Під час засідання було обговорено питання розроблення однієї програми предмета «Захисник Вітчизни» як для хлопців, так і для дівчат з 1 вересня наступного навчального року, матеріально-технічне та кадрове забезпечення викладання предмета, кількість годин викладання.

Члени робочої групи зазначили, що програма предмета має чітку та структуровану форму, окремо розрахована і на хлопців, і на дівчат. Вона містить початкову військову підготовку, гуманітарне право, цивільний захист та основи медичних знань.

Як повідомили фахівці, сьогодні у навчальній програмі враховані всі пропозиції, що надходили під час громадського обговорення, як від областей,  так окремих громадян, які зацікавлені у викладанні предмета «Захист Вітчизни».

На думку членів робочої групи, створення спільної програми вивчення предмета дівчатами та юнаками порушуватиме права дитини. Було також наголошено, що за бажанням за програмою для дівчат могли б також навчатися і юнаки, які за релігійними поглядами не можуть вивчати основну програму для хлопців.

На засіданні робоча група підкреслила, що програма максимально наближена до подій, які нині відбуваються в країні та містить багато практичних занять. Зокрема, для дівчат взято найкраще з попередньої програми та додана сучасна тактична медицина. Цей документ враховує як нормативну базу з медицини, так й стандарти підготовки Міністерства оборони України.

Члени робочої групи ще раз наголосили на важливості залучення учасників АТО до викладання предмета «Захист Вітчизни» та забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів муляжами, плакатами та іншими навчальними засобами для покращення матеріальної бази предмета.

Під час засідання було наголошено, що зараз на вивчення предмета «Захист Вітчизни» передбачено 1,5 години на тиждень, але за необхідності кількість годин може бути збільшена до двох.

Учасники засідання також розглянули питання зміни назви предмета та залишили назву предмета  без змін – «Захист Вітчизни».

Нагадаємо, що Міністерством освіти і науки розроблено програму предмета «Захист Вітчизни», що півроку обговорюється громадськістю. Метою навчального предмета «Захист Вітчизни» є набуття знань старшокласниками про задачі Збройних Сил України та інших військових формувань, засвоєння основ захисту Батьківщини, цивільного захисту, медико-санітарної підготовки.