Організатори конференції – Міністерство зовнішніх справ республіки Польща, Житомирська громадська організація «Союз польської шляхти», Фундація «Свобода та демократія», Інститут історії НАН України, Католицький університет Яна-Павла ІІ у Кракові, Житомирський державний університет імені Івана Франка та Академія «Ігнатіанум» (Польща).

У відкритті конференції міжнародного масштабу взяли участь ректор Житомирського державного університету імені Івана Франка Петро Саух, заступник в.о. голови Житомирської міської ради. Олександр Бочковський, президент Союзу польської шляхти Житомирщини Наталія Іщук, член фундації «Свобода і Демократія» (Польща) Рафал Дзєнцьоловський, члени фундації «Полонія Рутенія» (Польща) Роберт Чижевський, Домінік Щенсни-Костанецький та провідні науковці-історики України.

«Свого часу Ф. Ніцше говорив про три підходи до історії людства: монументальний, антикварний і критичний. Саме критичний підхід потребує мудрого вивчення історії. Те, до чого ми звертаємося, має працювати на те, ким ми маємо стати. Це найбільш плідний підхід, який, я впевнений, ми зможемо сьогодні продемонструвати на другій міжнародній науковій конференції «Польща-Україна: спільні шляхи до свободи», – наголосив ректор ЖДУ ім. І. Франка Петро Саух.

По завершенні відкриття розпочав роботу круглий стіл «Гуманітарій в умовах міждержавних конфліктів», під час якого до уваги учасників конференції було представлено презентації та обговорено низку цікавих і актуальних питань. Також у рамках конференції було продемонстровано фільм «Важке братерство. Союз Петлюри і Пілсудського» і монографії доктора історичних наук, директора Інституту європейської інтеграції Львівського національного університету імені Івана Франка Богдана Гудя.

Зауважимо, що загальний інтерес викликала презентація інтернет-проекту «Likbez.org.ua», зроблена кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником Інституту національної пам’яті Максимом Майоровим та проекту з вивчення і збереження пам’яті подій на Майдані, до якого долучився і Житомир. Студенти ІІІ курсу історичного факультету ЖДУ ім. І. Франка Валерій Тітарєв та Андрій Чевпотенко підготували виставку військової техніки міжвоєнного періоду (1918-1939 рр.)

Наукова дискусія була продовжена на шести тематичних секційних засіданнях: «Литовсько-польський період: політичні союзи та проекти ХVI – XVIII ст.», «Видатні постаті ХVI – XХ ст. та їх роль у формуванні політичних проектів та українсько-польських союзів», «Українське та польське “питання” в імперських практиках Габсбургів, Гогенцоллернів та Романових у ХІХ ст.», «Історична політика та формування історичної пам’яті в країнах Балто-Чорноморського регіону: досягнення та прорахунки», «Без вільної України неможлива вільна Польща». Геополітична концепція Ю. Пілсудського. Антибільшовицький союз УНР з ІІ Річчю Посполитою у 1920 р.», «Традиційні й новітні медіа та їх роль у формуванні національної ідентичності, висвітленні історії та сучасних подій».

Загалом друга міжнародна наукова конференція «Польща-Україна: спільні шляхи до свободи» у ЖДУ ім. І. Франка, присвячена Балто-Чорноморському регіону та Україні у сусідніх просторах та пограничних епохах, викликала живий інтерес учасників і зацікавлених осіб. Також вона сприяла консолідації вчених-гуманітаріїв України, Польщі та Італії у вирішенні проблемних питань минулого і сьогодення історичної науки.