У зустрічі також взяли участь голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко, в.о. ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт розповів викладачам і студентам про реформи та зміни, що відбуваються у вищій освіті.

Як повідомив Сергій Квіт, в основі Закону «Про вищу освіту» лежить ідея університетської автономії, над якою почали працювати ще у 2005 році  представники вищих навчальних закладів як державної, так і приватної форм власності, що згодом об’єдналися навколо цієї ідеї у консорціум. «Під цим терміном ми маємо на увазі автономію академічну, фінансову і організаційну», – наголосив Сергій Квіт.

За словами міністра освіти і науки, новий закон містить багато норм «прямої дії», якими вже сьогодні можна користуватися. До прикладу,  щодо організаційної автономії – тепер не потрібна довга процедура нострифікації. Достатньо лише засідання Вченої ради університету, що затвердить відповідність кваліфікаційного рівня потенційного іноземного працівника університету і визнає його диплом. «Ця людина зможе працювати в університеті і претендувати на все, що має будь-який інший працівник», – повідомив міністр.

Сергій Квіт зазначив, що повноваження щодо вирішення багатьох важливих питань тепер безпосередньо передаються самим університетам, і вони нестимуть відповідальність.

За словами міністра, академічна автономія надає університетам право самостійно організовувати навчальний процес. «Тепер університети самі вирішуватимуть, що вони вчать і як», – наголосив міністр освіти і науки.

Як повідомив Сергій Квіт, перелік спеціальностей буде скорочено, зменшиться й кількість навчальних годин у викладачів  – до 600 годин на рік. Такий крок дасть змогу оплачувати інші види діяльності викладача – публікації, участь у конференціях, наукову роботу. «Саме наукові досягнення викладачів мають бути головним критерієм оцінки їхньої роботи, на відміну від старої системи, коли головною була кількість вичитаних аудиторних годин», – зазначив Сергій Квіт.

За словами міністра освіти і науки, зменшення аудиторного навантаження вимагає введення нових систем контролю освітнього процесу студентів, оскільки вони тепер самі розпоряджатимуться своїм часом. 25 % предметів у навчальному плані студенти обиратимуть самостійно, що також підійме рівень якості навчання – кафедри будуть змагатися за потенційних слухачів, докладатимуть більше зусиль, аби зацікавити студента та дати йому дійсно якісні знання.