За результатами засідання 8 квітня 2015 року  Комітет ухвалив рішення (протокол № 9),

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М., заступника Міністра освіти і науки України Полянського П.Б., директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Цимбал І.І. Комітет відзначає, що складна суспільно-політична ситуація та продовження збройного конфлікту на території проведення антитерористичної операції щодня породжують нові виклики для осіб, які здобувають освіту, їх батьків та освітян.

Міністерство освіти і науки України спільно з місцевими органами управління освітою вживає заходів для забезпечення належних умов навчання та виховання дітей, які виїхали до інших населених пунктів України з окупованих територій, районів проведення антитерористичної операції, та сприяння батькам у влаштування дітей до навчальних закладів за місцем тимчасового перебування.

Для всіх випускників з Донецької та Луганської областей (як тих, які проживають на контрольованих українською владою територіях, так і тих, які проживають в зоні АТО чи виїхали до інших регіонів), а також для випускників із Автономної Республіки Крим та м. Севастополя створені умови для завершення навчального року у формі екстернату, проходження ДПА, отримання шкільних атестатів, реєстрації та проходження ЗНО й вступу до вищих навчальних закладів України.

Зарахування осіб на екстернат здійснюється до кінця навчального року за їх особистою заявою або за заявою батьків чи осіб, які їх замінюють. Окрім заяви на ім’я керівника навчального закладу, екстерни подають документ про наявний рівень освіти. У разі відсутності документа про наявний рівень освіти навчальний заклад, де організовано екстернат, самостійно визначає освітній рівень екстерна.

Міністерством освіти і науки України оприлюднено перелік опорних шкіл для проходження державної підсумкової атестації у формі екстернату та отримання атестата учнями із зони АТО та Криму.

Народними депутатами України ініційовано ухвалення низки законопроектів щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей в частині надання державної цільової підтримки  з метою здобуття ними  професійно-технічної та вищої освіти, зокрема повна або часткова оплата навчання, безкоштовне надання підручників, стипендіальне забезпечення, безкоштовне забезпечення проживання в гуртожитках або інше.

Міністерство освіти і науки України, як державний орган, основним завданням якого є забезпечення формування та реалізація державної політики у сферах освіти і науки, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, органи управління освітою Луганської області з відповідальністю ставляться до оперативного вирішення освітніх потреб громадян в зоні проведення антитерористичної операції.

Разом з тим, зважаючи на важку ситуацію, що склалася на Сході України, Комітет звертає увагу на необхідність вирішення наступних проблем: будівництва та відновлення закладів освіти, їх матеріально-технічної бази, забезпечення безперебійного підвезення дітей та педагогічних працівників до місць навчання та роботи, організація харчування і стан здоров’я дітей, закріплення на законодавчому рівні суттєвих соціально-економічних пільг та підвищення заробітної плати для педагогічних та науково-педагогічних працівників, що працюють в зоні проведення антитерористичної операції, перегляд нормативно-правових документів щодо спрощення системи звітності, отримання документів про освіту, процедури ліцензування та акредитації закладів освіти, які виведені з тимчасово окупованої території України або знаходяться у прифронтовій зоні, поліпшення роботи щодо психологічної і соціальної реабілітації дітей із зони проведення антитерористичної операції, завершення роботи щодо врегулювання проблем, пов’язаних зі складанням ДПА і ЗНО випускниками загальноосвітніх навчальних закладів із зони антитерористичної операції, посилення державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти  тощо.