького) єврейства, а також його діяльність із популяризації цього напряму досліджень.

Під час конференції відбулися засідання наукових секцій «Історія та історична пам’ять», «Філософія та філологія», а також засідання круглого столу на тему «Геноциди та етнічні конфлікти у ХХ столітті», присвячене 100-літтю геноциду вірменського народу на території Османської імперії. У ньому взяли участь не лише історики, але й практичний психолог Запорізької гімназії № 11, представники Спілки вірмен Запорізької області, викладач історії Запорізького багатопрофільного ліцею № 99 та керівник проекту «Незалежний медіапростір» Олена Маргарян, яка презентувала присутнім новий журналістський проект із теми засідання.

У рамках конференції відбувся і педагогічний семінар «Український вимір та актуальність історичного матеріалу в сучасних підручниках з всесвітньої історії, історії Другої світової війни та Холокосту». Під час семінару вчителям запорізьких шкіл була представлена новітня навчальна література – «Історія середніх віків» (7 клас), мультимедійний підручник із всесвітньої історії «Друга світова війна» (11 клас) і .