Безкоштовні пробні тестування почали проводити в Запорізькому національному університеті у 2008 році, коли проходження зовнішнього незалежного оцінювання стало обов’язковою умовою вступу до вищого навчального закладу. Щороку така суспільно важлива ініціатива освітян ЗНУ допомагає вступникам адекватно оцінити свій рівень підготовки до ЗНО, визначити теми, над якими треба ретельніше попрацювати, а також відчути особливості процесу проходження тестування.

За роки проведення пробних тестувань у ЗНУ ця практика набула такої популярності, що тепер випробовувати свої сили до вишу приїздять школярі з інших областей. Так, шість старшокласниць із Нікопольської школи № 24 – Альона Стретович, Ангеліна Кузьменко, Єлизавета Довгань, Єлизавета Познякова, Марія Пономарьова та Каріна Трубіна – вирішили використати можливості, які надає ЗНУ, з максимальною користю для себе. Дівчата чотири тижні поспіль приїздили до нашого університету, щоб пройти безкоштовні тренінги з усіх дисциплін. Вони зазначили, що дуже задоволені рівнем організації тестувань.

«Тепер ми знаємо всі свої помилки, окрім того, психологи розповіли, як правильно поводитися», – поділилися своїми враженнями одинадцятикласниці.

За словами начальника відділу доуніверситетської підготовки, профорієнтації та працевлаштування ЗНУ Юлії Паскевської, тренінги мають насамперед консультативний характер, адже під час їх проведення школярі дізнаються також про процедурні особливості ЗНО й отримують психологічний супровід від фахівців Запорізького національного університету.

“Безкоштовні тренінги є взаємодією «ЗНУ-абітурієнт», у якій створюються значущі умови та задовольняються актуальні потреби вступників. Така діяльність створює єдиний ціннісно-смисловий простір і формує позитивне ставлення абітурієнта до ЗНУ, бо він стає частиною цього важливого для нього процесу, а виш виступає платформою підтримки”, – зазначила Юлія Анатоліївна.

За даними відділу доуніверситетської підготовки, профорієнтації та працевлаштування, всього з 15 березня по 5 квітня в безкоштовних пробних тестуваннях ЗНУ взяли участь 3 620 абітурієнтів. Якщо додати до цього показника кількість учасників пробних тестувань від Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості знань (502 особи), а також учасників МАН (831 особа) та обласних учнівських олімпіад (150 осіб), то ЗНУ відвідали 5 103 абітурієнти.